Historici.nl

Gepubliceerd op 27-02-2020

Museum Vlaardingen: Stagiair(e) Tentoonstellingen

Museum Vlaardingen in Vlaardingen zoekt een Stagiair(e) Tentoonstellingen voor 16 tot 24 uur per week | Vacature voor een Leertraject, Stageplaats | Sluitingsdatum: 01-04-2020


In Museum Vlaardingen staat het duurzame evenwicht tussen mens en water centraal. Het verhaal over Vlaardingen, de regio en de wisselwerking tussen mens en water gaat duizenden jaren terug, maar krijgt ook nog elke dag verder vorm. Het is een verhaal over mensen die pionieren en overwinnen, die moeten vechten tegen rampen en ellende, die samen meer bereiken dan alléén en elkaar opvangen als dat nodig is. Het verhaal gaat over vissers en de visserij, met zijn schepen en typische gebruiken. Het gaat over de bedrijvigheid in de Delta, de bron van werkgelegenheid en welzijn. En over het ontstaan van en de dynamiek in de kleurrijke samenleving aan de rand van het water. Ofwel: ‘Leven met Water – vroeger, nu en later’.

In 2020 bestaat Museum Vlaardingen, als rechtmatig opvolger van de Vlaardingsche Oudheidkamer, honderd jaar. Ter viering van dit bijzondere jubileum bereidt het museum de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van Arij Pleijsier (1819-1879) voor. Deze Vlaardingse zeeschilder genoot in zijn tijd internationale bekendheid en kon verschillende personen uit de hoogste kringen tot zijn clientèle rekenen. Na zijn overlijden verandert dit ingrijpend. In tegenstelling tot andere maritieme schilders uit die tijd, zoals J.G. Schotel en H. Koekoek sr., krijgt het werk van Pleijsier nauwelijks aandacht, terwijl zijn schilderijen en aquarellen nog altijd in belangrijke collecties in binnen- en buitenland bevinden.

Museum Vlaardingen zoekt vanaf 1 mei 2020 voor 16 tot 24 uur (omvang en startdatum in overleg) een enthousiaste

Stagiair(e) Tentoonstellingen

16 tot 24 uur per week

Functieomschrijving stagiair(e) Tentoonstellingen

 • Kunsthistorisch onderzoek uitvoeren naar de positie van schilder Arij Pleijsier in de kunstwereld van de 19de eeuw.
 • Assistentie bij de voorbereiding en opbouw van de tentoonstelling.
 • Assistentie bij de aanvraag van bruiklenen.
 • Assistentie bij de PR voor de tentoonstelling, inclusief het creëren van content voor social media en de website.

Wij zijn op zoek naar
Een enthousiaste en gemotiveerde WO-student Kunstgeschiedenis met een specialisatie in 19de-eeuwse schilderkunst en een interesse voor museumwereld.

Verdere vaardigheden zijn

 • Zelfstandig onderzoek verrichten.
 • Een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van Nederlands en Engels.
 • Creatief en proactief meedenken.
 • Nauwkeurig werken met oog voor detail.

Wij bieden

 • Een leuke, afwisselende stageplaats in een organisatie in ontwikkeling voor de duur van vier tot zes maanden.
 • De mogelijkheid om ervaring op te doen met het maken van een tentoonstelling,
 • Een plek waar je kunst en cultuur ervaart en waar je meewerkt aan het mooier maken van de stad.
 • Leuke collega’s en waardevolle contacten voor in de toekomst.
 • Een stagevergoeding van € 200,- per maand.

Deze stagefunctie kan ook ingevuld worden als werkervaringsplek voor recent afgestudeerden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Léanne Selles (directeur), l.selles@museumvlaardingen.nl of Frank de Hoog (conservator) f.dehoog@museumvlaardingen.nl.

Interesse?
Stuur je sollicitatiebrief met CV voor 1 april 2020 naar f.dehoog@museumvlaardingen.nl ter attentie van ‘Sollicitatie Stagiair(e) Tentoonstellingen’.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.