Historici.nl

Gepubliceerd op 09-09-2021

Nationaal Archief: Rondleider

In het Nationaal Archief in Den Haag vind je antwoorden op vragen over jouw leven, de geschiedenis en onze samenleving. Hier ontdek je hoe het recente en verre verleden het dagelijks leven beïnvloeden. We helpen mensen aan nieuwe inzichten door oude verhalen springlevend te houden. Door je altijd en overal toegang te geven tot ons nationaal geheugen. Omdat we vinden dat iedereen op mag zoeken wat er in ons land is gebeurd of gezegd. Daarom inspireren en stimuleren we overheden hun data slim te verzamelen en duurzaam te beheren. We zetten specialistische kennis en inventieve technologie in om alle data toekomstbestendig en integraal op te nemen in het Nationaal Archief. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en tot in de verre toekomst.

Organisatie
Het Nationaal Archief wil een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die er is voor iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om betere resultaten te halen. We streven ernaar dat ons personeelsbestand, dus ook het team van rondleiders, een representatieve vertegenwoordiging van de Nederlandse samenleving is. Gezien de huidige samenstelling van het team, zijn wij in bijzonder geïnteresseerd in kandidaten met een bi-culturele achtergrond.

De afdeling Onderzoek en Presentatie valt onder de directie Collectie en Publiek. De afdeling is verantwoordelijk voor een boeiend en gedifferentieerd aanbod van producten en diensten, zoals publicaties, tentoonstellingen, educatieve projecten, evenementen, symposia en rondleidingen bedoeld voor een groot publiek.

Wij zoeken een

Rondleider voor groepen (live én online)

12 uur per 4 weken

Ben jij op zoek naar een kans om van jouw passie je werk te maken? Dat kan als rondleider bij het Nationaal Archief. Jij kunt in deze rol een bijdrage leveren aan de vaste tentoonstelling ‘Wie ben ik, wie was jij?’ en de tijdelijke tentoonstelling ‘Kòrsou/Curaçao’. Digitaal en live neem je schoolklassen en groepen volwassenen mee in onze geschiedenis!

Is dit jouw droombaan? Dan ben jij hopelijk ook onze droomkandidaat! Herken jij jezelf in het onderstaande profiel?

Om te beginnen heb je aantoonbare affiniteit met thema’s als discriminatie, diversiteit, emancipatie en migratie die in de tentoonstellingen aan de orde komen.
Ook heb je ervaring met het werken met groepen jongeren, bij voorkeur in het onderwijs. Kennis en ervaring met didactische principes zijn een pré.

Verder:

  • Heb je het vermogen om de inhoud op een enthousiaste, motiverende en begrijpelijke wijze aan een groep over te brengen, orde te houden en uitleg en methodiek aan te passen aan het niveau van de groep.
  • Heb je een diploma op hbo/wo niveau in een relevante richting, bijvoorbeeld pabo, (migratie)geschiedenis of erfgoedstudies. Studenten (vanaf het derde jaar) kunnen ook solliciteren.
  • Heb je aantoonbare kennis van en interesse in de Nederlandse geschiedenis en/of bereidheid om te leren.
  • Kun je omgaan met onverwachte situaties en wijzigingen van planning (bv door vertraging van een groep).
  • Ben je flexibel inzetbaar: minimaal 2 à 3 dagdelen per week (af en toe ook in het weekend).
  • Ben je woonachtig in de regio Den Haag.
  • Uiteraard beschik jij over de juiste digitale vaardigheden om online lessen te geven.·

Wat ga je doen:
Jij gaat dus aan de slag als rondleider bij twee mooie tentoonstellingen van het Nationaal Archief! Na een interne training ga je zelfstandig aan de slag. Wat je precies gaat doen lees je hier:

In de vaste tentoonstelling ‘Wie ben ik, wie was jij?’ ervaren leerlingen hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt. Aan de hand van een historisch persoon ontdekken ze dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Als rondleider ontvang en begeleid je de schoolklassen en ga je met de leerlingen in gesprek. Het gaat om groep 7 en 8 van het primair onderwijs en klas 1 t/m 3 van het voortgezet onderwijs.

Naast de vaste tentoonstelling voor het onderwijs organiseert het Nationaal Archief ook tijdelijke tentoonstellingen voor andere doelgroepen. Vanaf 15 december 2021 tot en met 24 oktober 2022 is de tentoonstelling ‘Kòrsou/Curaçao’ te bezoeken. Voor de groepen 7 en 8 begeleid je de online gastlessen bij deze tentoonstelling, zowel voor Nederlandse scholen als voor scholen op Curaçao. Ook leid je groepen volwassenen rond in de tentoonstelling en faciliteer je het onderlinge gesprek.

Uiteraard onderhoud je goede contacten met de begeleiders van de schoolklassen.
Je kunt ook ingezet worden voor andere onderwijsprogramma’s en geeft algemene rondleidingen.

Mogelijk voer je werkzaamheden uit die nodig zijn in de publieke ruimte(n) of bij events. Denk daarbij een mailing verzorgen, de tablets schoonmaken en opladen, helpen in de publieke ruimte, nieuwe vrijwilligers vertellen over de tentoonstelling.

Kijk voor meer informatie op: www.nationaalarchief.nl/beleven.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Nationaal archief: rondleider
Door Redactie Historici.nl
Nationaal Archief: Medewerker Educatie
Door Redactie Historici.nl
Het Utrechts Archief – Rondleider/museumdocent
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.