Historici.nl

Gepubliceerd op 18-10-2023

Nederlands Openluchtmuseum Programmamaker

Musea hebben allang geen stoffig imago meer. De meest vooruitstrevende musea van Nederland werken intensief en structureel samen met jongeren. Het Openluchtmuseum ook; wij hebben jongerenafdeling VoorGoed.

Als programmamaker met specialisatie ‘jongeren’ is het betrekken van jongeren het zwaartepunt van je functie.

Programmamaker

met specialisatie jongeren

28 uur per week

Oog voor de laatste trends
Je zorgt niet alleen voor de inhoudelijke uitwerking van programma’s, maar ook voor realistische planning en een haalbare programmabegroting. Om je werk actueel en relevant te houden, houd je altijd de laatste trends in het oog. Verder ben je analytisch, resultaatgericht, evalueer je de programmering die je ontwikkeld hebt. Waar nodig pas je verbeteringen of updates toe. En als je een bijdrage kunt leveren aan het werven van fondsen en/of sponsoren, dan vinden we dat natuurlijk alleen maar positief.

Samenwerken met onze jongerenafdeling VoorGoed
Dit is, hoewel we een beroep doen op je zelfstandigheid en initiatieven, bepaald geen solistenfunctie. Je werkt nauw samen met onze jongerenafdeling VoorGoed. Zo was er het voorbeeldstellende project #THISisPrikko – voortgekomen uit een samenwerking met Presikhaaf University – en een periode van introspectie om de positie van jongeren binnen het museum een vaste plek te geven.

Werken met interne en externe partners
Verder heb je veel te maken met je collega-programmamaker, teamleider en natuurlijk je collega’s van Educatie & Ontwikkeling. Maar je werkt ook regelmatig samen met interne en externe partners, zoals KIEN, Maand van de Geschiedenis en diverse gemeenschappen.

Dit breng je mee uit het verleden
Je bent onze ideale nieuwe collega wanneer je jezelf herkent in de onderstaande punten:

 • Je bent creatief en conceptueel denken en co-creatie zijn voor jou heel natuurlijk; in staat om samen met jongeren (vanaf 15 jaar) aantrekkelijke programma’s te ontwikkelen en ze daarmee duurzaam aan ons museum te binden.
 • Je voelt haarfijn aan wat er leeft in de samenleving en kunt dit vertalen naar boeiende en verrassende programma’s voor diverse doelgroepen.
 • Inclusief werken vind je belangrijk. Je draagt de visie van het museum uit en als een echte bruggenbouwer breng je mensen bij elkaar om samen boeiende en verbindende ervaringen te creëren.
 • Je bent een netwerker die niet alleen kansen ziet voor inhoudelijke samenwerking, maar je herkent ook commerciële mogelijkheden.
 • Je blinkt uit in communicatie en hebt een scherp oog voor zowel interne als externe stakeholders.
 • Je hebt organisatorisch talent, begrotingsvaardigheden en de capaciteit om programma’s te plannen, coördineren en evalueren.
 • Als je ervaren bent in het creëren van online content, is dat een pluspunt.
 • Je woont bij voorkeur in de regio Arnhem.

Dit krijg je van ons
Deze functie bij het Openluchtmuseum is een baan om trots op te zijn. En ook onze beloning mag er zijn. Dit hebben we je te bieden:

 • Een jaarcontract voor 28 uur per week. Zijn we allemaal tevreden? Dan is een vaste aanstelling een logisch vervolg.
 • Een bruto maandsalaris tussen € 3087,- en € 4041,- bij een 36-urige werkweek (schaal 9 van de Museum-cao).
 • Natuurlijk heb je ook recht op 8% vakantietoeslag en ontvang je een eindejaarsuitkering van 3,4%.
 • 27 vakantiedagen (194,4 uur) per jaar op basis van een 36-urig contract.
 • Je pensioen is goed geregeld met een regeling bij PFZW.
 • Volledige reiskostenvergoeding als je met het openbaar vervoer komt. Reis je op een andere manier, dan krijg je € 0,21 per kilometer met een maximum van 50 kilometer enkele reis.

Ben je minimaal één maand in dienst, dan mag jij bij de musea / parken die lid zijn van de Club van Elf, zoals de Efteling, Van Gogh Museum of Madame Tussauds, met maximaal 4 andere personen (onbeperkt) voor de helft van de prijs naar binnen. Maar dat is nog niet alles: samen met je (inwonende) gezinsleden kun je onbeperkt gratis ons Openluchtmuseum bezoeken en krijg je ook nog eens 10% personeelskorting in de museumwinkel en horeca. Voor Burgers’ Zoo krijg jij als medewerker gratis toegang én een parkeermunt.

Enthousiast over deze baan?
Ben je geïnteresseerd in deze functie? Dan vragen we je voor de verandering niet om je motivatiebrief en cv te uploaden. We vragen je wel om de onderstaande vijf vragen te beantwoorden. Op deze manier beoordelen wij alle sollicitanten op dezelfde manier en zo objectief mogelijk.

Reageer vóór 30 oktober 2023 door je antwoorden op de vragen te uploaden via het sollicitatieformulier op onze website (dit kun je doen door het bestand te selecteren bij de keuze ‘upload je motivatie’). De gesprekken voor de eerste ronde zijn op maandag 6 en vrijdag 10 november 2023.

Gebruik maximaal 300 woorden voor het beantwoorden van elke vraag.

 1. Als Programmamaker werk je samen met jongeren en interne en externe stakeholders. Geef een voorbeeld hoe je dat in een project succesvol hebt gedaan.
 2. Welke rol in het team past jou het best? Geef een voorbeeld van een situatie waarin je die rol vervulde. Wat was het resultaat van jou inspanningen?
 3. Het Nederlands Openluchtmuseum laat de geschiedenis van het dagelijks leven van Nederland zien. Geef een voorbeeld van een evenement/programma wat jij zou ontwikkelen wat actueel en verrassend is.
 4. Het Nederlands Openluchtmuseum wil toegankelijk zijn voor iedereen. In de praktijk is dit nog niet zo. Vertel hoe het museum door haar programmering inclusiever kan zijn. Je mag zeker kritisch zijn op wat we nu doen.
 5. Beschrijf een project of plan waar je trots op bent. Wat was jouw rol en hoe heb je dit aangepakt?

Als jij onze nieuwe collega wordt, vragen we om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Inlichtingen
Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Martine Barnhard, Hoofd Educatie & Ontwikkeling. Dat kun je doen per mail of via 06 30662174.

Heb je vragen over de procedure? Neem dan contact op met de afdeling HR via telefoonnummer 026-3576274.

Nederlands Openluchtmuseum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en streeft naar een structurele verankering hiervan in alle geledingen binnen de organisatie. Omdat we programma’s voor iedereen maken, willen we die diversiteit natuurlijk ook in ons team terugzien. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen motiveren en inspireren. We delen immers meer met elkaar dan we denken.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.