Historici.nl

Gepubliceerd op 28-08-2023

Museumpresentator Locaties – Nederlands Openluchtmuseum

Zonder verhalen zou het maar stil zijn op verjaardagen. Werd er op maandagochtenden weinig gepraat bij koffieapparaten op het werk. En stonden alle bibliotheken leeg. Gelukkig zijn er wél verhalen en bij het Nederlands Openluchtmuseum zijn we er gek op. Met verhalen vertellen we onze bezoekers wat er vroeger gebeurde en wat de link met het heden is. Om dat goed te doen, hebben we – vooral voor in de weekenden en schoolvakanties – een nieuwe museumpresentator nodig. Iemand die zó goed verhalen kan overbrengen, dat de bezoeker ze echt voelt.

Is dat op jouw lijf geschreven? Kom dan bij ons jouw succesverhaal tot een happy end brengen!

Museumpresentator Locaties

17-20 uur per week

Wat ga je doen?
Natuurlijk, onze historische locaties zien er allemaal even mooi uit. Weet je wat deze locaties pas écht speciaal maken? Jij (en je collega-museumpresentatoren)! Jij vertelt met maximale overtuigingskracht het verhaal van jouw twee locaties aan je dankbare publiek. Dat zijn – nooit tegelijk hoor – de Molukse Barak en het Indisch Achtererf, aangevuld met een andere locatie nader te bepalen. In het seizoen (maart t/m oktober en half december tot half januari) werk je om de week een weekend. In totaal werk je 21 weekenden per jaar.

Molukse Barak
Een sobere barak in het Nederlands Openluchtmuseum vertelt één van de pijnlijke en ongemakkelijke verhalen uit de Nederlandse geschiedenis. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw leven in en rond dit houten gebouw achttien Molukse gezinnen. Noodgedwongen komen zij zeventig jaar geleden naar Nederland toe.

Indisch Achtererf
Op de locatie spelen vooral de herinneringen en verhalen, de natuur, de tuin en het buitenzijn vaak een grote rol. Maar de planten en het weer in Nederland zijn natuurlijk totaal anders dan daar. Dus wat doe je dan? Je richt een lekker rommelige tuin of plaatsje in met oer-Hollandse varens, geraniums, vlijtig liesje en laurierkers. Je zet er bamboe, canna’s en gerbera’s bij, en zo maak je een sfeer die uitnodigt om te vertellen over je band met ‘Indië’. En dat is precies wat er op het Indisch achtererf gebeurt.

Wat breng je mee uit het verleden?
Hoewel de geschiedenis een belangrijke rol speelt in de wereld van het Nederlands Openluchtmuseum, is jouw verleden niet heilig voor ons. We vinden het vooral belangrijk wat jij nu en in de toekomst meebrengt. Toch hebben we een aantal wensen op ons lijstje:

 • Je weet hoe je een goed verhaal krachtig overbrengt en je gaat hierin voor kwaliteit;
 • Je hebt affiniteit met de historie en het erfgoed van Nederland;
 • Communiceren, zowel met bezoekers als collega’s, is jouw tweede natuur. Vaak zal dat in het Nederlands zijn, maar je spreekt ook een aardig woordje Engels en Duits;
 • Mensen zijn jouw eerste natuur, want je maakt deel uit van een groot – en leuk! – team van betaalde en vrijwillige medewerkers. Voor jouw beeld: op je afdeling werken ongeveer tweehonderd mensen;
 • Je bent flexibel en omgevingsbewust en vindt voor elke uitdaging wel een passende oplossing. Improviseren? Dat gaat je gemakkelijk af;
 • Omdat je in een buitenmuseum werkt, is het belangrijk dat je fysiek in orde bent.

Dit krijg je van ons
Werken bij het Openluchtmuseum is een baan waarmee je thuis kunt komen, al ben je waarschijnlijk ook heel graag op je werk. En met onze beloning is helemaal niets mis. Dit hebben we je te bieden:

 • een jaarcontract tussen 884 en 1040 uren per jaar, gemiddeld tussen 17 en 20 werkuren per week. Je werkt deze uren in het seizoen, dat zijn 42 weken per jaar. Zijn we allemaal tevreden, dan hopen we dat je daarna blijft;
 • een bruto maandsalaris tussen € 2.406,- en € 2.863,- bij een 36-urige werkweek (schaal 4 van de Museum-cao);
 • natuurlijk heb je ook recht op 8% vakantietoeslag en ontvang je een eindejaarsuitkering van 3,4%;
 • 27 vakantiedagen (194,4 uur) per jaar o.b.v. een 36-urig contract;
 • je pensioen is goed geregeld met een regeling bij PFZW;
 • je volgt een interne training op maat volgens het functie profiel;
 • een volledige reiskostenvergoeding als je met het openbaar vervoer komt. Reis je op een andere manier, dan krijg je € 0,21 per kilometer met een maximum van 50 kilometer enkele reis;
 • ook passend is onze sfeerkleding of logokleding, die je van ons krijgt. Die draag je met trots.

Ben je minimaal 1 maand in dienst, dan mag jij bij de musea/parken die lid zijn van de Club van Elf, zoals de Efteling, Van Gogh Museum of Madame Tussauds, met maximaal 4 andere personen (onbeperkt) voor de helft van de prijs naar binnen. Maar dat is nog niet alles: samen met je (inwonende) gezinsleden kun je onbeperkt gratis ons Openluchtmuseum bezoeken en krijg je ook nog eens 10% personeelskorting in de museumwinkel en horeca. Voor Burgers’ Zoo krijg jij als medewerker gratis toegang én een parkeermunt.

Enthousiast over deze topbaan?
En, heb je zin om samen aan een succesverhaal te schrijven? Wacht dan niet te lang en maak je interesse kenbaar! Solliciteer dan uiterlijk vrijdag 15 september 2023 via de sollicitatieknop en wie weet lopen we dan snel samen je eerste rondje door ons museumpark en kun jij je nieuwe werkomgeving bewonderen.

Voor inhoudelijke vragen over deze baan kun je contact opnemen met Peggy Vastbinder, teamleider Programmering: 06 45268260. Wil je iets weten over de procedure? Onze mensen van HR beantwoorden je vragen met een glimlach: 026 357 62 74 .

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie deze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.