Historici.nl

Gepubliceerd op 03-05-2023

Medewerker Historisch Onderzoek – Nationaal Monument Kamp Vught

Heb jij interesse in de nieuwe functie van medewerker historisch onderzoek?

Nationaal Monument Kamp Vught in Vught zoekt een Medewerker Historisch Onderzoek voor 16-24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 22-05-2023


Nationaal Monument Kamp Vught is sinds 1990 een actief herinneringscentrum op een deel van het terrein van het voormalige concentratiekamp Vught.

In 2002 is het terrein heringericht en uitgebreid met een nieuw bezoekerscentrum. Daar kwam eind 2013 de gerestaureerde en heringerichte kampbarak 1B bij. In november 2019 werd een belangrijke vernieuwing gerealiseerd.

Momenteel ontvangen wij ruim 72.000 bezoekers per jaar. Jaarlijks verzorgen we ± 1900 rondleidingen, voor een belangrijk deel aan scholieren.

Onder het motto ‘herdenken is nadenken’ organiseren we uiteenlopende publieksactiviteiten. De kern hiervan wordt gevormd door herdenkingen en een programma met wisselexposities. Wij beheren een eigen collectie en archief.

Voor de komende jaren heeft NM Kamp Vught diverse ambities, onder meer om het eigen buitenterrein en de omgeving nog verder te verbeteren.

Nationaal Monument Kamp Vught heeft een klein vast team van medewerkers en enkele projectmedewerkers. Daarnaast is een groep van ruim 130 vrijwilligers actief.

Je werkzaamheden

De medewerker historisch onderzoek krijgt de volgende taken:

 • Opstellen van een lijst met lacunes in de kennis over kamp Vught, alsmede in afstemming aanbrengen van een prioritering daarin;
 • Verrichten van systematisch onderzoek naar vastgestelde lacunes in de geschiedschrijving van het SS-concentratiekamp Vught én de naoorlogse periode;
 • Op verzoek van collega’s onderzoek verrichten ten behoeve van educatie, eigen activiteiten en producten (zoals exposities), maar ook uiteenlopende andere publieksactiviteiten en activiteiten/producten die uit samenwerkingsafspraken voortvloeien;
 • Schrijven van onderzoeksverslagen die hiermee verband houden;
 • Uitwisselen van informatie met collega-instellingen;
 • Lokaliseren en onderzoeken van nieuwe relevante archieven en collecties;
 • Begeleiden van stagiaires die op deelonderwerpen onderzoek verrichten;
 • En verder alle mogelijke andere onderzoeksvragen en verzoeken waarvoor onderzoek in eigen en andere archieven en collecties vereist is.

Je werkt nauw samen met de andere collega’s. Met name valt dan te denken aan de medewerkers collectie (registratie) en archief, de collega’s jaarprogrammering, educatie en de directeur. Daarnaast is in een ‘historische commissie’ een groep vrijwilligers actief. 

De werkzaamheden worden grotendeels op locatie in Vught uitgevoerd.

Profiel

 • Je hebt een academische opleiding geschiedenis die aansluit bij deze functie.
 • Je beschikt over aantoonbare onderzoekskwaliteiten, ervaring in WO2-onderzoek is een pré.
 • Je bent nieuwsgierig en gedreven om zoveel mogelijk over de geschiedenis van Kamp Vught te weten te komen en door te geven aan volgende generaties.
 • Je bent dienstbaar, enthousiast, betrokken en beschikt over goede contactuele eigenschappen.
 • Tevens beschik je over een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen.
 • Samenwerken is je op het lijf geschreven;
 • Je hebt een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in Nederlands en Engels; Duits is een pre.

Wij bieden

Een aanstelling, vooralsnog voor een jaar, in een boeiende, afwisselende werkomgeving op een maatschappelijk en historisch belangrijk werkterrein. Je salaris is afhankelijk van leeftijd en werkervaring en is gebaseerd op gemeentelijke salarisschaal 9. Voor de medewerkers van NM Kamp Vught gelden de arbeidsvoorwaarden van de Gemeente Vught.

Reageer voor 23 mei

Wij verwachten je sollicitatie vóór 23 mei 2023 via sollicitatie@nmkampvught.nl t.a.v. dhr. J. van den Eijnde, directeur.
Vragen? Deze beantwoorden we uitsluitend per mail.
De kennismakingsgesprekken worden gevoerd in de week van 29 mei.

Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.
Lees hier de vacaturetekst (pdf).

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.