Historici.nl

Gepubliceerd op 25-10-2021

Nationaal Museum van Wereldculturen: Tentoonstellingsmaker

Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal, Museum Volkenkunde in Leiden en het Wereldmuseum in Rotterdam zijn musea over mensen. Onze missie is het inspireren tot een open blik op de wereld. Samen tonen wij de meest cultureel diverse collectie van Nederland en verbinden we mensen en culturen, verleden en heden.

Help jij mee onze maatschappelijke missie vorm te geven en divers publiek te bereiken?

Voor het Tropenmuseum zoeken wij een

Tentoonstellingsmaker

32 uur per week (0.89 fte)

De tentoonstellingsmaker werkt in projectteams – aangestuurd door projectmanagers – integraal samen met diverse professionals zoals een conservator, programmamaker, marketeer en educator. Elke professional heeft eigen verantwoordelijkheden en het team werkt samen toe naar een aansprekende, multimediale tentoonstelling.

De tentoonstellingsmaker richt zich op de kunstzinnige en communicatieve vertaling van de inhoud in concept, verhaallijn, teksten, visitorsflow en bezoekersbeleving en -activatie. Belangrijk daarbij is een goede aansluiting op behoeften en kennisniveau van de doelgroep(en). Tijdens de ontwikkeling is ook sprake van afstemming met klankbordgroep(en), makers en (inter)nationale relaties of partners. Middels de inzet van persoonlijke verhalen en nieuwe technologieën kenmerken de tentoonstellingen zich door een aansprekende aansluiting op de actualiteit, met verbindingen tussen heden en verleden, ver weg en dichtbij. Het doel is een museale beleving die bijdraagt aan meer onderling begrip en betrokkenheid bij de maatschappelijke thema’s van onze tijd.

Wie ben jij?
Jij bent een autonome en creatieve maker, cultureel sensitief en met een publieksgerichte houding.

Je begrijpt dat er meerdere perspectieven nodig zijn om een verhaal te vertellen en goede relaties met relevante partners daarvoor cruciaal zijn. Je hebt gevoel voor beleving en vormgeving, zowel grafisch als ruimtelijk en ervaring met diverse overdrachtsvormen en multimediale toepassingen. Je hebt oog voor innovatieve en artistiek interessante vormen en ontwerpen en je kunt daarin goed samenwerken met ontwerpbureaus. Een inclusieve aanpak, d.w.z. uitnodigend en toegankelijk voor verschillende bezoekers is voor jou vanzelfsprekend. Je bent een geboren teamspeler; zowel principieel als oplossingsgericht, met oog voor de integriteit van de inhoud. Dankzij jouw kennis, expertise en creativiteit wordt inhoud op een inspirerende manier verbonden met vorm en participatie. Je houdt van innovatie; je hebt ook ideeën over aanbod buiten de muren van het museum.

Functie-eisen
Naast affiniteit met onze missie en bezoekers gelden ook deze criteria:

  • Een afgeronde HBO/WO opleiding en academisch denk- en werkniveau
  • Minimaal 5 jaar vakinhoudelijke ervaring in het maken van tentoonstellingen, met aantoonbare resultaten en goede referenties
  • Inzicht in inclusiviteit en behoeften van diverse publieksgroepen
  • Ervaring met (inter)culturele samenwerking en/of werken in een (inter)nationale setting
  • Een divers en relevant netwerk
  • Zelfstandig, flexibel, stressbestendig en resultaatgericht
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden en beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en schrift
  • Woonachtig in Amsterdam of omgeving

De tentoonstellingsmaker maakt onderdeel uit van de sector Programmering, waar de strategie en ontwikkeling van tentoonstellingen, publieksprogramma’s en educatie wordt uitgewerkt. De sector bestaat uit ca. 25 medewerkers, waaronder 6 tentoonstellingsmakers, die voor diverse musea werkzaam zijn. De tentoonstellingsmaker valt onder leiding van het hoofd Programmering.

Wat bieden wij?
Een betekenisvolle functie in een dynamisch museum dat volop in ontwikkeling is.
Een arbeidsovereenkomst voor 32 uur per week voor de duur van een jaar, met uitzicht op verlenging en een vaste aanstelling. De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum cao zijn van toepassing. De functie wordt gewaardeerd in schaal 10 of 11, afhankelijk van ervaring.

Heeft bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord?
Neem dan contact op voor inhoudelijke vragen met Mariëlle Pals, hoofd Programmering, via mail: marielle.pals@wereldculturen.nl of met Personeelszaken (personeelszaken@wereldculturen.nl).

Ben jij geïnteresseerd?
Stuur dan een korte motivatie en cv vóór 15 november 2021 via onderstaande sollicitatiebutton. Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een gespreksronde die in de week van 22 november 2021 gaat plaatsvinden.

Het NMVW is een inclusieve organisatie en staat open voor alle mensen in de samenleving. Wij willen bijdragen aan een arbeidsmarkt zonder discriminatie waarin iedereen gelijke kansen heeft. We verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van kwaliteiten.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.