Historici.nl

Gepubliceerd op 11-01-2022

Nationaal Archief: Coördinator Collectiebeheer/ Senior Beheerder Digitale Archieven

Bij het Nationaal Archief in Den Haag vind je antwoorden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving. Recht op informatie is ons uitgangspunt. Als senior beheerder digitale archievenzorg jij ervoor dat archieven net dat laatste zetje krijgen, waardoor ze beschikbaar komen voor het publiek.

Coördinator Collectiebeheer/ Senior Beheerder Digitale Archieven

32 tot 36 uur per week

Functie-omschrijving
Pdf- en Word-documenten, websites, databases, foto’s, filmpjes: de overheid produceert grote hoeveelheden informatie. Het Nationaal Archief heeft de taak om deze informatie eeuwig te bewaren. Je zorgt ervoor dat deze archieven duurzaam toegankelijk blijven. Een functie waarin je nauw samenwerkt met een variatie aan partijen en in aanraking komt met de nieuwste ontwikkelingen. En het mooiste: je zorgt dat iedereen in onze collectie kan opzoeken wat er in ons verleden is gebeurd.

Zodra een deel van de overheidsinformatie naar het Nationaal Archief gaat, kom jij in beeld. Jij zorgt er, samen met je collega’s van het team verwerven, voor dat zo’n archief in de juiste staat bij ons binnenkomt. Hierbij sta je ook uitgebreid stil bij hoe de raadplegers van archieven het beste hun weg vinden in het materiaal. Tijdens (en soms ook al voorafgaand aan) verwervingstrajecten sta je in nauw contact met de informatiemanagers van overheidsorganisaties die de informatie gevormd hebben. Samen werken jullie aan een goede overdracht van digitale archieven en voer je digitale archiefbewerkingen uit. Met je collega’s van het Nationaal Archief stem je af, onder meer over het beheer en hoe we zorgen dat de informatie goed terug te vinden is in de digitale systemen. Een deel van de beheerswerkzaamheden voer je zelf uit, samen met je collega’s van het team collectiebeheer. Je hebt dan ook een functie die een brug vormt tussen twee teams van de afdeling.

Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel. Jij krijgt alle kansen om hiermee bezig te zijn. Zo zijn er volop mogelijkheden om je kennis te verbreden, bijvoorbeeld via opleidingen of seminars. Jouw opgedane kennis en ervaring deel je met collega’s, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen of presentaties. Ook draai je mee in innovatieve projecten rondom archivering om nieuwe strategieën, producten en diensten te ontwikkelen, zowel rijksbreed als binnen het Nationaal Archief. Voorbeelden zijn projecten rondom e-mail- en webarchivering of het bewaren van WhatsApp-berichten.

Coördinerende taken:
Je stuurt je collega’s van het team collectiebeheer functioneel aan. De personele verantwoordelijkheid ligt bij het afdelingshoofd Collectie. Samen met het afdelingshoofd en de coördinatoren van de andere teams zorg je ervoor dat de afdeling het werk van nu zo goed mogelijk kan uitvoeren en dat er tegelijkertijd ruimte is om te werken aan de ontwikkeling die nodig is richting de toekomst. Je bent voor de beheerders een klankbord, je zorgt waar nodig voor taakverdeling en voor aanscherping in de werkprocessen. Je bent het aanspreekpunt over inhoudelijke zaken voor het hoofd Collectie en collega’s binnen het team. Daarnaast zorg je waar nodig voor goede interne en externe afstemming, je kent de positie van anderen en kan belangentegenstellingen inzichtelijk maken, overbruggen en kan alternatieven aandragen. Je hebt inzicht in de omgeving waarbinnen je werkt, behoudt het overzicht, hebt oog voor vernieuwing en bent in staat collega’s daarin te stimuleren.

De coördinerende rol neemt naar verwachting ongeveer 70% van je tijd in beslag.

Functie-eisen
Meewerken aan nationale archiefvorming: jij zet je er graag voor in en ontwikkelt je graag verder in dit dynamische vakgebied. Soepel leid jij trajecten in goede banen, waarbij je je werk goed plant en organiseert, gestructureerd werkt en altijd oog houdt voor het resultaat. Daarnaast is het met jou prettig samenwerken: zowel je directe collega’s als onze samenwerkingspartners en uiteindelijk ook bezoekers kunnen op je bouwen. Je enthousiasmeert anderen voor het bereiken van resultaten en geeft medewerkers erkenning voor hun bijdragen. Ook volg je de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale informatie en de daarbij horende systemen op de voet, waarbij je nadrukkelijk na- en meedenkt over de juiste vertaalslag naar onze organisatie(processen).

Verder heb je:

  • WO-niveau, bij voorkeur een informatie gerelateerde opleiding.
  • Ervaring in het functioneel aansturen van teams.
  • Ervaring met informatiehuishouding, informatiebeheer, archivering en systeemarchitecturen binnen een organisatie.
  • Ervaring met geautomatiseerde processen en projectmatig werken.
  • Bij voorkeur kennis van documentmanagementsystemen.

Voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar denk je van betekenis te kunnen zijn voor het Nationaal Archief? Ook dan nodigen we je van harte uit te reageren op deze vacature.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 12, schaal 13
Maandsalaris: Min €3.919 – Max. €6.547 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Contractduur: 2 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden
• In afwachting van het functiewaarderingsadvies (1e kwartaal 2022) is nu nog niet definitief vast te stellen welke inschaling bij deze functie passend is.
• Je bent niet verplicht om je naam, geboortedatum en -plaats en geslacht in je CV en sollicitatieformulier te vermelden.
• Het gaat om een tijdelijke functie voor twee jaar, met mogelijk uitzicht op verlenging voor 32 tot 36 uur per week.
• Bij het Nationaal Archief krijg je de mogelijkheid om, in overleg, je werktijden zelf in te delen. We werken op dit moment thuis, maar op termijn zijn er voldoende mogelijkheden om ook ‘live’ kennis te maken met het archief en je collega’s. Ook na de COVID-19-maatregelen behoort gedeeltelijk thuiswerken tot de mogelijkheden.
• De sollicitatiegesprekken zullen digitaal gevoerd worden (via WebEx).

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren door te klikken op de solliciteerbutton. Je kunt reageren tot en met 17 januari 2022.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.