Historici.nl

Gepubliceerd op 14-01-2021

Nationaal Archief: Projectmedewerker Kaartencollectie

Bij het Nationaal Archief ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 142 km archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 1,2 petabyte aan digitale bestanden. De archieven zijn afkomstig van de rijksoverheid en van maatschappelijke organisaties en individuele personen die van nationaal belang zijn (geweest).

Wij zoeken een

Projectmedewerker Kaartencollectie

16 uur per week

Een schat aan kaarten ligt te wachten om gedigitaliseerd te worden. Om precies te zijn: 6.500 kaarten en tekeningen van het ministerie van Koloniën, over de periode 1814-1963. Draag jij als projectmedewerker kaartencollectie bij aan de inhoudelijke digitaliseringsvoorbereiding van deze bijzondere collectie, bij het Nationaal Archief in Den Haag?

Het digitaliseren van onze collectie pakken wij ordelijk en nauwkeurig aan. Als projectmedewerker kaartencollectie bereid je dit proces voor, door samen met je collega’s diverse controles uit te voeren. Het gaat in dit geval om een kaartenarchief met thematische en topografische kaarten, atlassen, (stads)plattegronden, tekeningen van gebouwen, havens, forten, handelsposten en overzeese bezittingen en hydrografische kaarten van zeeën en rivieren in Azië (Oost-Indië), Amerika (West-Indië, de Antillen en Suriname) en Afrika. Jij controleert de nummering van de documenten door deze te vergelijken met de registraties in de modules Beschrijven en Logistiek van het collectiebeheersysteem MAIS-Flexis. Eventuele verschillen pas je aan. Daarnaast controleer je de beschrijvingen die in MAIS-Flexis staan en vul je deze aan met archiefkenmerken die op de objecten voorkomen.

Nu werken we thuis, maar in de toekomst ga je aan de slag in een depotomgeving. Dat betekent dat je werkt in geklimatiseerde ruimtes zonder daglicht. Je bent zowel administratief als fysiek bezig: zitten, staan, lopen en tillen wisselen elkaar af. Natuurlijk volgens de arbo-richtlijnen.

Functie-eisen

 • Je hebt hbo-niveau.
 • Je hebt ervaring met het beheer en behoud van kwetsbare objecten en je kunt materiële schades herkennen.
 • Je hebt bij voorkeur aantoonbare ervaring met kaartbeheer.
 • Je bent bekend met de archivistiek en kunt archiefverwijzingen herkennen. Ervaring met Encoded Archival Description en met MAIS-Flexis zien wij als een pre.
 • Je hebt goede algemene, digitale vaardigheden en ervaring met Microsoft Excel.
 • Je hebt affiniteit met de geschiedenis van de cartografie en de Nederlandse koloniale geschiedenis. Daarnaast beschik je over topografische kennis van de voormalige Nederlandse koloniën.
 • Je werkt efficiënt en kan (deels) zelfstandig werken.

Arbeids­voorwaarden

 • Salaris­niveau schaal 10.
 • Maand­salaris minimaal € 2.756 – maximaal € 4.430 (bruto).
 • Dienst­verband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
 • Contract­duur 1 jaar.
 • Minimaal aantal uren per week 16.
 • Maximaal aantal uren per week 16.

Overige arbeids­voorwaarden
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Het gaat om een functie voor 16 uur per week. Je krijgt de mogelijkheid om je werktijden zelf in te delen.
 • Door de coronamaatregelen werken we de komende tijd thuis, maar er zijn voor jou voldoende mogelijkheden om ‘live’ kennis te maken met het archief en je collega’s. Daarnaast koppelen we je aan een directe collega die jou wegwijs maakt in de organisatie. Samen zorgen we dat jij je snel thuis voelt bij het Nationaal Archief!
 • Interesse in deze functie? Solliciteer direct via de ‘Solliciteer’ button. Je bent niet verplicht om je naam, geboortedatum en geslacht in je cv en sollicitatieformulier te vermelden.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.