Historici.nl

Gepubliceerd op 28-05-2021

Nederlands Openluchtmuseum – Teamleider Programmering

Nederland biedt al eeuwenlang ruimte aan een veelheid van levensstijlen, tradities, overtuigingen en meningen. Deze diversiteit maakt onze geschiedenis kleurrijk en onze samenleving uniek, krachtig en kwetsbaar. Het Nederlands Openluchtmuseum biedt je een plek waar je even op verhaal kunt komen. Waar je terug en vooruit kunt kijken. Waar je ontdekt wat je gemeen hebt met de ander en wat jou uniek maakt.

Wie zich in het verleden verdiept, leert zichzelf beter kennen. Dat is onze overtuiging.

Het museum neemt je mee op reis door de tijd, van heel vroeger tot nu. In verhalen, collecties, gebouwen en presentaties. Fysiek en online. Landelijk, met o.a. de maand van de geschiedenis, het kenniscentrum voor immaterieel erfgoed en het netwerk van Canonmusea, én in Arnhem.

Daar presenteren we in het binnenmuseum de Canon van Nederland die je door vijftig vensters zicht biedt op de geschiedenis van ons land. In het buitenmuseum bekijk je dat verleden door de bril van gewone mensen als jij en ik, in het alledaagse bestaan. Zo brengen we de geschiedenis dichtbij. Dichterbij dan ooit.

Het resulteert in ruim een half miljoen bezoekers per jaar. Daarmee is het museum een van de best bezochte musea in Nederland. Voor een leuke, leerzame dag uit tot een compleet verzorgd evenement.

Afdeling programmering

De afdeling Programmering zorgt voor interactieve beleving van de geschiedenis door middel van levendige presentaties, ambachtsdemonstraties, kennis en informatie uitwisseling, rondleidingen en educatieve projecten in en om de historische gebouwen en op het museumterrein.

Het delen van kennis en verhalen vergroot het begrip voor elkaar en voor onze omgeving, vanuit een inclusieve benadering, samen met onze bezoekers, partners en gemeenschappen, en rekening houdend met natuur en milieu.

In ca. 100 historische locaties zijn de museale presentaties gedurende 7 dagen per week in zomerseizoen (april – oktober) en winterseizoen (half december-half januari) geopend voor museumbezoekers. Op ca. 40 locaties vinden levendige presentaties, ambachtsdemonstraties, rondleidingen plaats en begeleiden museumdocenten de educatieve projecten.

Het team van 5 Teamleiders Programmering coördineert, onder leiding van het hoofd van de afdeling Programmering, immateriële & materiële presentaties.

Teamleider Programmering

32 uur per week

Wie ben jij?

 • De ideale teamleider Programmering heeft HBO werk- en denkniveau;
 • Heeft aantoonbare ervaring in leidinggeven aan bij voorkeur presentatie medewerkers, museumdocenten en/of rondleiders: divers, zowel in leeftijd, achtergrond, betaald en vrijwillig;
 • Heeft inlevingsvermogen, zowel in bezoeker, als in medewerkers;
 • Kan in dynamische werkomgeving functioneren;
 • Is communicatief vaardig, gastgericht en mensgericht;
 • Is proactief, initiatiefrijk en oplossingsgericht;
 • Is gericht op effectieve en efficiënte uitvoering van taken;
 • Is eerlijk en betrouwbaar.

Daarnaast heeft de ideale kandidaat:

 • uitstekende sociale en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden en een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal;
 • belangstelling voor erfgoed en geschiedenis;
 • affiniteit met presentatie technieken en overdracht;
 • vaardigheid met Office-365.

Werkzaamheden & verantwoordelijkheden

 • Zorgdragen voor de uitvoering van de programma activiteiten zodat programmaresultaten binnen toegekend budget en kwaliteitsuitgangspunten worden behaald.
 • In samenwerking met andere teamleiders leiding geven aan team van betaalde en vrijwillig presentatoren/ museumdocenten/ rondleiders (groep van ca. 65 betaalde en 235 vrijwillige medewerkers) volgens dienend leiderschap.
 • Begeleiden, motiveren en faciliteren van medewerkers met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus en het organiseren en leiden van werkoverleg.
 • Uitvoering van de BHV-activiteiten.
 • Bijhouden van uren- en afwezigheidsregistratie.
 • Ziekteverzuimbegeleiding en voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken.
 • Onderhouden van contacten met andere afdelingen en partijen t.b.v. optimale communicatie en afstemming over uitvoering van de programmering.
 • Doen van meldingen m.b.t. onderhoud van gebouwen, materialen, interieurs, collectie, AV-apparatuur en rekwisieten naar de leiding van de desbetreffende afdeling.
 • Samenwerken met conceptontwikkelaars: kanaliseren van initiatieven vanuit de werkvloer en toetsing op haalbaarheid en uitvoerbaarheid van ontwikkelde concepten.
 • Verrichten van diensten op onregelmatige werktijden, in het weekend en op feestdagen.

Wat bieden wij?

 • Wij bieden je een praktijkgerichte, uitdagende en afwisselende baan in een dynamisch, collegiaal team.
 • En een contract voor een jaar voor 32 per week met uitzicht op een vaste aanstelling. Inschaling is volgens schaal 8 van de Museum-cao en bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 2.634,00 en maximaal € 3.370,00 bruto per maand bij een 36-urige werkweek.
 • Reiskosten gemaakt met openbaar vervoer worden volledig vergoed. Voor reizen met eigen vervoer geldt een vergoeding van € 0,19 per kilometer (max. 50 kilometer enkele reis).

Interesse?

Het Nederlands Openluchtmuseum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en streeft naar een structurele verankering hiervan in alle geledingen binnen het museum. Omdat we programma’s voor iedereen maken willen we die diversiteit natuurlijk ook in ons team terugzien. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen motiveren en inspireren. We delen immers meer met elkaar dan we denken. Wij vragen iedereen die zich herkent in het gevraagde profiel te reageren op deze vacature. Stuur jouw motivatie en CV vóór 4 juni a.s. naar ikwilsolliciteren@openluchtmuseum.nl.

Er vinden twee gespreksronden plaats. Het eerste gesprek zal plaatsvinden op 10 of 11 juni , het tweede gesprek op donderdag 17 juni a.s.. Gewenste startdatum is 1 augustus 2021.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.