Historici.nl

Gepubliceerd op 23-02-2023

Onderzoeker ‘Rethinking the place of meat in religious traditions through ritual intervention’

Ben jij geïnteresseerd in eetgewoonten van mensen met verschillende achtergronden? Wil jij onderzoek doen naar de betekenis van vlees binnen religieuze tradities in de context van de maatschappelijke transitie naar een duurzamer voedingspatroon?

Binnen de leerstoelgroep Consumption and Healthy Lifestyles zijn we op zoek naar een onderzoeker voor de looptijd van 12 maanden (0.5 tot 0.7 fte). Deze onderzoeker gaat werken binnen het onderzoeksproject Rethinking the place of meat in religious traditions through ritual intervention.

Dit project heeft tot doel tot een beter begrip te komen van de veranderende omgang met en betekenis van vlees bij feestelijke maaltijden. Vanuit het idee dat geritualiseerd gedrag verandering kan belemmeren, maar ook kan bevorderen, stelt dit project de vraag: wat is het potentieel van rituele interventies bij het ondersteunen van een transitie naar meer gezonde en duurzame voedingspraktijken? Na een reeks voorbereidende workshops zal het projectteam participatief onderzoek gaan doen naar (van oorsprong religieuze) feestelijke maaltijden waarbij de consumptie van vlees een prominente rol speelt.

De onderzoeker heeft een coördinerende rol bij de organisatie van een fieldlab, het doen van veldwerk, het afnemen en uitwerken van interviews, en de totstandkoming van een handelingskader voor rituele interventies in de private sfeer. De onderzoeker heeft een trekkende rol in het projectteam, in de communicatie rond dit project en bij werkoverleggen.

Dit project is onderdeel van het overkoepelende project COHERENT (COllaborative HEritage REsearch and iNTervention design: towards future oriented food traditions, garment collections and war sites) dat gefinancierd wordt door NWO en is toegekend binnen de NWA-route Levend Verleden. Meer informatie over dit project kan je hier vinden.

De onderzoeker zal nauw samenwerken met het projectteam van ‘Rethinking the place of meat in religious traditions through ritual intervention’. Dit team bestaat uit o.a. uit:

 • Prof. dr. Hester Dibbits (Reinwardt Academie, AHK)
 • Prof. dr. Peter-Ben Smit (Universiteit Utrecht)
 • Dr. habil. Mirella Klomp (Protestantse Theologische Universiteit)
 • Dr. Hilje van der Horst (WUR – Wageningen University and Research)
 • Melissa Korn en Lotte Sluiter (IkEetCultuur)

De onderzoeker wordt ondersteund door een tegelijkertijd aan te stellen junior onderzoeker die bij de Reinwardt Academie wordt aangesteld.

Functie-eisen

 • je hebt master diploma op het gebied van (cultuur-)geschiedenis, antropologie, erfgoed, sociologie, theologie of een soortgelijke studie;
 • je hebt affiniteit met het onderwerp;
 • je bent analytisch, observerend en organisatorisch sterk. Je kunt schakelen tussen diverse personen, achtergronden en belangen. Je bent flexibel, communicatief, proactief, resultaat- en oplossingsgericht;
 • je hebt aantoonbare ervaring met de coördinatie van onderzoek.
 • je bent flexibel, ook waar het werktijden betreft (dit in verband met veldwerk)
 • je beheerst de Nederlandse en Engelse taal.

Om te solliciteren vragen we je om een motivatiebrief. Ook ontvangen we graag een voorbeeld van door jou geschreven tekst, in het Engels. Dit kan bijvoorbeeld een scriptie zijn of een gepubliceerd artikel.

Arbeidsvoorwaarden

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden zit je goed bij Wageningen University & Research. Een aantal highlights uit onze CAO zijn bijvoorbeeld:

 • sabbatical leave, studieverlof en deels betaald ouderschapverlof;
 • werktijden die in overleg kunnen worden vastgesteld, zodat een optimale balans tussen werk en privé mogelijk is;
 • de mogelijkheid om door meer te werken, maximaal 40 uur per week, extra vakantie / compensatie uren op te bouwen;
 • er is veel aandacht voor vitaliteit en je kan, tegen een aantrekkelijk tarief, gebruik maken van de op de campus aanwezige sportfaciliteiten;
 • een structurele eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • uitstekende pensioenregeling via het ABP.

Bij deze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden hoort natuurlijk ook een passend salaris. Wij bieden afhankelijk van je ervaring, een marktconform salaris van 2960,- bij een volledige werkweek van 38 uur conform CAO Nederlandse Universiteiten (schaal 10 trede 0. Dit betreft een functie voor langere tijd. In eerste instantie bieden wij een jaar contract. Wij hebben de intentie om bij goed functioneren de arbeidsovereenkomst om te zetten naar een contract voor onbepaalde tijd.

Wageningen University & Research stimuleert interne doorgroeimogelijkheden en mobiliteit met een intern recruitment beleid. Er zijn ruime mogelijkheden voor eigen initiatief in een lerende omgeving, wij bieden uitstekende opleidingsmogelijkheden. Je krijgt bij ons een veelzijdige baan in een internationale omgeving met een plezierige en open werksfeer.

Je gaat werken op de groenste en meest innovatieve campus van Nederland, en op een universiteit die voor de 18e achtereenvolgende keer is gekozen tot de “beste universiteit” van Nederland.

Werkgever

Wageningen University & Research
De missie van Wageningen University & Research is ‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’. Binnen Wageningen University & Research bundelen Wageningen University en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van Stichting Wageningen Research hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving. Met ongeveer 30 vestigingen, 7.200 medewerkers (6.400 fte) en 13.200 studenten en ruim 150.000 Leven Lang Leren-deelnemers behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak.Deze punten geven onze medewerkers aan als goede redenen om te komen werken bij WUR: lees de 6 redenen om te komen werken bij WURWij werven zelf voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, maar delen in je netwerk wel.Consumption and Healthy Lifestyles group
De Consumption and Healthy Lifestyles group is een jonge en ambitieuze leerstoelgroep die als doel heeft de achtergronden van gezonde en duurzame consumptie en leefstijlen te analyseren en te begrijpen. Deze inzichten in gedrag worden gebruikt om strategieën te ontwerpen, evalueren en implementeren die bijdragen aan gezonde en duurzame consumptie. Deze strategieën omvatten zowel upstream omgevings- en downstream gedragsinterventies en beschouwen individueel gedrag binnen een maatschappelijke en sociale context. Het werk van de groep wordt gekenmerkt door een inter- en transdisciplinaire aanpak waarin verschillende wetenschappelijke disciplines (waaronder sociologie, psychologie, gezondheidswetenschappen, epidemiologie en geografie) en professionele partijen (beleid, praktijk) samenwerken.

Additionele informatie

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Hilje van der Horst (hilje.vanderhorst@wur.nl).
Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Jouke van Oostenbrugge via recruitment.ssg@wur.nlWil je solliciteren?
Dat kan direct via de sollicitatie button bij de vacature op onze website zodat wij persoonlijke gegevens kunnen verwerken met jouw toestemming.
Deze vacature staat open tot en met 13 maart 2023. De eerste sollicitatiegesprekken willen wij plannen op in week 11 of 12 2023.Gelijke kansen
Wageningen University & Research (WUR) heeft een groot aantal mensen in dienst met zeer verschillende achtergronden en kwaliteiten, die elkaar inspireren en motiveren. Wij willen dat elk talent zich bij ons thuis voelt en dezelfde carrièrekansen aangeboden krijgt. Wij verwelkomen daarom speciaal sollicitaties van mensen die ondervertegenwoordigd zijn binnen WUR. Voor meer informatie hierover ga naar onze inclusiviteits pagina.
Een mooi voorbeeld hoe WUR omgaat met inclusiviteit is te lezen op de pagina werken bij WUR met een functiebeperking.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Nationaal archief: medewerker dienstverlening
Door Redactie Historici.nl
Rijksmuseum: Registrar
Door Redactie Historici.nl
Onderzoeker TerInfo (0,6 fte) – Universiteit Utrecht
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.