Historici.nl

Gepubliceerd op 28-05-2021

Museum Slot Loevestein – Museumgids

Loevestein trekt jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers en is één van de meest authentieke kastelen van Nederland. Onze verhalen zijn divers en spreken tot ieders verbeelding. Als onderdeel van de Hollandse Waterlinie zijn we genomineerd als Unesco Werelderfgoed en in 2021 vieren we het Hugo-jaar, het is dan 400 jaar geleden dat Hugo ontsnapte uit deze voormalige Staatsgevangenis.

Als gevolg van groei en ambities is Rijksmuseum Slot Loevestein op zoek naar een

Museumgids

10-15 uur per week

Als museumgids maak je de Loevestein-verhalen ‘beleefbaar’ voor onze gasten. Je doet dat door in gesprek te gaan met bezoekers van alle leeftijden en achtergronden, aan hen de verhalen van Loevestein te vertellen en ze te stimuleren na te denken over de betekenis van die verhalen voor onze huidige leefwereld. Je doet dat verhalend, uitdagend, spannend en vooral met veel plezier.

Loevestein wordt jaarlijks door gasten uit heel Nederland en daarbuiten bezocht. Als museumgids ben je een van de voornaamste schakels in de publieksbegeleiding. Je wordt geacht de verschillende ‘talen’ van bezoekers te ‘verstaan’ en te ‘spreken’. Museumgidsen zijn aanspreekpunt in het kasteel en geven rondleidingen aan alle publieksgroepen, waaronder volwassenen, gezinnen, zakelijk, toeristen, primair, voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs.

Een museumgids voelt aan wat iedere groep nodig heeft. Uiteraard is een gids in staat om verhalen historisch correct te vertellen, maar tegelijkertijd – in gesprek met de bezoeker – de betekenis van die verhalen in het heden en de toekomst te duiden. Dat vraagt behalve kennis ook inlevingsvermogen en maatschappelijke betrokkenheid.

Je bent onderdeel van het team museumgidsen en je werkt nauw samen met de afdeling reserveringen en receptie. Je spreekt uitstekend Nederlands, maar Duits of Engels is zeker een pre.

Concrete taken zijn onder andere:

 • Het geven van verschillende ‘publieksdemonstraties’, waaronder vertellen van verhalen en het geven van rondleidingen. En vanuit deze activiteiten vragen bij/van bezoekers ontlokken en beantwoorden. De museumgids stimuleert een open blik en zet aan tot denken over de voor Loevestein relevante thema’s vrede, vrijheid en recht;
 • In voorkomende gevallen ondersteunen bij het ontwikkelen van online publieksactiviteiten en educatieve producten, zoals rondleidingen, lesprogramma’s, speurtochten, kinderfeestjes, evenementen;
 • Het beantwoorden van algemene vragen en doorverwijzen van bezoekers;
 • Ondersteunen bij de bedrijfsvoering zoals; het toezien op de naleving van (gedrags)regels en, indien nodig, bezoekers hierop aanspreken en het meewerken aan opening(en), ontruimingen(en) en sluiting(en) van het museum.

Wat verwachten wij van jou:

 • Je hebt een MBO+/HBO werk- en denkniveau met veel creativiteit;
 • Je hebt uitstekende sociale vaardigheden en je bent representatief en gastvrij;
 • Je hebt veel drive om onze ‘verhalen’ beleefbaar en historisch correct over te brengen;
 • Je bent maatschappelijk betrokken en hierdoor in staat om de actuele en toekomstige relevantie van de geschiedenis van Loevestein in gesprek met de bezoeker te duiden;
 • Je bent een liefhebber van musea in het algemeen en Slot Loevestein in het bijzonder;
 • Je hebt ervaring met het presenteren voor groepen;
 • Je bent bereid om in het weekend te werken en eventueel in de avonduren;
 • Je beschikt over eigen vervoer.

Wat bieden wij aan jou:

De arbeidsovereenkomst met Stichting Museum Slot Loevestein betreft een aanstelling op basis van een urenvolume van circa 600 uur per jaar (circa 11 uur per week). De eerste aanstelling is voor een periode van 12 maanden. Bij positieve evaluatie zal deze worden verlengd met nog een jaar, waarna wij de intentie hebben om een vast dienstverband te bieden.

Deze functie wordt ingedeeld in functieschaal 4 van de Museum CAO. Het salaris, afhankelijk van opleiding en ervaring, bedraagt bij een FT dienstverband minimaal €2.121 en maximaal €2.542 bruto per maand, exclusief 8% vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Je kunt je reactie of vragen omtrent de functie tot en met 30 mei 2021 sturen naar: info@slotloevestein.nl o.v.v. vacature Museumgids. Gesprekken vinden plaats in de week van 7 juni.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.