Historici.nl

Gepubliceerd op 06-05-2021

Nationaal Jenevermuseum Schiedam – Directeur

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is een jong en dynamisch museum dat bestaat uit het Jenevermuseum, de Branderij en Museummolen De Walvisch. Het is sinds 1996 gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij aan de Lange Haven in Schiedam. Het museum telt jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers en heeft een budget van circa € 600.000 per jaar. De organisatie bestaat naast de directeur uit een team van vaste medewerkers (8 fte) en 23 vrijwilligers.

Het museum beschikt over een grote collectie voorwerpen, die een beeld schetsen van de geschiedenis, de mensen en de achtergronden van het jenever stoken in Nederland. Slechts een deel van die voorwerpen staat opgesteld in de vaste opstelling van het museum.

Missie en visie
Stichting Nationaal Jenevermuseum Schiedam

 • Geeft bezoekers een beeld van de ontwikkeling en de maatschappelijke en economische betekenis van Nederlandse jenever.
 • Ontsluit collecties en deelt achterliggende kennis en verhalen via publiekspresentaties, evenementen op locatie en internet.
 • Functioneert als gespecialiseerd nationaal museum met bijbehorend publieksbereik.
 • Wil een kenniscentrum zijn voor geïnteresseerden, maar ook voor opkomende initiatieven en microstokerijen.
 • Wil een aantrekkelijk en effectief publieksplatform zijn voor de Jeneverbranche.
 • Streeft naar interactie en samenwerking met inwoners van Schiedam en Nederlandse jeneverproducenten.

Het museum organiseert jaarlijks een aantal evenementen en wisseltentoonstellingen om de geschiedenis van het gedistilleerd in Nederland en het belang ervan voor onze export goed voor het voetlicht te brengen. Daarbij wordt aandacht geschonken aan de totale keten van het productieproces ‘van korrel tot borrel’.

Centraal in de expositie van het museum staat de beleving. Bezoekers worden uitgenodigd om zelf te ervaren hoe vroeger het graan voor de jenever gemalen werd, de jenever werd gestookt en gebotteld en vervolgens aan de man werd gebracht. Het museum beschikt over een eigen branderij waar de echte Schiedamsche Jenever (moutwijn) gestookt wordt volgens de Oud-Hollandsche Methode. Deze moutwijn is een inkomstenbron voor het museum.

Nieuwe ontwikkelingen
Het museum is de afgelopen jaren flink gemoderniseerd. Zowel het Jenevermuseum als de Museummolen hebben een eigentijdse uitstraling. In 2021 staat onder andere het opstellen van een meerjarenbeleidsplan voor de periode 2022-2025 op de agenda. Van de nieuwe directeur wordt verwacht dat hij/zij zowel intern als extern draagvlak hiervoor creëert.

Nationaal Jenevermuseum Schiedam zoekt op korte termijn een nieuwe

Directeur

32 tot 36 uur per week

Functiebeschrijving
Van de nieuwe directeur wordt verwacht dat hij/zij:

 • Het cultureel historisch erfgoed van de jeneverindustrie uitdraagt, zowel in de vorm van tentoonstellingen als in de vorm van presentaties, geschriften en evenementen.
 • Kennis bezit van de Nederlandse geschiedenis van de Jeneverindustrie of bereid is deze zich eigen te maken.
 • Inzicht heeft in de mogelijkheden van de moderne media.
 • Belangrijke bruikleengevers en schenkers aan het Jenevermuseum weet te binden.
 • Samenwerkingen durft aan te gaan met andere instellingen, waarmee het cultureel- en historisch erfgoed van de Jenever en de Jeneverindustrie een breder publiek kan bereiken.
 • Actief leiderschap tentoonspreidt in een team met enthousiaste medewerkers.
 • Goede contacten onderhoudt met instellingen op museaal en cultureel terrein, de pers en de media, de Gemeente Schiedam en de Jeneverindustrie en de culturele fondsen, waarop het museum vaak een beroep moet doen voor het verkrijgen van subsidies.
 • Een goed inzicht heeft in de financiële huishouding van een museum en die ook kan managen door onder andere:
  • het opstellen en bewaken van jaarbegrotingen en dekkingsplannen;
  • het genereren van geldstromen en het sluiten van sponsorcontracten;
  • fondsenwerving;
  • het periodiek verantwoorden van het beleid en de financiële resultaten aan het bestuur.

Gewenste opleiding en ervaring
De directeur is ervaren in het aansturen van een kleine organisatie in een eindverantwoordelijke functie en is te typeren als een cultureel ondernemer. Een zakelijke instelling en affiniteit met industrieel cultureel erfgoed zijn daarbij van belang, evenals het onderhouden van goede contacten met de gemeente Schiedam, subsidievertrekkers, sponsors en het publiek.

Arbeidsvoorwaarden
De aanstelling bij Stichting Nationaal Jenevermuseum is in eerste instantie voor een jaar. Bij goed functioneren wordt deze voortgezet voor onbepaalde tijd. Afhankelijk van relevante werkervaring bedraagt het salaris bij een fulltime aanstelling maximaal € 5.214,- bruto per maand.

De functie is ingedeeld in schaal 12 van de Museumcao en de tredehoogte is afhankelijk van kennis en ervaring. Flexibele inzetbaarheid in avond en/of weekend is noodzakelijk.

Sollicitaties
Spreekt deze functie u aan en voldoet u aan de functie-eisen? Stuur dan vóór 21 mei 2021 uw reactie en CV naar het volgende e-mailadres ter attentie van het bestuur van het Nationaal Jenevermuseum: sollicitatie@jenevermuseum.nl.

Meer informatie over het museum

Nationaal Jenevermuseum Schiedam| Directeur
Door Redactie Historici.nl
Kasteel Amerongen| Directeur-bestuurder (0,8 fte)
Door Redactie Historici.nl
Streekmuseum Krimpenerwaard| Directeur / Conservator
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.