Historici.nl

Gepubliceerd op 17-01-2022

Nationaal Museum van Wereldculturen Coördinerend Museumdocent

Het Tropenmuseum in Amsterdam, Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg en Dal zijn musea over mensen. Samen met het Wereldmuseum in Rotterdam vormen wij het Nationaal Museum van Wereldculturen. We tonen de meest cultureel diverse collectie van Nederland en verbinden mensen en culturen, vroeger en nu. Onze missie is inspireren tot een open blik op de wereld en bijdragen aan meer wereldburgerschap.

Voor het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum Rotterdam zijn we per direct op zoek naar een

Coördinerende Museumdocenten

12-20 uur per week

Wie ben jij?
Je hebt veel ervaring in het geven van rondleidingen, workshops en onderwijsprogramma’s en weet hoe je museumbezoekers op een inspirerende en activerende manier kan begeleiden en stimuleren. Bij voorkeur heb je ook ervaring in het begeleiden en/of trainen van volwassenen of professionals. Daarnaast ben je een organisatorische duizendpoot en heb je plezier in het vinden van oplossingen voor (onverwachte) problemen. Je zet je graag in voor kwaliteitsverbetering of dat nu op organisatorisch vlak is of inhoudelijk en museaal. Je brengt complexe inhoud helder over en nieuwe kennis pak je snel op. Verder ben je een teamplayer met een open werkhouding, cultureel sensitief, punctueel en representatief, gastvrij, positief en energiek. Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal. Je bent flexibel beschikbaar en woonachtig in (de omgeving van) Amsterdam, Nijmegen, Leiden, of Rotterdam.

Wie zoeken wij?
Voor de uitvoering en coördinatie van ons educatieve aanbod en ondersteuning van museumdocenten zijn we op zoek naar een coördinerend museumdocent. Per museum zoeken we een medewerker voor twintig uur, voor het Afrika Museum is twaalf uur voldoende. Je bent een aantal ochtenden per week beschikbaar; de coördinatie-werkzaamheden vinden doordeweeks plaats op twee of vier vaste ochtenden. Daarnaast ben je als ervaren museumdocent wekelijks vier uur inzetbaar voor de school- en publieksprogramma’s.

Wat ga je doen?
Als museumdocent begeleid je deelnemers door het educatieve aanbod, denk aan rondleidingen, schoolprogramma’s en workshops. Dit doe je op een persoonlijke, activerende en verbindende manier, rekening houdend met leeftijd, kennisniveau, interesse en behoeften van de bezoekers. Daarnaast ben je op twee tot vier vaste ochtenden inzetbaar voor diverse coördinatietaken. Je fungeert als de communicatieve en organisatorische schakel tussen educatie, reserveringen en museumdocenten. Je faciliteert peer-to-peer coaching, coördineert een goede ontvangst van groepen, je draagt zorg voor de educatieve ruimtes en het voorraadbeheer en inkoop van materialen. Je assisteert de coördinator educatie bij diverse werkzaamheden en denkt mee over kwaliteitsverbetering van het educatieve aanbod.

Wie zijn wij?
De sector Programmering bestaat uit circa 25 vaste medewerkers en draagt in samenwerking met diverse collega’s zorg voor de ontwikkeling en realisatie van tentoonstellingen, educatie en publieksprogramma’s bij de vier musea. Onze expertise is het creëren van creatieve concepten en overdracht van museale inhoud. Binnen Programmering is sprake van drie teams: tentoonstellingen, programma en educatie. Daarnaast is op elke locatie een poule van oproepkrachten werkzaam, aangestuurd door de coördinator educatie. Als coördinerend museumdocent maak je deel uit van het team educatie.

Dit bieden wij
We vragen veel, maar we bieden ook wat:

  • een leuk en afwisselend takenpakket;
  • een unieke werkplek in een prachtig gebouw;
  • een prettige werksfeer en veel enthousiaste collega’s;
  • een urengarantie van twaalf tot twintig uur per week, je werkt op twee tot vier vaste ochtenden;
  • een overeenkomst voor de duur van 1 jaar met mogelijkheid tot verlenging;
  • gratis toegang voor jou en je directe familie bij het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum en Wereldmuseum.

De functie wordt gewaardeerd in schaal 7 van de museum cao, afhankelijk van opleiding en ervaring, tussen € 2.485,- en € 3.111,- bruto per maand bij een volledige werkweek, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering. Wij bieden een bescheiden tegemoetkoming in de reiskosten.

Ben jij geïnteresseerd?
Stuur ons dan vóór 1 februari 2022 een motivatiebrief en je cv via onderstaande sollicitatiebutton. Vermeld in het onderwerp van je aanmelding duidelijk om welk museum het gaat. Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een eerste gespreksronde in de week van 7 februari 2022.

Het Nationaal Museum voor Wereldculturen is een inclusieve organisatie en staat open voor alle mensen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen wij bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. We verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van kwaliteiten.

Heeft het bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord?
Neem dan contact op met de afdeling personeelszaken, personeelszaken@wereldculturen.nl.

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met:

  • Tropenmuseum : Femke Veeman 088-004 28 39
  • Afrika Museum: Maud Heldens 088-004 29 31
  • Museum Volkenkunde: Esther van Zutphen 088-004 29 14
  • Wereldmuseum: Marleen Rozenbrand 010-270 71 89

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie, zie onze websites: www.volkenkunde.nl | www.tropenmuseum.nl | www.afrikamuseum.nl | www.wereldmuseum.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.