Historici.nl

Gepubliceerd op 25-02-2020

Nationaal Museum van Wereldculturen: Junior Conservator Indonesië

Het Nationaal Museum van Wereldculturen in Leiden zoekt een Junior Conservator Indonesië voor 36 uur per week (1 fte) | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 16-03-2020Ben jij onze Junior Conservator Indonesië?

Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en het Museum Volkenkunde in Leiden zijn musea over mensen. Samen met het Wereldmuseum in Rotterdam willen wij inspireren tot een open blik op de wereld. Gezamenlijk tonen wij de meest cultureel diverse collectie van Nederland en hebben wij oog voor wat ons wereldwijd als mensen verbindt. Alle medewerkers zijn werkzaam voor alle locaties. Het museum heeft een gerenommeerde collectie van meer dan 370.000 objecten en 1.000.000 historische foto’s.

Ter versterking van onze afdeling conservatoren zoeken wij een

Junior Conservator Indonesië

36 uur per week, 1 fte

Wie zijn wij?
De Junior conservator Indonesië maakt deel uit van het conservatorenteam van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) en het Wereldmuseum (Rotterdam). De Indonesië-collectie is wereldberoemd en telt circa 120.000 voorwerpen, variërend van archeologische en etnografische objecten tot koloniale voorwerpen. Met deze voorwerpen geeft het museum op vernieuwende wijze aandacht aan actuele onderwerpen in tentoonstellingen en onderzoeksprojecten. De Junior Conservator Indonesië speelt een belangrijke rol in het breed toegankelijk maken van deze collectie in binnen- en buitenland. Momenteel werken we aan een nieuwe semipermanente tentoonstelling: De Erfenis.

De Erfenis behandelt het heden van het Nederlandse koloniale verleden. Het vertrekpunt zijn de hedendaagse erfenissen van het Nederlandse koloniale verleden met speciale aandacht voor slavernij. Van daaruit belichten we de vorming van deze erfenissen door de tijd heen. Wij laten zien hoe de hedendaagse wereld mede gevormd is door koloniale overheersing. De Erfenis plaatst dit nationale verhaal in een wereldwijde context.

Wie zoeken wij?
De Junior conservator Indonesië gaat meewerken aan deze belangrijke tentoonstelling in het Tropenmuseum: De Erfenis. Als lid van het projectteam ondersteun en rapporteer je aan en werk je nauw samen met de conservator Indonesië en assisteer je de hoofdconservator, het projectteam en de tentoonstellingsmaker met de ontwikkeling van de inhoud van deze tentoonstelling. Andere werkzaamheden bestaan uit het samenwerken met het Research Center for Material Culture en het documenteren van de Indonesië-collectie.

Wie ben jij?

 • De kandidaat die wij zoeken heeft een specialisatie in de (kunst)geschiedenis of antropologie van Indonesië;
 • Je hebt ervaring in het werken met Indonesië-collecties en de interpretatie ervan als cultuuruitingen;
 • Je beschikt over een MA met bij voorkeur een doctoraat of gelijkwaardige kennis of ervaring;
 • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden en kunt werken in teamverband;
 • Je spreekt vloeiend Nederlands en Engels;
 • Je beschikt over een goede leesvaardigheid in het Indonesisch en Nederlands;
 • Je hebt netwerken die gekoppeld zijn aan migrantengemeenschappen in Nederland en je weet hoe je historische collecties en materiële cultuur kunt inzetten voor het onderzoeken, ontwikkelen en inzichtelijk maken van hedendaagse verhalen en vraagstukken;
 • Hoewel ervaring met musea niet is vereist, ben je aantoonbaar bereid en geschikt om met materiële en visuele cultuur in een museale setting te werken.

In verband met de aard van deze functie geven wij bij de werving en selectie bij gelijke geschiktheid de voorkeur aan een kandidaat met een achtergrond gelieerd aan Indonesië.

Wat bieden wij?

 • Een arbeidsovereenkomst voor 36 uur per week (5 dagen) voor de duur van 1 jaar met mogelijkheid tot verlenging. De Erfenis neemt 3 dagen per week in beslag, de andere 2 dagen zijn bestemd voor lopende zaken en het vastleggen van documentatie over Indonesië;
 • De functie wordt gewaardeerd in schaal 10 en het salaris bedraagt afhankelijk van ervaring tussen €3.099,- en €4.053,- bruto per maand bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,40% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum cao zijn van toepassing;
 • Een unieke werkplek op slechts 5 minuten lopen van station Leiden;
 • Een grote hoeveelheid kennis door de unieke samenwerking binnen het Nationaal Museum van Wereldculturen;
 • Meer dan 200 leuke collega’s.

Ben jij geïnteresseerd?
Stuur ons dan voor 16 maart een motivatiebrief en je cv via de onderstaande sollicitatiebutton.

Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een eerste telefonische selectieronde in de week van 23 maart 2020. We plannen de eerste sollicitatiegesprekken op 16 of 17 april 2020.

Heeft bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord?
Neem dan gerust contact op met de afdeling P&O (personeelszaken@wereldculturen.nl) of Henrietta Lidchi, Hoofd afdeling conservatoren (henrietta.lidchi@wereldculturen.nl).

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.