Historici.nl

Gepubliceerd op 11-01-2022

Nationaal Archief: Senior Verwerver

Bij het Nationaal Archief in Den Haag vind je antwoorden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving. Recht op informatie is ons uitgangspunt. Als senior medewerker verwerven zorg jij ervoor dat archieven net dat laatste zetje krijgen, waardoor ze beschikbaar komen voor het publiek.

Senior Verwerver

32 tot 36 uur per week

Functieomschrijving
Pdf- en Word-documenten, websites, databases, foto’s, filmpjes, maar ook heel veel papier: de overheid produceert grote hoeveelheden informatie. Het Nationaal Archief heeft de taak om deze archiefbescheiden eeuwig te bewaren. Als senior verwerver zorg je dat deze archieven duurzaam toegankelijk blijven. Een functie waarin je nauw samenwerkt met een variatie aan partijen en in aanraking komt met de nieuwste ontwikkelingen. En het mooiste: je zorgt dat iedereen in onze collectie kan opzoeken wat er in ons verleden is gebeurd.

Zodra een deel van de overheidsinformatie naar het Nationaal Archief gaat, kom jij in beeld. Jij zorgt ervoor dat zo’n archief in de juiste staat bij ons binnenkomt. Hierbij sta je ook uitgebreid stil bij hoe de raadplegers van archieven het beste hun weg vinden in het materiaal. Tijdens verwervingstrajecten sta je in nauw contact met de overheidsorganisaties die de informatie gevormd hebben en met de eventuele ketenpartner die zorgt voor bewerking van het archief. Samen werken jullie aan een goede overdracht van de archieven. Met je collega’s van het Nationaal Archief stem je af, onder meer over registratie terugvindbaarheid in de digitale systemen en uiteindelijk op de website.

Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel. Jij krijgt alle kansen om hiermee bezig te zijn. Zo zijn er volop mogelijkheden om je kennis te verbreden, bijvoorbeeld via opleidingen of seminars. Jouw opgedane kennis en ervaring deel je met collega’s, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen of presentaties. Ook draai je mee in innovatieve projecten rondom archivering om nieuwe strategieën, producten en diensten te ontwikkelen, zowel rijksbreed als binnen het Nationaal Archief. Voorbeelden zijn projecten rondom e-mail- en webarchivering of het bewaren van WhatsApp-berichten.

Functie-eisen
Meewerken aan nationale archiefvorming: jij zet je er graag voor in en ontwikkelt je graag verder in dit dynamische vakgebied. Soepel leid jij onze verwervingstrajecten in goede banen, waarbij je je werk goed plant en organiseert, gestructureerd werkt en altijd oog houdt voor het resultaat. Daarnaast is het met jou prettig samenwerken: zowel je directe collega’s als onze samenwerkingspartners en uiteindelijk ook bezoekers kunnen op je bouwen.

Verder heb je:

 • WO- werk- en denkniveau.
 • Je hebt ervaring op het gebied van informatiemanagement en archivistiek, en bij voorkeur met het overbrengen, toegankelijk maken en/of goed registreren van archieven.
 • Je hebt kennis van openbaarheidsregimes.
 • Je hebt kennis van en ervaring met geautomatiseerde processen en aantoonbare ervaring met projectmatig werken.
 • Je kunt goed je eigen werk plannen en organiseren, samenwerken en de voortgang van je taken nauwgezet in de gaten houden.
 • Je hebt visie op de geleidelijke overgang van binnenkomst van papieren archief naar digitaal gevormd archief.
 • Je hebt goede sociale vaardigheden, kunt zowel mondeling als schriftelijk helder communiceren en goed rapporteren over je werkzaamheden.
 • Je weet wat er in de omgeving speelt en werkt zelfstandig met oog voor de klant en het resultaat.
 • Je werkt accuraat en met daadkracht.

Aanvullende op de functie gerichte competenties zijn: Accuratesse, klantgerichtheid, omgevingsbewustzijn en daadkracht.

Voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar denk je van betekenis te kunnen zijn voor het Nationaal Archief? Ook dan nodigen we je van harte uit te reageren op deze vacature.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 11
Maandsalaris: Min €3.344 – Max. €5.139 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Contractduur: 2 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Je bent niet verplicht om je naam, geboortedatum en -plaats en geslacht in je CV en sollicitatieformulier te vermelden.
 • Het gaat om een tijdelijke functie voor twee jaar, met mogelijk uitzicht op verlenging voor 32 tot 36 uur per week.
 • Bij het Nationaal Archief krijg je de mogelijkheid om, in overleg, je werktijden zelf in te delen. We werken op dit moment thuis, maar op termijn zijn er voldoende mogelijkheden om ook ‘live’ kennis te maken met het archief en je collega’s. Samen zorgen we dat jij je snel thuis voelt bij het Nationaal Archief!
 • Ook na de COVID-19-maatregelen behoort gedeeltelijk thuiswerken tot de mogelijkheden.
 • De sollicitatiegesprekken zullen digitaal gevoerd worden (via WebEx).

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren door te klikken op de solliciteerbutton. Je kunt reageren tot en met 17 januari 2022.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.