Historici.nl

Gepubliceerd op 23-02-2022

Onderzoeker geschiedenis verpleegkunde

Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid zoekt een onderzoeker in de geschiedenis van het leiderschap van de verpleging en verzorging. Je krijgt een aanstelling voor drie dagen bij het lectoraat ‘Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving’ van Fontys Hogeschool en werkt vanuit die positie nauw samen met het PULSE Center for Medical and Health Humanities van de VU Amsterdam en het Historisch College FNI bij V&VN.

Functieomschrijving

Wat ga je doen?

Je werkt samen met de lector leiderschap binnen het lectoraat Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving, de adviseur en conservator van het Historisch College FNI en de hoogleraar medische geschiedenis van de VU Amsterdam aan verschillende lopende onderzoeksprojecten, alle gericht op de geschiedenis van het leiderschap van de verpleging en verzorging. Jouw focus ligt met name op het doen van (praktijkgericht) historisch onderzoek. Dit doe je samen met promovendi, senior onderzoekers en relevante veldpartijen zoals musea, archieven, andere lectoraten, kennisinstituten en zorgorganisaties. Daarnaast verzorg je lezingen en workshops, ontwikkel je onderwijs, schrijf je, samen met het onderzoeksteam, peer-reviewed artikelen, en andere (populair) wetenschappelijke publicaties. Ook schrijf je mee aan subsidieaanvragen en nieuwe onderzoeksvoorstellen. Samen met het Historisch College FNI bij V&VN werk je aan het bouwen van een stevige kennisinfrastructuur voor de geschiedenis van de verpleging en verzorging en verbind je deze aan bestaande (inter)nationale netwerken. Op deze wijze verbinden we het leren van geschiedenis aan het inrichten van het leiderschap voor het heden en de toekomst.

Functie-eisen

Wat vragen wij van jou?

Als persoon:

  • Goede samenwerkingsvaardigheden;
  • Ervaring in interdisciplinaire samenwerking in onderzoek, publicaties en projecten is een pre;
  • Goed wervend vermogen en de wil dit verder te ontwikkelen en bij te dragen aan de acquisitie van extern gefinancierde onderzoeksprojecten;
  • Een sprankelende en enthousiasmerende wijze van communiceren over historisch onderzoek (in het Nederlands en Engels), juist ook voor een niet-academisch publiek, inclusief zorgprofessionals, patiënten, cliënten en aanverwanten.

Qua opleiding en achtergrond:

  • Een PhD in geschiedenis, een gepromoveerde historicus aan het begin van zijn/haar carrière;
  • Aantoonbare interesse in de geschiedenis van gezondheid en de gezondheidzorg;
  • Een veelbelovend track-record van (inter)nationale (peer-reviewed) publicaties;
  • Een onderzoeksachtergrond in de geschiedenis van gezondheid en de gezondheidszorg (ruim gedefinieerd om bijvoorbeeld te omvatten: de geschiedenis van seksualiteit en voortplanting, mensen met beperkingen, geestelijke gezondheid, medisch/verpleegkundige praktijk, biomedisch onderzoek of (ontwikkeling van) zorgorganisaties);
  • Affiniteit met de geschiedenis van het leiderschap van de verpleging en verzorging met oog voor de actualiteit;
  • Uitmuntende Nederlandse en Engelse schrijfvaardigheid.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 3 jaar.

Informatie over deze vacature
Inschaling bij fulltime aanstelling: schaal 11 (min. 3731,81 – 5127,39)
Startdatum: april/mei 2022
Sluitingstermijn: 6 maart 2022
Datum gesprekken: 9 maart 2022, locatie -> Historisch College FNI bij V&VN, Orteliuslaan 1000, Utrecht.

Standplaats: Eindhoven | Tilburg | Amsterdam

Wat bieden wij jou?     

Vind jij (persoonlijke) groei en ontwikkeling net zo belangrijk als wij? Dan maken we graag kennis met jou! Wij dagen jou uit je talenten verder te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan onze ambities zoals beschreven in het strategisch plan Fontys for society 2021-2025. Daar ondersteunen wij je natuurlijk bij. Zo bieden we een breed scala aan loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden en hebben we een uitgebreid aanbod voor een gezonde en actieve levenswijze (‘Fontys Vitaal’). Daarnaast hebben we een eindejaarsuitkering, een aantal collectieve verzekeringen en een flexibele werktijden- en verlofregeling.

Werkgever

Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid (FHMG)

Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid (FHMG) is een organisatie die bijdraagt aan de samenleving door innovatieve, hoogwaardige en gefundeerde kennis te ontwikkelen, delen en toe te passen in het onderwijs en de gezondheidszorg. Wij staan voor de kernwaarden persoonsgerichtheid, innovatief, participatief en onderhandelde autonomie.

Afdeling

Het lectoraat Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving heeft als doel om actuele en weerbarstige vraagstukken rondom persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving in gezamenlijkheid te onderzoeken om tot realistische praktijkgerichte oplossingen te komen. Leiderschap en technologie staan centraal in ons onderzoek om transities in zorg-, leer en werkrelaties duurzaam te ondersteunen en te realiseren. Kenmerkend voor onze aanpak is dat we hiervoor creatieve, historische en participatieve vormen in zetten. We hanteren een persoonsgericht perspectief waarbij relaties en meerstemmigheid centraal staan. Leiderschap en technologie gaan voor ons over relaties, dicht bij patiënten, cliënten en aanverwanten en het werk van studenten, (zorg) professionals, managers, beleidmakers, ontwikkelaars en bestuurders. In al onze projecten is de eigen regie en waardigheid van alle betrokkenen stevig verankerd waarbij ieder verhaal telt.

Het PULSE Center for Medical and Health Humanities, Medical and Health Humanities is een groeiend gebied van interdisciplinair onderzoek binnen CLUE+, het Interfacultair Onderzoeksinstituut voor Cultuur, Cognitie, Geschiedenis en Erfgoed, van de VU Amsterdam. Onderzoekers uit verschillende disciplines, waaronder geschiedenis, culturele studies, filosofie en disability studies, onderzoeken een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot gezondheid en gezondheidszorg en werken samen met culturele en zorginstellingen, patiëntenorganisaties en beleidsmakers. Kijk voor meer informatie op: https://vu.nl/en/about-vu/research-institutes/clue

Additionele informatie

Sponsoren en partners De postdoc positie wordt gesponsord door het Prinsengrachtziekenhuis fonds en NU’91. Daarnaast is er een partnerschap met het Historisch College FNI bij V&VN, het PULSE Center for Medical and Health Humanities van de VU Amsterdam en Verplegingswetenschap van het UMC Utrecht.

Is dit jouw baan?
Solliciteer dan snel! Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij Pieterbas Lalleman (Lector Leiderschap), 06 10512726. Aan deze persoon richt je ook jouw sollicitatie waarin opgenomen in de motivatiebrief/CV namen van twee referenties (deze worden eventueel na gesprek pas benaderd). Voor informatie over de procedure kun je terecht bij Team Recruitment (Dienst P&O), 08850 75366. Zie de vacature op de website van Fontys voor meer informatie en voor het sollicitatieformulier.

Postdoc geschiedenis verpleegkundig leiderschap
Door Redactie Historici.nl
Junior Onderzoeker – Avans Hogeschool
Door Redactie Historici.nl
Fontys Hogescholen – |Docent Cultuurhistorie
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.