Historici.nl





Gepubliceerd op 15-09-2022

Onderzoeksassistent ‘The Great Urban Transition’

Functieomschrijving

Voor de opleiding Geschiedenis van de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam zijn wij per direct op zoek naar twee enthousiaste en zelfstandige student-assistenten om kwalitatief en kwantitatief archief- en literatuuronderzoek te doen in het Stadsarchief Amsterdam en onze universiteitsbibliotheek.

Wat ga je doen?

De opkomst van eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens zonder familiebanden is één van de meest ingrijpende sociale transformaties van de moderne tijd. Ondanks de vergaande gevolgen voor het functioneren van steden en de manier waarop mensen hun leven inrichten, is weinig bekend over de historische oorzaken en consequenties van deze ontwikkeling. Met een ploeg van stadshistorici en stadsgeografen onderzoek je in het najaar van 2022 hoe en waarom de bevolking van Amsterdam sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog steeds vaker alleen is gaan wonen, en wat de sociaalruimtelijke gevolgen zijn van deze ontwikkeling voor de stedelijke samenleving.

Je gaat in Amsterdam kwalitatief en/of kwantitatief archief- en literatuuronderzoek doen dat de basis zal vormen voor een academisch tijdschriftartikel, een beursaanvraag en een symposium in het voorjaar van 2023. Hiermee doe je ervaring op in het academisch werkveld en lever je een inhoudelijke bijdrage aan een interdisciplinair onderzoek waarmee zowel historische als contemporaine vraagstukken opgelost kunnen worden. De uitdaging ligt in het vinden, onderzoeken en begrijpen van diverse primaire bronnen. Met de andere student-assistent en hoofdonderzoeker(s) zal tweewekelijks overleg plaatsvinden over de onderzoeksresultaten, die vanzelfsprekend ook een masterscriptie of toekomstig proefschrift kunnen voeden.

Taken en verantwoordelijkheden

Voor de student met een (stads)geografische achtergrond:

  • Het verzamelen en systematiseren van kwantitatieve data;
  • Het bouwen en ontsluiten van een historische dataset;
  • Het presenteren van de data in tabellen en kaartmateriaal;
  • Het assisteren bij het organiseren van een symposium dat gaat plaatsvinden in het voorjaar van 2023.

Voor de student met een (stads)historische achtergrond:

  • Het verzamelen en systematiseren van kwalitatieve bronnen;
  • Het samenvatten en presenteren van bevindingen uit archief- en literatuuronderzoek in een geschreven paper;
  • Het assisteren bij het organiseren van een symposium in het voorjaar van 2023.

Functie-eisen

Je bent historisch geïnteresseerd en maatschappelijk geëngageerd, gedreven in het doen van (archief)onderzoek, houdt van het documenteren en in kaart brengen van sociaalruimtelijke ontwikkelingen, en werkt graag met anderen samen in het begrijpen van stedelijke vraagstukken. Passieve kennis van het Nederlands is een vereiste. Je mag in het Engels solliciteren.

Jouw ervaring en profiel

Voor de student met een (stads)geografische achtergrond:

  • BA in Geografie/Planologie;
  • Kennis van relevante kwantitatieve software (bijvoorbeeld Stata, R);
  • Kennis van geografische informatiesystemen (bijvoorbeeld ArcMap, QGIS).

Voor de student met een (stads)historische achtergrond:

  • BA in Geschiedenis;
  • Kennis van het Nederlands archiefwezen, dat van Amsterdam in het bijzonder;
  • Ervaring in het doen van archief- en literatuuronderzoek, bijvoorbeeld voor de scriptie.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een tijdelijk dienstverband voor de periode van 3 maanden, bij voorkeur zo spoedig mogelijk. Het dienstverband is voor 9,5 uur per week.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 2.402 tot € 2.611 bruto per maand, op basis van 38 uur per week, exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder?

  • een functie waarbij eigen initiatief en inbreng sterk gewaardeerd worden
  • een enthousiast en warme ploeg van stadshistorici en stadsgeografen die openstaat voor nieuwe collega’s
  • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam

Werkgever

Faculteit der Geesteswetenschappen

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Docenten en onderzoekers van de faculteit werken samen in interdisciplinaire onderzoeksverbanden en zijn actief in uiteenlopende onderwijsprogramma’s.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Additionele informatie

Voor vragen over de functie of afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:

  • Tim Verlaan, Universitair Docent Stadsgeschiedenis
    • T: +31 647675895

Solliciteren

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.