Historici.nl

Gepubliceerd op 23-03-2020

Nationaal Archief Senior Medewerker Verwerven

Wij zijn het Nationaal Archief. Bij ons vind je antwoorden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving. Hier ontdek je hoe het recente en verre verleden ons dagelijks leven beïnvloeden. Een van onze belangrijkste taken is het bewaren van (overheids)archieven. In de 137 kilometer aan papieren archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 1,2 petabyte aan digitale bestanden, wordt 1000 jaar geschiedenis tastbaar.

Burgers, journalisten, onderzoekers, historici en vele anderen raadplegen en gebruiken onze stukken op de studiezaal. Voor scholen hebben we speciale educatieve interactieve programma’s samengesteld. En in steeds wisselende tentoonstellingen presenteren wij onze topstukken.

Recht op informatie is ons uitgangspunt. Iedereen mag in onze collectie opzoeken wat er in ons verleden is gebeurd of gezegd. Dat geldt niet alleen voor het papieren archief. Ook het digitaal archief moet je in de toekomst nog kunnen raadplegen. Daarom inspireren en stimuleren we overheden hun data slim te verzamelen en duurzaam te beheren. We zetten specialistische kennis en innovatieve technologie in om alle data toekomstbestendig te bewaren en integraal op te nemen in het Nationaal Archief. Hiervoor werken we nauw samen met Regionale Historische Centra, nationale en ook internationale instellingen. Zo houden we onze collectie voor iedereen bereikbaar. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en tot in de verre toekomst.

Wil jij deel uitmaken van het mooie, veelzijdige werk dat wij doen? Reageer dan op de vacature. Wij bieden jou een interessante omgeving waarin je de ruimte krijgt om jouw kennis en kunde in te zetten en je verder persoonlijk te ontwikkelen. We streven naar een representatieve vertegenwoordiging van de Nederlandse samenleving in ons personeelsbestand.

Wij zoeken een

Senior medewerker Verwerven

24-36 uur per week

Afdeling Collectie
De afdeling Collectie is verantwoordelijk voor het verwerven, beheren en conserveren van de fysieke en digitale nationale archiefcollectie.

 • Als senior medewerker verwerven zorg jij ervoor dat archieven net dat laatste zetje krijgen, waardoor ze beschikbaar komen voor het publiek.
 • Jij richt je op de verwerving van zowel papieren als digitale overheidsarchieven. Incidenteel gaat het ook om particuliere dossiers.
 • Je zorgt ervoor dat die onderdeel worden van de collectie van het Nationaal Archief. Dat begint met het maken van archiefbewerkingsplannen.
 • Je inventariseert welke archieven bijna klaar zijn voor gebruik en zoekt uit welke stappen er nog gezet moeten worden om ze toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld door het omzetten van inventarissen van Word naar Encoded Archival Description.
 • Je gaat in gesprek met de zorgdragers en de bewerkers van DocDirekt en private bedrijven, zodat de overbrenging kan worden afgerond.
 • Je werkt nauw samen met de adviseur Openbaarheid. Het is jouw taak om informatie te verzamelen die nodig is om per overbrenging een gedegen openbaarheidsadvies te kunnen geven. Die informatie is ook nodig om archiefinventarissen te beoordelen met het oog op persoonsgegevens die daarin voorkomen.

Functie-eisen

 • Je hebt minimaal hbo+-niveau.
 • Je hebt ervaring op het gebied van informatiemanagement en archivistiek, en bij voorkeur met het overbrengen en toegankelijk maken van archieven.
 • Je hebt kennis van openbaarheidsregimes.
 • Je hebt kennis van en ervaring met geautomatiseerde processen en aantoonbare ervaring met projectmatig werken.
 • Je kunt goed je eigen werk plannen en organiseren, samenwerken en de voortgang van je taken nauwgezet in de gaten houden.
 • Je hebt goede sociale vaardigheden, kunt zowel mondeling als schriftelijk helder communiceren en goed rapporteren over je werkzaamheden.
 • Je weet wat er in de omgeving speelt en werkt zelfstandig met oog voor de klant en het resultaat.
 • Je werkt accuraat en met daadkracht.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salaris­niveau schaal : 11
 • Maand­salaris: min. € 3.256 – max. € 5.003 (bruto)
 • Dienst­verband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
 • Contract­duur: 1 jaar
 • Minimaal aantal uren per week: 24
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Informatie
Over de inhoud van de functie kan contact worden opgenomen met Nico van Egmond, senior medewerker Verwerven ma t/m do: 06 55267876.

Over de procedure kan contact worden opgenomen met Alie van den Burg, 0631956970, alie.van.den.burg@nationaalarchief.nl.

Je sollicitatie kan aan mevrouw Annelieke Kwak, hoofd collectie a.i., worden gestuurd via onderstaande sollicitatie-button.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.