Historici.nl

Gepubliceerd op 07-03-2023

Museumpresentator Locaties – Nederlands Openluchtmuseum

Of je nou voor of achter de schermen komt werken, bij het Nederlands Openluchtmuseum breng je de geschiedenis tot leven. En weet je wat hiervan het mooiste is? Je krijgt de kans met die geschiedenis mensen te verbinden. Want als je van en over elkaar leert, krijg je meer inzicht in jezelf en begrip voor een ander. Juist dit maakt dat je hier kunt werken op één van de meest bijzondere plekken van Nederland. Een betekenisvolle omgeving, vol waardevolle ontmoetingen, ervaringen en verbindingen. Wil jij geïnspireerd worden door mens, natuur en cultuur? Verrijk ook jouw toekomst met het verleden. Ga voor een baan bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Zonder verhalen zou het maar stil zijn op verjaardagen. Werd er op maandagochtenden weinig gepraat bij koffieapparaten op het werk. En stonden alle bibliotheken leeg. Gelukkig zijn er wél verhalen en bij het Nederlands Openluchtmuseum zijn we er gek op. Met verhalen vertellen we onze bezoekers wat er vroeger gebeurde en wat de link met het heden is. Om dat goed te doen, hebben we – vooral voor in de weekenden en schoolvakanties – een nieuwe museumpresentator nodig. Iemand die zó goed verhalen kan overbrengen, dat de bezoeker ze echt voelt.

Is dat op jouw lijf geschreven? Kom dan bij ons jouw succesverhaal tot een happy end brengen!

Museumpresentator locaties (weekend en vakanties)

350 uur per jaar (gemiddeld 6,7 uur per week)

Wat ga je doen?

Natuurlijk, onze historische locaties zien er allemaal even instagrammable uit. Maar weet je wat deze locaties pas écht speciaal maakt? Jij (en je collega-museumpresentatoren)! Jij vertelt met maximale overtuigingskracht het verhaal van jouw twee locaties aan je dankbare publiek. Dat zijn – nooit tegelijk hoor – vooral Vakantiehuis Warnsveld en de Brabantse Buurt.

Vakantiehuis Warnsveld is een huis met een verhaal, alsof de muren kunnen praten. Het vakantiehuis, in 1936 in Zutphen gebouwd, is de kapstok van een adembenemende kroniek over het dagelijks leven aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, vanuit drie verschillende perspectieven. Verhalen over vluchten en verzet, verhalen van een Joodse familie en een verhaal van een familie die het huis gebruikte om er vakantie te vieren. Hier komt de geschiedenis pas tot leven.

Je andere domein is de Brabantse Buurt, met een centrale rol voor Café Budel: een gezellig donker café met de kruiken kruidenlikeur op tafel. Met jouw vertelsels neem je de bezoekers mee naar het Brabant van weleer. Soms ga je gezellig een potje beugelen of boogschieten met je gasten. Dat laatste bij voorkeur niet na een glaasje kruidenlikeur of Budels biertje. Voor je het weet vertrekken ze met een welgemeend ‘houdoe’ en verlangen ze naar een worstenbroodje. Die hebben we trouwens ook in het Openluchtmuseum.

Het gaat om een functie voor 350 uur per jaar (gemiddeld 6,7 uur per week) met extra gewenste inzetbaarheid in de schoolvakanties en weekenden. In het seizoen (maart t/m oktober en half december tot half januari) werk je om de week een weekend. In totaal werk je 21 weekenden per jaar. Meer dan genoeg gelegenheid om in je vrije tijd een vakantiehuis of Brabants cafeetje te bezoeken dus, mocht je daar nog behoefte aan hebben.

Wat breng je mee uit het verleden?

Hoewel de geschiedenis een belangrijke rol speelt in de wereld van het Nederlands Openluchtmuseum, is jouw verleden niet heilig voor ons. We vinden het vooral belangrijk wat jij nu en in de toekomst meebrengt. Toch hebben we een aantal wensen op ons lijstje:

 • Je weet hoe je een goed verhaal krachtig overbrengt.
 • Je hebt affiniteit met de historie en het erfgoed van Nederland.
 • Communiceren, zowel met bezoekers als collega’s, is jouw tweede natuur. Vaak zal dat in het Nederlands zijn, maar je spreekt ook een aardig woordje Engels en Duits.
 • Mensen zijn jouw eerste natuur, want je maakt deel uit van een groot – en leuk! – team van betaalde en vrijwillige medewerkers. Voor jouw beeld: op je afdeling werken ongeveer tweehonderd mensen.
 • Improviseren? Dat gaat je gemakkelijk af. Zo weet je je verhalen voor iedereen interessant en passend te maken.
 • Ook passend is onze sfeerkleding of logokleding, die je van ons krijgt. Die draag je met trots.
 • Omdat je in een buitenmuseum werkt, is het belangrijk dat je fysiek in orde bent.

Dit krijg je van ons

Werken bij het Openluchtmuseum is een baan waarmee je thuis kunt komen, al ben je waarschijnlijk ook heel graag op je werk. En met onze beloning is helemaal niets mis. Dit hebben we je te bieden:

 • Een functie voor 350 uur per jaar.
 • Een bruto maandsalaris tussen € 2.305,- en € 2.762,- bij een 36-urige werkweek (schaal 4 van de Museum-cao).
 • Natuurlijk heb je ook recht op 8 % vakantietoeslag en ontvang je een eindejaarsuitkering van 3,4 %.
 • 27 vakantiedagen (194,4 uur) per jaar o.b.v. een 36-urig contract.
 • Je pensioen is goed geregeld met een regeling bij PFZW.
 • Een volledige reiskostenvergoeding als je met het openbaar vervoer komt. Reis je op een andere manier, dan krijg je € 0,21 per kilometer met een maximum van 50 kilometer enkele reis.

Ben je minimaal 1 maand in dienst, dan mag jij bij de musea/parken die lid zijn van de Club van Elf, zoals de Efteling, Van Gogh Museum of Madame Tussauds, met maximaal 4 andere personen (onbeperkt) voor de helft van de prijs naar binnen. Maar dat is nog niet alles: samen met je (inwonende) gezinsleden kun je onbeperkt gratis ons Openluchtmuseum bezoeken en krijg je ook nog eens 10 % personeelskorting in de museumwinkel en horeca. Voor Burgers’ Zoo krijg jij als medewerker gratis toegang én een parkeermunt.

Enthousiast over deze topbaan?

En, heb je zin om samen aan een succesverhaal te schrijven? Wacht dan niet te lang en maak je interesse kenbaar! Dit kan door donderdag 23 maart 2023 jouw motivatie en cv te sturen naar sollicitatie@openluchtmuseum.nl. Wie weet lopen we dan snel samen je eerste rondje door ons museumpark en kun jij je nieuwe werkomgeving bewonderen.

Voor inhoudelijke vragen over deze baan kun je contact opnemen met team Programmering: 06-19204084. Wil je iets weten over de procedure? Onze mensen van HR beantwoorden je vragen met een glimlach: 026 357 62 74  of  HR@openluchtmuseum.nl.

Als jij onze nieuwe collega wordt, vragen we om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Nederlands Openluchtmuseum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en streeft naar een structurele verankering hiervan in alle geledingen binnen de organisatie. Omdat we programma’s voor iedereen maken, willen we die diversiteit natuurlijk ook in ons team terugzien. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen motiveren en inspireren. We delen immers meer met elkaar dan we denken.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.