Historici.nl

Gepubliceerd op 11-06-2018

Museon – Directeur

Het Museon is bij uitstek het museum waar de jeugd de gelegenheid heeft om actief en speels kennis te maken met grote uitdagingen voor de wereld. Het Museon kent een zeer sterke positie, enerzijds als instelling voor educatieve doelen maar anderzijds ook als aantrekkelijke vrijetijdsbesteding, voor kinderen en hun familie.

Het museum heeft een sterke missie: “Het Museon inspireert bezoekers om de wereld te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Het Museon motiveert de bezoekers om de planeet met respect te behandelen en te verbeteren.”

Onder het motto ‘ontdek de wereld’ benadert het Museon onderwerpen uit cultuur, natuur en wetenschap vanuit een geografisch perspectief. Het Museon laat de manier zien waarop de mens de aarde inricht in antwoord op natuurlijke en maatschappelijke omstandigheden. Daarbij richt het museum zich op mondiale thema’s die bepalend zijn voor de leefbaarheid van onze planeet en daardoor ook rechtstreeks van invloed op vrede en recht in de wereld. Zodoende is het Museon een internationaal museum in een internationale stad.

Leeuwendaal zoekt voor het Museon een:

Directeur

‘Een gedreven cultureel ondernemer met passie voor museumeducatie’ | Standplaats Den Haag

Actief, geëngageerd en vernieuwend
Het Museon wil zich ook na de komst van de nieuwe directeur verder ontwikkelen als toonaangevend museum in Nederland op het gebied van educatie en presentatie. Het doel voor de komende jaren is om het succes vast te houden en uit te breiden door verrassende tentoonstellingen te maken en de juiste faciliteiten aan bezoekers te bieden. Door zijn open, transparante manier van werken en zijn gastvrijheid straalt het Museon uit dat bezoekers welkom zijn in Den Haag. Het Museon wil bij de top van museaal Nederland blijven behoren en een internationaal volwaardige gesprekspartner zijn voor collega-musea in het buitenland.

Wat biedt het Museon?

  • Het Museon biedt een zeer boeiende functie in een eigengereide en unieke organisatie, waar nieuwe ideeën op elk niveau in de organisatie ontstaan en groeien.
  • Een eindverantwoordelijke functie waarin u aan het roer staat om het Museon verder te professionaliseren en te positioneren om de gestelde ambities te realiseren.
  • De salarisindicatie van de functie is € 5.129,– tot maximaal € 7.921,– bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Het aanvangssalaris wordt vastgesteld aan de hand van opleiding en ervaring.
  • Uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals 8% vakantietoeslag en 6% eindejaarsuitkering.
  • Werken in het unieke pand, ontworpen door architect Wim Quist, in het Haagse Statenkwartier, gelegen tussen het Gemeentemuseum en Omniversum. Maar ook de mogelijkheid tot het maken van buitenlandse reizen naar (potentiële) samenwerkingspartners binnen de museale en educatieve sector.

Wat vraagt het Museon?
De directeur die wij voor het Museon zoeken is een gedreven persoonlijkheid met visie en durf, die gebruik maakt van de kwaliteiten van medewerkers en het ambitieniveau van het Museon kan waarmaken. Met oog voor talent, ruimte voor ontwikkeling en hart voor de culturele organisatie geeft de directeur leiding aan medewerkers en vrijwilligers, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van zijn of haar mogelijkheden als professional.

De directeur is het gezicht van het Museon, zowel in de organisatie als in de markt. Wij zoeken dan ook een ondernemende leider, die marktgericht is en een sterke externe focus heeft en wil meebouwen aan deze prachtige, cultureel essentiële organisatie.

Belangrijke vereisten voor de nieuwe directeur zijn onder meer:

  • Een academisch werk- en denkniveau.
  • Een gedreven cultureel ondernemer met ruime leidinggevende ervaring, bij voorkeur in een maatschappelijke, educatieve of op de vrijetijdsmarkt gerichte organisatie.
  • Sterke affiniteit met het werkveld van het Museon (onderwijs en museumwereld) en een wetenschappelijke oriëntatie.
  • Visie op het gebied van inzet van museale collecties en het behoud daarvan of bereidheid zich hierin verder te verdiepen.
  • Ervaring met organisatieveranderingen en kan de organisatie meenemen naar een nieuwe toekomst.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de functie, uitdagingen, persoonlijkheidsprofiel en competenties, kunt u op de site van Leeuwendaal het uitgebreide functieprofiel downloaden.

Voor overige vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat Werving & Search en vragen naar adviseur Bianca van Winkel of searcher Helga van Leeuwen via telefoonnummer (088) 00 868 00.

Solliciteren?
Om te solliciteren, gaat u naar de website van Leeuwendaal, klikt u op de solliciteerbutton en volgt u de stappen zoals aangegeven. Tijdens het proces wordt gevraagd om uw emailadres, persoonsgegevens, cv en een motivatiebrief.

We ontvangen uw reactie graag uiterlijk op 24 juni 2018. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure. Er worden referenties ingewonnen en een integriteitsonderzoek uitgevoerd.

www.museon.nl | www.leeuwendaal.nl

Fries Scheepvaart Museum: Directeur
Door Redactie Historici.nl
Universiteit van Amsterdam: Directeur Allard Pierson
Door Redactie Historici.nl
Museum Het Rembrandthuis: Algemeen Directeur
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.