Historici.nl

Gepubliceerd op 02-07-2019

Nationaal Comité 4 en 5 mei Projectmedewerker Redactie & Onderzoek

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei in Amsterdam zoekt een Projectmedewerker Redactie & Onderzoek voor 20 uur per week

Het Nationaal Comité geeft richting aan de zingeving van herdenken en vieren en aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het comité organiseert de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Daarnaast adviseert en ondersteunt het comité bij de organisatie van andere herdenkingen in het land en ontwikkelt het voorlichtingsprogramma’s en publiekscampagnes. Tevens initieert het comité educatieve programma’s en voert het toegepast onderzoek uit op het gebied van herdenken en vieren. Hiermee heeft het comité zich in steeds sterkere mate ontwikkeld tot hét expertisecentrum op het gebied van herdenken en vieren in Nederland.

Werken bij het Nationaal Comité vereist een scherp bewustzijn van het bijzondere karakter, de maatschappelijke verantwoordelijkheid, de zichtbaarheid en de daarmee samenhangende werkwijze van het comité. Het comité investeert in de medewerkers door het bieden van betekenisvol werk, waardering en ontwikkeling.

Onderzoek
De manier waarop de Tweede Wereldoorlog herinnerd wordt en betekenis krijgt, verandert naarmate de oorlog verder achter ons ligt. De ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog ontvallen ons en nieuwe kennis van historische gebeurtenissen biedt nieuwe perspectieven. Daarnaast worden we nog dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van oorlog en massaal geweld. Aandacht voor (on)vrijheid is daarom van blijvend belang.

Deze veranderingen brengen grote uitdagingen met zich mee. Hoe kunnen we in het heden en de toekomst het best stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog, en aandacht vragen voor het belang van, en de verantwoordelijkheid voor, vrijheid? De afdeling Onderzoek en Educatie zoekt antwoorden op deze vragen door wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de (educatieve) beleidspraktijk, en het Comité te ondersteunen door middel van praktijkgericht beleidsonderzoek- en advies. Dit is nadrukkelijk tweerichtingsverkeer: het beleidsonderzoek voedt de praktijk en de praktijk stimuleert het onderzoek.

Het WOII domein is volop in beweging. Professionele organisaties werken samen in de netwerkorganisatie Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog. Op het gebied van onderzoek werkt het comité intensief samen met verschillende organisaties binnen en buiten het platform.

Functie
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt een enthousiaste hoofdredacteur voor het online tijdschrift WO2 Onderzoek Uitgelicht die gevoel heeft voor de politiek-bestuurlijke context en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden.

Functie-inhoud

 • Hoofdredactie coördinator van online tijdschrift WO2 Onderzoek Uitgelicht:

-redactievergaderingen voorzitten en plannen, contact onderhouden met auteurs en redacteurs;
-schrijven van populairwetenschappelijke artikelen, online beheer en beeldredactie.

 • Inzichten uit onderzoek vertalen naar beleid en praktijk, onder andere door het organiseren van bijeenkomsten waar onderzoek wordt gepresenteerd.
 • Eindredactie van verschillende onderzoeksprojecten en educatieve producten.
 • Samenstellen van themadossiers.
 • Beheren van begroting en tijdsplanning.
 • Samenwerken binnen een team van onderzoekers, werkzaam bij verschillende organisaties.

Functie-eisen

 • Een afgeronde opleiding op WO niveau bij voorkeur in de sociale of geesteswetenschappen.
 • Ervaring en sterke vaardigheden op het gebied van schrijven en redactie.
 • Presentatievaardigheden en ervaring met voorzitten van vergaderingen.
 • Aantoonbare affiniteit met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de thema’s vrijheid, democratie en rechtsstaat, en educatie.
 • Sterk in het signaleren van mogelijkheden om met onderzoek een bijdrage te leveren aan de werkpraktijk.
 • Analytisch en initiatiefrijk.
 • In staat het voortouw te nemen en anderen te enthousiasmeren.

Wij bieden
Een veelzijdige en uitdagende functie met uitstekende arbeidsvoorwaarden, cao Sociaal Werk (Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening) schaal 8/9 afhankelijk van de ervaring. De informele werkomgeving biedt de gelegenheid initiatieven te tonen en verantwoordelijkheid te nemen.

Ben je enthousiast en voldoe je aan het profiel, stuur dan een motivatiebrief en cv naar sollicitatie@4en5mei.nl onder vermelding van ‘vacature projectmedewerker redactie en onderzoek’. Voeg bij je brief twee voorbeelden van artikelen die je hebt geschreven. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei streeft naar meer diversiteit onder haar medewerkers. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar een kandidaat met een migratieachtergrond.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Cristan van Emden, hoofd Onderzoek en Educatie, telefoon 020-718 3528.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.