Historici.nl

Gepubliceerd op 31-08-2021

Nederlands Openluchtmuseum: Conservator Algemene Modekleding

Het Nederlands Openluchtmuseum is een van de best bezochte musea van Nederland. Meer dan 500.000 bezoekers komen hier jaarlijks om kennis te maken met de Nederlandse cultuur en cultuurgeschiedenis. Het museum heeft in de afgelopen 100 jaar een sterke positie opgebouwd. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen vangt het museum de geschiedenis. Het museum beheert een omvangrijke en unieke collectie materieel erfgoed. Met de uitbreiding van fysieke en digitale presentaties over de canon van Nederland wordt het dagelijks leven van gewone mensen meer verankerd in de geschiedenis.

Het Nederlands Openluchtmuseum beheert een bijzondere collectie objecten, bestaande uit ruim 100 bouwwerken en zo’n 154.000 voorwerpen. De gebouwen en voorwerpen in de collectie zijn materiële getuigenissen van de geschiedenis van het dagelijks leven in Nederland tussen ongeveer 1600 en nu. Ze laten zien hoe mensen woonden, werkten, zich kleedden, opgroeiden en omgingen met zingeving en vrije tijd. De focus ligt op het gewone, algemene en alledaagse, in plaats van het unieke en exclusieve. Juist deze focus maakt de collectie onderscheidend. De collectie wordt voortdurend kwalitatief verbeterd door verwerving en afstoting.

De roerende collectie van het museum is ingedeeld in vier domeinen: Wonen, Werken, Kleding en Ontwikkeling, Zingeving en Ontspanning (OZO). Het domein Kleding is daarnaast onderverdeeld in de deelcollecties streekgebonden kleding – de Nederlandse streekdrachten – en algemene modekleding.

Binnen het domein Kleding (ruim 28.000 objecten) is niet-streekgebonden, algemeen gedragen kleding (met accessoires) ondervertegenwoordigd. Daarom heeft het museum de ambitie om de deelcollectie algemene modekleding de komende jaren te versterken met de nadruk op de periode na 1950. In deze periode bestond de kleding van ‘gewone’ Nederlanders vooral uit confectie en zelfmaakmode en waren de ontwerpen internationaal georiënteerd.

Het Nederlands Openluchtmuseum zoekt voor de afdeling Kennis en collecties een

Conservator algemene modekleding

24 uur per week

Wat je gaat doen

 • Zorgvuldig – inhoudelijk – beheren van de deelcollectie en zorgdragen voor de
  ontsluiting daarvan.
 • Voorstellen doen tot verwerving en afstoting van objecten.
 • Leveren van een inhoudelijke bijdrage aan de conservering en restauratie van
  roerende objecten en mede-bewaken van het restauratieproces.
 • Beoordelen van bruikleenaanvragen.
 • Verrichten van toegepast wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van enerzijds de presentaties in het museum en anderzijds de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum.
 • Het leveren van inhoudelijke bijdragen aan presentaties.
 • Het delen van kennis door middel van publicaties (online en offline) en lezingen.
 • Ontwikkelen en onderhouden van een relevant netwerk.

De functie valt onder de afdeling Kennis en Collecties die bestaat uit drie wetenschappelijk medewerkers, vier conservatoren, een conservator/documentalist, een documentalist, een assistent-documentalist, een registrator, een bibliothecaris/informatiespecialist, een redacteur collectie-online en een afdelingshoofd.

Je werkt nauw samen met de conservator Nederlandse streekdrachten. Je collega’s in het team hebben een uitstekende kennis van zaken en voelen zich sterk verbonden met de inhoud van hun werk.

Wie ben jij?
De ideale kandidaat heeft een academisch werk- en denkniveau en beschikt over minimaal vier jaar werkervaring in een vergelijkbare omgeving. Daarnaast heb je:

 • aantoonbare affiniteit met de Nederlandse kostuumgeschiedenis;
 • uitstekende communicatieve vaardigheden;
 • het vermogen tot samenwerken;
 • ervaring met projectmatig werken;
 • een goede beheersing van de Nederlandse en de Engelse taal in woord en geschrift.

Om de functie van conservator een goede invulling te kunnen geven, beschik je tenminste over de volgende competenties:

 • analytisch vermogen;
 • kwaliteitsbewustzijn;
 • zorgvuldigheid;
 • resultaatgerichtheid.

Wat wij je bieden
Wij bieden je een jaarcontract voor 24 uur per week met uitzicht op verlenging. Inschaling is volgens schaal 11 van de museum-cao en bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal € 3.405,00 en maximaal € 4.576,00 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Daarnaast is het volgende van toepassing:

 • 100% OV-vergoeding of kilometervergoeding van € 0,19 per km tot 50 km enkele reis.
 • 27 vrije dagen per jaar op fulltime basis.
 • een uitstekende pensioenregeling bij PFZW.
 • Eindejaarsuitkering van 3,4%.

Solliciteren op deze vacature
Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je terecht bij Erik Tigelaar, Hoofd Kennis en Collecties via e.tigelaar@openluchtmuseum.nl of 06-82305108.

Voor vragen met betrekking tot de sollicitatieprocedure kun je terecht bij de afdeling P&O op telefoonnummer 026-3576274 of via medewerkerszaken@openluchtmuseum.nl

Herken je jezelf in de rol van conservator algemene modekleding bij het Nederlands Openluchtmuseum? Stuur dan je sollicitatiebrief met motivatie en CV ter attentie van Erik Tigelaar naar sollicitatie@openluchtmuseum.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.