Historici.nl

Gepubliceerd op 16-09-2021

Museumdocent bij het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland voor kunst en geschiedenis met een collectie van ruim 1 miljoen objecten van en over Nederland vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. Wij staan midden in de maatschappij, dat uit zich bijvoorbeeld in onze samenwerkingspartners en tentoonstellingen maar ook doordat wij vanuit meerdere perspectieven willen verzamelen en de collectie belichten. Wij streven naar diversiteit in onze teams om dit te realiseren.

Wij zoeken meerdere:

Museumdocenten (m/v/x)
Aantal uren per week: 18-30
(3-5 dagen per week van 6 uur per dag tussen ongeveer 9.00-15.00 uur)

Over de functie:
Het professionele Museumdocenten Team van de afdeling Publiek en Educatie bestaat uit 40 mensen. Het doel is om een connectie tot stand te brengen tussen elk van de 150.000 leerlingen/studenten, de Nederlandse kunst en geschiedenis en de maatschappelijke vraagstukken die vandaag de dag onder jonge bezoekers leven. Dit doen we door het verzorgen van interactieve rondleidingen.
Jouw werkzaamheden zullen bestaan uit het verzorgen van de interactieve rondleidingen voor groepen van max. 15 leerlingen/studenten aan de hand van reeds bestaande handleidingen. De rondleidingen bestaan uit meerdere werkvormen zoals, het vertellen van een boeiend verhaal, het opzetten, leiden van en actief luisteren naar een gesprek of discussie, aanmoedigen tot goed te kijken, constructief bekritiseren, bespreken van emoties, vragen stellen en ook het begeleiden van creatieve opdrachten.
Ook werk je aan het verbeteren van jouw kennis en vaardigheden met behulp van trainingen, intervisies, observaties, feedback en lezingen. Samen met collega’s werk je aan het verbeteren/vernieuwen of ontwikkelen van nieuwe werkvormen.

Wat vragen wij:

  • Je hebt didactische vaardigheden verworven door de ervaring die je hebt opgedaan met het begeleiden van groepen jongeren tussen de 7-20 jaar.
  • Je hebt aantoonbare brede kennis of interesse in kunst en geschiedenis.
  • Je bent een enthousiaste verteller en kunt jonge mensen meekrijgen in een interactief lesprogramma doordat jij je communicatiestijl kunt aanpassen zodat deze goed aansluit bij de belevingswereld van de jongeren die je op dat moment voor je hebt.
  • Je bent in staat om een fysieke maar ook sociaal veilige omgeving voor jouw groep te creëren in een doorgaans drukbezocht museum.
  • Je spreekt naast Nederlands en Engels misschien nog een taal.

De geschiedenis van Nederland heeft ons geleerd dat de kracht van verscheidenheid onmisbaar is. Als Rijksmuseum hebben we deze kracht niet alleen aan de muren hangen, maar willen we deze ook om ons heen hebben.

Vanwege ondervertegenwoordiging van medewerkers met een migratieachtergrond zijn wij specifiek op zoek naar mensen met een migratieachtergrond en hanteren hiervoor een voorkeursbeleid. D.w.z. bij gelijke geschiktheid gaat onze voorkeur naar de sollicitant met een migratieachtergrond. Deskundigheid door levenservaring en contact met gemarginaliseerde groepen in de samenleving zijn voor ons zeer waardevol. Indien nodig bieden wij extra begeleiding aan.

Voldoe je niet helemaal aan het profiel, maar denk je wel dat je een ontzettend goede museumdocent kunt zijn? Ook dan nodigen we je van harte uit te reageren op deze vacature. We vinden het fijn als je een relevante studierichting hebt voltooid. Wat relevant is, bepaal jij. Als jij kunt aantonen dat je de vaardigheden hebt die wij vragen dan laten wij ons graag overtuigen. Dat kan via jouw motivatiebrief en/of filmpje en ook in de eventuele tweede ronde van dit sollicitatieproces waarvan een korte door jou van tevoren voorbereide rondleiding onderdeel zal zijn.

Misschien ken jij iemand in jouw eigen netwerk voor wie deze vacature interessant is? Zegt het voort!

Salaris / Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt minimaal 2.634 euro en maximaal 3.370 euro bruto per maand (schaal 8), bij een werkweek van 36 uur, exclusief vakantietoelage en eindejaarsuitkering. De museum cao is van toepassing. Aanstelling is voor de duur van een jaar, waarna wordt geëvalueerd voor verlenging.

Solliciteren
Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Romee de With, Personeelsadviseur, via onderstaande gegevens. Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met Hugo Penning via h.penning@rijksmuseum.nl. Graag met een vermelding van “informatie Museumdocenten vacature” in de onderwerpregel.

Solliciteren kan tot uiterlijk zondag 26 september 2021. Solliciteren doe je uitsluitend via het sollicitatieformulier. Wij ontvangen graag een cv en motivatie in PDF (eventueel kan je ook een motivatiefilmpje insturen). Sollicitaties die op een andere manier binnenkomen, worden niet in behandeling genomen.

Inlichtingen
Contactpersoon: Romee de With, bereikbaar via telefoonnummer 020 6747000, e-mailadres werken@rijksmuseum.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Museumdocenten (M/V/X) (24 of 36 uur) Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Museumdocent – Drents Museum 
Door Redactie Historici.nl
Dordrechts Museum: Rondleider en/of Museumdocent
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.