Historici.nl

Gepubliceerd op 29-01-2024

Museumdocent Nationaal Holocaustmuseum

In het Nationaal Holocaustmuseum wordt de geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland vertelt aan de hand van tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s. Het museum is gevestigd in de voormalige Hervormde Kweekschool. Tegenover het museum ligt de Hollandsche Schouwburg. Op deze bijzondere locaties toont het museum de persoonlijke verhalen van slachtoffers, daders, collaborateurs, verzetsstrijders en ooggetuigen. Bezoekers komen te weten hoe de Holocaust heeft kunnen gebeuren, wie de slachtoffers en verantwoordelijken waren – en hoe we kunnen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Joods Cultureel Kwartier

In het hart van Amsterdam ligt het Joods Cultureel Kwartier: al vier eeuwen Joodse kunst, cultuur en geschiedenis op één vierkante kilometer. In de historische gebouwen bevinden zich het Joods Museum (met het Joods Museum junior), de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum. Op deze locaties wordt een zo divers mogelijk nationaal en internationaal publiek betrokken.

Wat ga je doen?

Werk je als museumdocent, dan is je dag nooit hetzelfde. Het is daarom belangrijk dat je goed bent in het indelen van je tijd! Op doordeweekse dagen geef je specifieke programma’s voor verschillende schoolgroepen. De meeste programma’s duren ongeveer 90 minuten, zoals ‘Denk aan mij’, dat speciaal voor de groepen 7 en 8 gemaakt is. Hierbij ga je dieper in op het werk van kunstenaar Willem Volkersz. Hij maakte een kunstwerk van koffers ter herinnering aan de veelal Joodse leerlingen van zijn basisschool, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Zo is er voor iedere leeftijdsgroep een speciaal ontworpen programma. Op andere momenten sta je voor kleine groepen van bezoekers voor een inleidend verhaal rondom de kernobjecten van de tentoonstelling. Bij al je werkzaamheden heb je de beschikking over een prachtige workshopruimte.

Wat wensen wij? 

  • Je hebt ervaring met (of liefde voor) werken met jongeren en groepen en bent bedreven in het voeren van een goed gesprek en het begeleiden van een discussie;
  • Je hebt affiniteit met en gevoel voor thema’s als de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en het Jodendom, waarbij je in staat bent een neutrale houding uit te stralen en een ‘veilige’, constructieve omgeving te realiseren;
  • Je bent woonachtig in de (directe) omgeving van Amsterdam, met een maximale reistijd van één uur;
  • Je bent flexibel 1 tot 3 dagdelen per week beschikbaar, ook in het weekend en vakanties.

Wat bieden wij?

  • Een unieke baan in één van de meest relevante musea van Amsterdam;
  • Een bruto uurloon binnen schaal 8 van de museum cao, starttrede afhankelijk van je ervaring;
  • Relevante trainingen, zowel in het NHM als bij Hôtes Culture;
  • 8,33% vakantiegeld, 10.87% vakantie-uren toeslag en pensioenopbouw bij STIPP;
  • Een eindejaarsuitkering van 3,4%.

Solliciteren!

Geïnteresseerd? Klik op deze link en reageer!

Gesprekken zullen plaatsvinden op 12 en 13 februari op kantoor bij Hôtes Culture. Bij een wederzijdse klik is er op vrijdagochtend 16 februari een gezamenlijk assessment, wederom op kantoor bij Hôtes Culture. De werkzaamheden starten vanaf 1 april.

Ben je nieuwsgierig, maar twijfel je of je in het complete plaatje past? Bel ons dan even en vraag dan naar Barend of Marieke. Zij helpen je heel graag! 020-2142333.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.