Historici.nl

Gepubliceerd op 04-10-2023

Museumdocent – Limburgs Museum

Verrassend én verfrissend. Eigenzinnig én prikkelend. Het Limburgs Museum laat mensen op een andere manier kijken. We brengen op originele en inspirerende wijze de bijzondere historie van Limburg tot leven. Met onze tentoonstellingen, events en verhalen dragen we bij aan maatschappelijk bewustzijn. We brengen niet alleen geschiedenis aan het licht, maar plaatsen die ook in een bijzonder daglicht. We zoeken onbekende verhalen uit het Limburgs verleden, die voor iedereen fascinerende inzichten bieden voor het leven van vandaag en morgen.

Met onze programmering in de drie musea (het Limburgs Museum in Venlo, het Limburgs Museum op Locatie en online via Ons Limburgs Museum) vertellen we de verhalen van Limburg en haar bewoners aan de hand van drie inhoudelijke en maatschappelijke themalijnen.

Het Limburgs Museum. Van ós. Voor iedereen.

Wij zoeken voor de afdeling Educatie per direct een

Museumdocent

wisselend aantal uur

Mensen inspireren en met elkaar verbinden, dat is toch het mooiste wat er is.’

Wie zoeken wij?
Ben jij die bevlogen museumdocent met pedagogische achtergrond die graag groepen uit het onderwijs en families de Limburgse (cultuur)historie laat beleven? Haal je energie uit het goed inschatten van de achtergrondkennis en wensen van diverse doelgroepen? En heb je de ervaring om het programma daarop aan te passen? Dan zijn we op zoek naar jou! Ter ondersteuning van de afdeling Educatie zijn we per direct op zoek naar een museumdocent (op oproepbasis).

Hoe zien wij educatie?
Laten we met elkaar in gesprek gaan, over de collectie, over de verhalen van Limburg en over jouw ervaringen. Educatie, in de breedste zin van het woord, raakt vrijwel alles. Alles wat te maken heeft met een dialoog tussen collectie en bezoeker.

Educatie gaat niet alleen over een schoolbezoek of een rondleiding. Het gaat over alle activiteiten rondom en in tentoonstellingen die we maken om de interactie aan te gaan met mensen, hen iets mee te geven en te leren. Wij brengen de verhalen zo dat onze bezoekers erdoor geraakt worden. We bieden onze informatie heel specifiek per doelgroep aan en kijken daarbij naar toepasselijke vormgeving, toegankelijkheid in taal en actieve werkvormen.

Daarbij sluit de afdeling Educatie in de programmering voor onderwijs en families aan op de ontwikkeling van kinderen, het curriculum van het onderwijs en diverse facetten van burgerschap.

De functie omvat
Als museumdocent geef je lessen en workshops aan diverse groepen in het museum en op locatie. De lessen en workshops zijn in principe ontwikkeld. Op basis van gegeven richtlijnen geef je je eigen draai hieraan. Je zorgt dat alle benodigdheden voor lessen en workshops klaar staan voor ontvangst van de groep en zorgt na afloop dat alles weer opgeruimd wordt. Waar nodig kun je een inhoudelijke bijdrage leveren binnen de afdeling Educatie als het gaat om de museumlessen en/of activiteiten voor individuele bezoekers.

Vaardigheden en competenties

 • Je bent een creatieve allrounder met interesse in en kennis van cultuur / geschiedenis.
 • Je bent proactief.
 • Je bent communicatief.
 • Je bent klantvriendelijk, flexibel en hebt humor.
 • Je bent creatief en kunt meedenken in het ontwikkelen van activiteiten.

Wij vragen

 • Hbo werk- en denkniveau.
 • Een pedagogische / didactische achtergrond.
 • Je kunt inspelen op verschillende leeftijdsgroepen, met name vanuit het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
 • Een goede beheersing van de Nederlandse taal.
 • Een representatieve uitstraling.
 • Bereidheid om instructies en trainingen te volgen die nodig zijn om de inhoud van de verschillende museumlessen goed over te kunnen brengen.
 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Woonachtig in omgeving Venlo.

Wij bieden
Je komt te werken in een prettige werkomgeving in een informele organisatie waarin je actief bent met ruim 60 collega’s en vrijwilligers. We roepen zzp’ers nadrukkelijk op om te reageren. We bieden een contract in loondienst óf opdrachtovereenkomst met een zelfstandige.

Reageren
Indien je interesse hebt in deze functie mail dan voor 19 oktober 2023 je motivatiebrief met curriculum vitae naar sollicitatie@limburgsmuseum.nl. Gesprekken zullen plaatsvinden in week 43 en 44 van 2023.

Het Limburgs Museum streeft naar inclusie; zowel in haar programmering als op de werkvloer.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Marieke Koppelmans, programmamanager via m.koppelmans@limburgsmuseum.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Limburgs Museum| Senior Projectleider Tentoonstellingen
Door Redactie Historici.nl
Manager Collecties – Limburgs Museum
Door Redactie Historici.nl
Manager Collecties – Limburgs Museum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.