Historici.nl

Gepubliceerd op 23-01-2024

Onderzoeker Expertisecentrum Restitutie (ECR) – NIOD

Als onderzoeker binnen het Expertisecentrum Restitutie (ECR) voer je zelfstandig en in teamverband onderzoek uit naar roof, restitutie en herkomst. Het onderzoek richt zich primair op bezitsverlies ten gevolge van het naziregime en concrete restitutieverzoeken. In voorkomende gevallen kan het onderzoek tevens ingaan op goederen die zijn weggenomen in koloniale context. Je identificeert en raadpleegt relevant archiefmateriaal en documentatie rond personen, (kunst)objecten en historische context in archief- en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland. Je bent in staat om relevante gegevens uit de beschikbare bronnen te destilleren en deze informatie helder te vertalen naar een afgebakend onderzoeksrapport. Je werkt nauw samen met een team van experts, waarbij je verantwoordelijk bent voor het schrijven van onderzoeksrapporten, het redigeren van het werk van anderen en het begeleiden van de junior onderzoekers. Naast je primaire onderzoekstaken draag je bij aan fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en bevorder je de kennisdeling met het veld in samenwerking met universitaire partners. Ook ontwikkel en onderhoud je een relevant netwerk.

Dit breng je mee

  • ten minste een afgeronde academische master in geschiedenis, kunstgeschiedenis, cultureel erfgoed, archiefwetenschap of vergelijkbaar aandachtsgebied;
  • aantoonbaar ruime ervaring (minimaal 3 jaar) met het verrichten van archiefonderzoek en bent in staat tot het zelfstandig analyseren van bronnen en documentatie;
  • bedrevenheid in het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het schrijven (en publiceren) van wetenschappelijke artikelen;
  • interesse en ervaring in onderzoek naar bezitsverlies en restitutie in brede zin;
  • interesse in het delen van kennis en expertise door middel van publicaties, deelname aan conferenties en activiteiten binnen het hoger onderwijs;
  • een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, bij voorkeur ook van het Duits.

Solliciteer direct!

Verder ben je collegiaal, communicatief, initiatiefrijk en resultaatgericht. Je bent nauwkeurig, kunt je prioriteiten gedurende de dag of week snel aanpassen en hebt geen moeite met deadlines.

Wil je meer weten? 

Neem contact op met Marije Spek (klik op de naam voor het e-mailadres), programmamanager Expertisecentrum Restitutie.

Over het NIOD
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies werd op 8 mei 1945 opgericht om met onafhankelijk onderzoek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië in kaart te brengen. De laatste decennia is deze expertise uitgebreid tot onderzoek naar van massaal geweld en genociden in Europa en elders in de wereld. Het NIOD is een wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijk sterk maatschappelijk georiënteerd instituut.

Naast wetenschappelijk onderzoek stelt het NIOD zijn collecties open voor zowel professionals als particulieren. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand van het Rijksvastgoedbedrijf in het centrum van Amsterdam. Het beheert in huis 3 kilometer archief, een bibliotheek met 75.000 titels en een grote fotocollectie. Het NIOD telt ca. 75 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal 3.226 en maximaal 5.090 bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal 10 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW) . Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Diversiteit & Inclusie
De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.