Historici.nl





Gepubliceerd op 24-04-2019

Nationaal Museum van Wereldculturen – Herkomstonderzoeker (Indonesië)

Wij willen ons team uitbreiden met een herkomstonderzoeker gericht op Indonesië. Word jij onze nieuwe collega?

Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en het Museum Volkenkunde in Leiden zijn musea over mensen. Samen met het Wereldmuseum in Rotterdam willen wij inspireren tot een open blik op de wereld. Gezamenlijk tonen wij de meest cultureel diverse collectie van Nederland en hebben wij oog voor wat ons wereldwijd als mensen verbindt. Het is onze missie om te inspireren tot een open blik op de wereld. Met de meest cultureel diverse collectie van Nederland laten we zien wat ons als mensen verbindt.

Het museum heeft een gerenommeerde collectie van meer dan 370.000 objecten en 1.000.000 historische foto’s. Op het ogenblik bestaat de Afdeling Conservatoren uit 24 medewerkers, die met de collecties of in de bibliotheek werken. De conservatoren werken aan veel verschillende projecten, vooral aan semi-permanente en tijdelijke tentoonstellingen. In samenwerking met het RCMC, een breed en innovatief kenniscentrum binnen het NMVW, ontwikkelen zij lijnen van collectiegerelateerd onderzoek

Onze musea kennen een eeuwenlange geschiedenis van verzamelen, onderzoeken en tentoonstellen van voorwerpen uit de hele wereld. Wij maken onze collecties toegankelijk voor nationaal en internationaal publiek en stakeholders door middel van spraakmakende tentoonstellingen, onderzoek, educatieve programma’s en evenementen, zowel fysiek als online.

Wie zoeken wij?
Voor de aanvulling van onze afdeling conservatoren zijn wij op zoek naar een:

Herkomstonderzoeker (Indonesië)

Onderzoek is belangrijk om de collecties te begrijpen en om te kunnen werken met de collecties. Van de herkomstonderzoeker wordt verwacht dat hij of zij vraagstukken van koloniale geschiedenis bevordert door een veelomvattend begrip te ontwikkelen van de geschiedenis van objecten en collecties voordat en nadat zij bij het NMVW zijn binnengekomen. Onderzoek naar de collecties omvat bestudering van de objecten zelf en al het overige relevante materiaal, zoals bijbehorende museumdocumenten, veiling- en tentoonstellingscatalogi, boeken, collectiecatalogi, fotografische archieven en publicaties verbonden aan handelaren en verzamelaars.

De herkomstonderzoeker zal deel uitmaken van het team conservatoren waarbij hij of zij het werk en de strategische doelstellingen van de Afdeling Conservatoren ondersteunt. Op 7 maart jl. heeft het NMVW het document “ Return of Cultural Objects: Principles and Process” (“Terugkeer van Culturele Objecten: Principes en Proces”) gelanceerd. Ons doel hiermee is om pro actief herkomstonderzoek te doen door middel van het documenteren van specifieke objecten en koloniale collecties, en in specifieke omstandigheden de permanente overdracht van objecten uit de NMVW collecties te overwegen. . De herkomstonderzoeker zal bijdragen aan het verspreiden van de onderzoeksresultaten, indien zij hiervoor bestemd zijn, door middel van publicaties en publieke presentaties.

Wie ben jij?
Je bent ervaren in het doen van collectieonderzoek. Je vervult een ondersteunende rol binnen het team, waarbij je nauw samenwerkt met de diverse regioconservatoren en rapporteert aan de hoofdconservator. Deze onderzoeksresultaten dragen bij aan de diepere ontsluiting van de objecten in de collectiedatabase TMS.

Belangrijkste verantwoordelijkheden en taken

  • Identificatie en prioritering van de te onderzoeken collecties in samenspraak met de conservatoren Indonesië
  • Verzamelen van informatie over de herkomst en verzamelgeschiedenissen van collecties door het doen van bronnenonderzoek
  • Interpreteren van de verzamelde gegevens
  • Registreren van informatie over de collecties in de TMS-database
  • Rapporteren hierover aan het Hoofd Conservator en de conservatoren Indonesië
  • Verzorgen van wetenschappelijk onderbouwde rapporten in samenspraak met de conservatoren Indonesië

Ervaring en vaardigheden

  • Aantoonbare ervaring in het doen van archiefonderzoek
  • Werkervaring in een relevante museale of academische context
  • Nauwkeurig gegevens kunnen opstellen en bijhouden
  • Goede sociale en communicatieve vaardigheden
  • Planmatig en zelfstandig kunnen werken

Kennis en opleiding

  • MA vereist in een relevante discipline zoals geschiedenis of culturele antropologie
  • Deskundigheid op het gebied van Indonesische cultuur en koloniale geschiedenis
  • Vloeiend Nederlands in woord en geschrift
  • Uitstekende beheersing van het Engels en kennis van het Indonesisch

Dit bieden wij:

  • Een arbeidsovereenkomst voor 32 uur per week voor de duur van 1 jaar met de mogelijkheid tot verlenging. Het salaris bedraagt, afhankelijk van je kennis en ervaring, tussen € 2.771,- en € 3.627,- per maand (schaal 9) bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering. Wij bieden een bescheiden tegemoetkoming in de reiskosten. De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum cao zijn van toepassing
  • Een unieke werkplek in Leiden
  • Een leuke werksfeer en meer dan 200 enthousiaste collega’s
  • En natuurlijk gratis bezoek aan onze vier mooie musea

Ben je geïnteresseerd?
Stuur ons dan een korte motivatie en je cv vóór 6 mei 2019 via de site van Workable.

Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een eerste telefonische selectieronde. Die vindt plaats in week 20. De gesprekken zullen vervolgens worden gepland op 20 en 21 mei 2019. Gezien de missie van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen nodigen wij kandidaten die de diversiteit van onze organisatie kunnen versterken nadrukkelijk uit om te reageren.

Heeft bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord?
Neem dan gerust contact op met Manuela Kaptijn, personeelsfunctionaris (personeelszaken@wereldculturen.nl).

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.