Historici.nl

Gepubliceerd op 03-08-2021

Museum Vlaardingen: Kwartiermaker Inclusie en Diversiteit

In de dynamische, verstedelijkte Waterwegregio is Museum Vlaardingen een bruisend en ondernemend stadsmuseum, waar de historische, actuele en toekomstige ontwikkelingen van Vlaardingen centraal staan. Vanuit een karakteristiek, monumentaal pand aan de Museumkade vertelt Museum Vlaardingen de verhalen van een kleurrijke stad aan het water, waar de delta, als bron van werkgelegenheid en welzijn, al eeuwenlang zorgt voor bedrijvigheid, ondernemerschap, innovatie en welvaart. Het museum kent een kleine, professionele staf en een grote groep betrokken vrijwilligers.

Museum Vlaardingen is op zoek naar inspiratie, nieuwe inzichten en nieuwe verbindingen, waardoor steeds meer verschillende Vlaardingers de weg naar het museum weten te vinden en zich herkennen in de verhalen die we vertellen…

Daarom zijn we op zoek naar een Kwartiermaker Inclusie & Diversiteit voor 24 uur per week.

Vlaardingen is, vanwege de ligging aan het water en de hiermee samenhangende industrie en nijverheid, van oudsher een stad van migratie. Uit recente cijfers blijkt dat van de ruim 73.000 inwoners 30,9 % een migratie-achtergrond heeft. De Vlaardingse bevolking bestaat uit circa 150 nationaliteiten.

We willen het museum van alle Vlaardingers zijn: jonge, oude en nieuwe inwoners van de stad zouden ‘hun’ verhalen in ‘hun’ museum moeten ontdekken en herkennen, waardoor de kennis over, waardering voor en verbindingen binnen de stad een flinke impuls krijgen.

Met deze doelstelling is het streven naar inclusiviteit expliciet gemaakt, waarmee we aangeven dat we hier als stadsmuseum echt prioriteit aan geven. Dankzij een subsidie uit de coronaregeling Medewerkers Collectiebeleid van het Mondriaan Fonds kunnen we nu een erfgoedtalent aan het museum verbinden die, als kwartiermaker, handen en voeten gaat geven aan ons streven naar een meer divers en inclusief Museum Vlaardingen.

Wat ga je doen?

Als leidraad voor de ambitie van het museum hanteren we de Code Diversiteit & Inclusie in de culturele sector. Binnen deze Code worden vier thema’s als uitgangspunt genomen: Personeel, Programma, Partners en Publiek.

Je eerste stap zal zijn om het museum met een open blik door te lichten aan de hand van de vier P’s van de Code Diversiteit & Inclusie, om zo vast te stellen op welke deelgebieden Museum Vlaardingen kan, of zelfs moet, werken aan meer diversiteit en inclusie. Hiervoor stel je vervolgens doelstellingen vast.

Hierna ga je, samen met de vaste medewerkers en de vrijwilligers, aan de slag met een praktisch, hands-on plan van aanpak met concrete acties en creatieve projecten om de geformuleerde doelstellingen te bereiken. Belangrijke randvoorwaarde hierbij is dat de vier P’s integraal benaderd worden.

Wie ben jij?

Door je achtergrond en ervaring vorm je een aanvulling op de kwaliteiten binnen de huidige staf:

 • Ervaring op het speelveld van diversiteit is een vereiste: inclusie, meerstemmigheid en toegankelijkheid in brede zin zijn speerpunten in jouw denken en handelen;
 • Je hebt ten minste een afgeronde hbo-opleiding;
 • Enige ervaring in de culturele sector (door opleiding of stage) is een pre;
 • Je bent een creatieve duizendpoot die zowel een doener als een strategisch verbinder is;
 • Je beschikt over uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden;
 • Vanuit de doelstelling van het Mondriaan Fonds om nieuw erfgoedtalent een kans te geven gaat onze voorkeur uit naar een kandidaat die niet ouder is dan 30 jaar;
 • Vanwege het karakter van Museum Vlaardingen als stadsmuseum zou het extra waardevol zijn als je bekend bent met Vlaardingen of de regio.

In het kader van ‘practise what you preach’ streven wij naar een diverse en inclusieve organisatie, waar iedereen zich thuis voelt. Dus het maakt ons niet uit waar je vandaan komt of waar je in gelooft, als je je herkent in bovenstaand profiel nodigen we je van harte uit om te solliciteren!

Wat bieden wij?

 • Een functie voor 24 uur per week voor een periode van anderhalf jaar (18 maanden);
 • Inschaling op schaal 8 (afhankelijk van leeftijd en ervaring tussen € 2.634,- en € 3.370,- per maand, cao Musea);
 • Een zelfstandige functie binnen een ambitieus museum;
 • De mogelijkheid om te pionieren en te experimenteren;
 • Een prettige en informele werksfeer.

Meer informatie en solliciteren?
Nieuwsgierig geworden maar wil je nog meer informatie? Neem dan per mail contact op met Léanne Selles, directeur van het museum. Je mag natuurlijk ook direct reageren, stuur je sollicitatiebrief voor 1 september op naar l.selles@museumvlaardingen.nl. We kijken uit naar je reactie!

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.