Historici.nl

Gepubliceerd op 22-09-2022

Museum Van Loon: Museumdocent

Museum Van Loon in Amsterdam zoekt Museumdocenten voor 5-10 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 09-10-2022Museum Van Loon is een van de meest in het oog springende en best bezochte historische huizen van Nederland, gelegen aan de Amsterdamse Keizersgracht. Het unieke ensemble van grachtenpand, interieur, collectie, tuin en koetshuis – door de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon in de afgelopen eeuwen bijeengebracht – is in 1973 opengesteld voor het publiek. Museum Van Loon trekt op jaarbasis (pre-corona) zo’n 80.000 bezoekers.

Het museum wordt gerund door een compact en dynamisch team, waarbij hard werken, collegialiteit en plezier maken hand in hand gaan. De monumentale museumgebouwen en de vaste collectie vormen het uitgangspunt van het museale werk. Door het presenteren van meerstemmige verhalen rondom collectie, locatie en familiegeschiedenis wil Museum Van Loon een open huis zijn met een gastvrij karakter, waar een zo divers mogelijk publiek zich thuis kan voelen. De afgelopen jaren heeft het museum hierin grote stappen gezet.

Zo maakten we de baanbrekende tentoonstelling “Aan de Surinaamse grachten” (2019) over de Surinaams-Amsterdamse plantage-economie en het slavernijverleden. De Frans-Libanese kunstenares Stéphanie Saadé presenteerde in dat jaar haar installatie The travels of here and now in de Drakensteynkamer. In “Spraakmakers” (2020) voorzagen diverse experts objecten uit de vaste collectie van nieuwe perspectieven. Op dit moment staat de tentoonstelling “Tussen Gaasp & Gracht – verhalen uit twee stadsdelen”, waarin de eeuwenlange verbintenis tussen de stadsdelen Amsterdam Zuidoost en Centrum centraal staat (t/m 2 oktober). Meer informatie over deze projecten, de samenwerkingspartners en publieksactiviteiten is te zien op museumvanloon.nl/programma.

Voor het educatieve programma rondom onze aankomende tentoonstelling startend in januari 2023 zijn we opzoek naar museumdocenten voor 5-10 u/per week.

Museumdocent

5-10 uur per week

Voor wat betreft kunst- en cultuureducatie is Museum Van Loon een voorloper op het vlak van programma’s voor MBO-studenten en voor blinden en slechtzienden. De ambities en plannen reiken echter verder: het museum wil het educatieve aanbod uitbreiden met programma’s voor primair onderwijs; wil de participatieve werkvormen van omgang met de collectie borgen in de organisatie; wil het programma van relevante publieksactiviteiten rondom collectie en tentoonstellingen uitdiepen; en wil de publieksinformatie op een gelaagde, meerstemmige en contextuele manier vormgeven. In deze context zoekt Museum Van Loon museumdocenten die lessen, rondleidingen en workshops voor primair onderwijs kunnen geven.

Wat zoeken wij?
We zijn nu bezig met het maken en voorbereiden van onze nieuwe tentoonstelling die in januari 2023 zal beginnen. Voor het eerst maken we een educatief programma voor primair onderwijs bij een tijdelijke tentoonstelling; dit programma wordt momenteel gemaakt. We zoeken naar museumdocenten die de voorbereidende lessen, rondleidingen en workshops van het programma uit kunnen voeren. Het is essentieel dat de kandidaat interesse heeft in onderwerpen die in de tentoonstelling een belangrijke rol spelen: meerstemmigheid, het koloniale verleden, de gevolgen daarvan in onze huidige samenleving en burgerschap. Het is van groot belang dat de kandidaat 1-op-1 aansluiting voelt bij de meerstemmige koers van het museum en in staat is die koers over te brengen tijdens de educatieve programma’s, de rondleidingen en de workshops, met als doelgroep leerlingen van het primair onderwijs.

Wij werven op dit moment specifiek voor deze tentoonstelling, die loopt van januari tot en met april 2023. Tegelijkertijd bouwen wij daarmee graag aan een netwerk van museumdocenten voor eventuele toekomstige projecten.

Meer informatie?
Meer informatie over de functie kan worden ingewonnen bij educator Vitória Nobrega (vitoria@museumvanloon.nl). Motivatiebrief en CV kunnen t/m zondag 09 oktober 2022 worden gestuurd naar ditzelfde mailadres.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Junior Conservator – Museum Van Loon
Door Redactie Historici.nl
Museum Van Loon| Medewerker Marketing & Communicatie
Door Redactie Historici.nl
Museumdocent – Limburgs Museum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.