Historici.nl

Gepubliceerd op 11-02-2021

Nationaal Comité 4 en 5 mei: Projectmedewerker Onderzoek

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft richting aan de zingeving van herdenken en vieren en aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het comité organiseert de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Daarnaast adviseert en ondersteunt het comité bij de organisatie van andere herdenkingen in het land en ontwikkelt het voorlichtingsprogramma’s en publiekscampagnes. Tevens initieert het comité educatieve programma’s en voert het toegepast onderzoek uit op het gebied van herdenken en vieren. Hiermee heeft het comité zich in steeds sterkere mate ontwikkeld tot hét expertisecentrum op het gebied van herdenken en vieren in Nederland.

Werken bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei vereist een scherp bewustzijn van het bijzondere karakter, de maatschappelijke verantwoordelijkheid, de zichtbaarheid en de daarmee samenhangende werkwijze van het comité. Het comité investeert in de medewerkers door het bieden van betekenisvol werk, waardering en ontwikkeling.
De manier waarop de Tweede Wereldoorlog herinnerd wordt en betekenis krijgt, verandert continue. De ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog ontvallen ons en nieuwe kennis en een nieuwe kijk op historische gebeurtenissen biedt nieuwe perspectieven. Daarnaast worden we nog dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van oorlog en massaal geweld.

Deze veranderingen brengen voor het comité grote uitdagingen met zich mee. Hoe kunnen we in het heden en de toekomst stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog en aandacht vragen voor het belang van, en de verantwoordelijkheid voor, vrijheid? De afdeling Onderzoek en Educatie zoekt antwoorden op deze vragen door wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de beleidspraktijk en door middel van praktijkgericht beleidsonderzoek- en advies. Dit is nadrukkelijk tweerichtingsverkeer: het beleidsonderzoek voedt de praktijk en de praktijk stimuleert het onderzoek.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt een senior medewerker onderzoek met gevoel voor de politiek-bestuurlijke context en met uitstekende communicatieve vaardigheden.

Projectmedewerker Onderzoek

16 tot 20 uur per week

Functie
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt een senior medewerker onderzoek met gevoel voor de politiek-bestuurlijke context en met uitstekende communicatieve vaardigheden.

Functie-inhoud

 • Onderzoeksprojecten begeleiden: initiëren, coördineren en in samenwerking met anderen tot een goed resultaat brengen.
 • Vertalen van onderzoek naar beleid en praktijk: signaleren waar mogelijkheden zijn en het initiëren van vruchtbare samenwerkingen.
 • Schrijven van populairwetenschappelijke teksten.
 • Beheren van begroting en tijdsplanning.
 • Samenwerken binnen een team van onderzoekers, werkzaam bij verschillende organisaties.

Functie-eisen

 • Een afgeronde opleiding op WO-niveau, bij voorkeur in de sociale- of geesteswetenschappen.
 • Aantoonbare ervaring op het gebied van wetenschappelijk en/of beleidsonderzoek.
 • Aantoonbare ervaring met projectmatig werken en het aansturen van projecten.
 • Affiniteit met de thema’s waar het Nationaal Comité mee werkt, kennis van de geschiedenis van Nederlands-Indië / Indonesië, dekolonisatie en/of de overzeese gebieden is een pre.
 • Sterk in het signaleren van mogelijkheden om met onderzoek een bijdrage te leveren aan de werkpraktijk.
 • Analytisch en initiatiefrijk.
 • Plezier hebben in samenwerken en het opbouwen en onderhouden van een netwerk.

Wij bieden
Een veelzijdige en uitdagende functie met uitstekende arbeidsvoorwaarden, cao Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening schaal 9/10 afhankelijk van de ervaring. De informele werkomgeving biedt je de gelegenheid initiatieven te tonen en verantwoordelijkheid te nemen. De aanstelling geldt voor een periode van drie jaar en voor 16 tot 20 uur per week, in overleg.

Ben je enthousiast en voldoe je aan het profiel, stuur dan vóór 26 februari 2021 een motivatiebrief en cv naar sollicitatie@4en5mei.nl De eerste gesprekken vinden plaats op 8, 9 en 10 maart 2021. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei streeft ernaar dat de personeelssamenstelling een afspiegeling is van de bevolking.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Cristan van Emden, hoofd Onderzoek en Educatie, telefoon 020-718 3528.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.