Historici.nl





Gepubliceerd op 22-06-2023

Museumdocent – Drents Museum 

Het Drents Museum in Assen zoekt een Museumdocent voor 8 uur per week



We zijn een toonaangevend museum in Nederland als het gaat om archeologie, kunst rond 1900, realistische kunst en Drentse geschiedenis. Jaarlijks ontvangen we gemiddeld 200.000 bezoekers, waaronder families met kinderen, echtparen op leeftijd, jongeren uit de Randstad en scholen uit de regio. De ambitie van het museum is groot. In het voorjaar van 2024 opent een spectaculaire nieuwe collectiepresentatie: Labyrinthia. Dat wordt een echte belevenis: een prikkelende multi-zintuiglijke, theatrale ervaring, met een vleugje magie. Geschiedenis, archeologie en kunst worden daarin gecombineerd tot één groot samenhangend verhaal over de mens. Met Labyrinthia verwacht het museum een flinke toename in bezoekers en schoolgroepen.

Voor onze afdeling Educatie & Participatie zijn wij per 1 augustus op zoek naar een Museumdocent voor 8 uur per week.

Museumdocent

8 uur per week

Onze museumdocenten delen de verhalen van het Drents Museum op een verrassende en begrijpelijke manier. Ze treden op als gids, acteur, gespreksleider en docent voor jong & oud. Een museumdocent bezorgt bezoekers een onvergetelijke ervaring en is: een inspirator, een wandelende encyclopedie & een geboren gespreksleider. Je gaat:

 • Rondleidingen geven aan jong en oud, van schoolgroepen tot mensen met
  dementie
 • Lezingen geven, workshops begeleiden en optreden als verhalenverteller
 • Schoolprogramma’s begeleiden, waarbij gebruik wordt gemaakt van uiteenlopende methodes, van VTS-Technieken tot eduLARP en van theater tot workshop-onderdelen
 • In rustige tijden ondersteun je de afdeling waar nodig, denk aan opruimen en organiseren, maar ook helpen met het updaten en ontwikkelen van bestaande en nieuwe educatieve producten

Het team Educatie & Participatie is verantwoordelijk voor publieksbegeleiding, onderwijsprogramma’s, rondleidingen, verdiepende activiteiten zoals lezingen en workshops en programma’s op maat voor mensen met een beperking. Daarbij werken we met het principe van hoofd, hart en handen: niet alleen kennis overbrengen, maar ook een vuurtje in het hart aanwakkeren en mensen zelf aan de slag laten gaan. Het team draagt bij aan de toegankelijkheid van het museum en heeft voor de komende jaren ambitieuze plannen.

We willen als museum een open huis zijn: een plek waar iedereen zich thuis voelt, een instelling die het gesprek faciliteert, binnen en buiten de muren van het museumgebouw. Het Drents Museum zoekt iemand die daarin een cruciale rol zal spelen. Misschien ben jij wel onze gedroomde nieuwe museumdocent!

Wat vragen we van je:

 • Veel belangstelling voor archeologie, kunst en (Drentse) geschiedenis
 • Uitstekend kunnen acteren
 • Gewend zijn om te werken met jong & oud, van families tot mensen met dementie en van (speciaal) basisonderwijs tot het mbo
 • Flexibel inzetbaar, ook in het weekend en ’s avonds
 • Representatief
 • Je spreekt vloeiend Nederlands, en liefst ook Engels en Duits
 • Liefst woonachtig in Assen of omgeving

Voldoe je niet aan al deze eisen, maar wil je graag groeien en leren? Reageer dan ook!

Wat bieden we jou:

Een inspirerende werkomgeving met enthousiaste collega’s. Het Drents Museum heeft grote plannen. Dit zorgt de komende jaren voor spannende en interessante uitdagingen! Je krijgt een jaarcontract voor 8 uur per week met optie tot verlenging of vast contract, afhankelijk van de omstandigheden. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en ligt tussen € 2.615,- en € 3.199,- bruto per maand bij 36 uur per week. We volgen de Museum cao waarvan de secundaire arbeidsvoorwaarden goed zijn.

Heb je vragen over deze functie? Bel of mail met Rianne Schoonderbeek, coördinator Educatie & Participatie, mail: r.schoonderbeek@drentsmuseum.nl of bel: 06-270 882 79.

Het Drents Museum is overtuigd van de kracht van diversiteit en representatie. Daarom zoeken we actief naar uiteenlopende perspectieven en achtergronden in onze medewerkers. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt. Mensen met een bi-culturele of migratieachtergrond moedigen wij extra aan om te solliciteren. Het Drents Museum past bij deze sollicitatieprocedure de zogenaamde ‘Rooney Rule’ toe.

Wil jij werken in een creatieve en inspirerende omgeving? Stuur dan een mail met jouw cv en motivatie vóór zaterdag 1 juli 2023 naar po@drentsmuseum.nl onder vermelding van ‘Vacature museumdocent’.

De eerste ronde gesprekken worden gehouden op donderdag 6 juli 2023. De eventuele tweede ronde gesprekken worden dan gehouden op 13 juli of 17 juli.

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Solliciteer

Drents Museum: Medewerker Programma en Participatie
Door Redactie Historici.nl
Drents Museum: Stagiair(e) Marketing & Communicatie
Door Redactie Historici.nl
Drents Museum: Registrator
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.