Historici.nl

Gepubliceerd op 14-01-2021

Onderzoeksmedewerker – IISG-KNAW – Amsterdam

Voor het project ‘De slavernij-connecties van Hope & Co. en Mees en Zoonen’, zoeken wij een Onderzoeksmedewerker.

De onderzoeksmedewerker werkt in het project ‘De slavernij-connecties van Hope & Co. en Mees en Zoonen’. Het doel van dit project is de betrokkenheid van deze twee bedrijven bij de slavernij in de achttiende en negentiende eeuw in kaart te brengen. Daarbij gaat de aandacht uit naar investeringen in plantages, financiële dienstverlening voor slaveneigenaren, het verzekeren van de slavenhandel en de handel in door slaafgemaakten vervaardigde producten. Daarnaast besteedt het project ruime aandacht aan de politieke invloed van vertegenwoordigers van beide bedrijven op de vorming van koloniaal beleid, hun eventuele rol in debatten over (de afschaffing van) de slavernij, en de effecten die hun optreden had voor het leven van de slaafgemaakten. Het project onderzoekt connecties van de twee genoemde bedrijven met slavernij in Zuid- en Noord-Amerika, Afrika en Azië, binnen en buiten de context van Nederlandse koloniën.

Functie-informatie
De rol van de onderzoeksmedewerker, naast het verlenen van algemene ondersteuning in het onderzoek, is het doen van archiefonderzoek naar het dagelijks leven van slaafgemaakten in contexten die verbonden waren met de bedrijfsvoering van Hope & Co. en Mees & Zoonen. Doel is om door middel van persoonlijke verhalen inzichtelijk te maken wat slavernij betekende voor de slaafgemaakten zelf. Te denken valt aan ervaringen tijdens de ‘middle passage’, de gang van zaken op plantages binnen en buiten Nederlandse koloniën, het alledaagse bestaan binnen huishoudens, of ervaringen met individueel of collectief verzet tegen de slavernij. Dit kan zowel in de vorm van het reconstrueren van persoonlijke levensverhalen, als in de vorm van een gedetailleerde schets van de context waarbinnen slaafgemaakten leefden en werkten aan de hand van origineel archiefmateriaal.

Het onderzoek zal plaatsvinden onder leiding van dr. Pepijn Brandon en prof. dr. Karin Hofmeester.

Functie-eisen

  • een onderzoek master of master geschiedenis of sociologie
  • aantoonbare ervaring met archiefonderzoek, inclusief het lezen en verwerken van achttiende- en negentiende-eeuwse handgeschreven bronnen;
  • uitstekende schrijfvaardigheid in het Nederlands en het Engels;
  • aantoonbare affiniteit met het Nederlandse slavernijverleden.

Arbeidsvoorwaarden

Het dienstverband bij het IISG is voor de duur van een jaar, de beoogde startdatum is 1 maart 2021. Het salaris bedraagt, afhankelijk van relevante werkervaring, €2.656 – €3.548 op basis van een 38-urige werkweek (Schaal 8 CAO-NU). Het IISG biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling en 6 weken vakantie op jaarbasis.

Werkgever

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG – KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.

Het IISG werkt samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Meertens Instituut in het KNAW Humanities Cluster waarin hoogstaand geesteswetenschappelijk onderzoek wordt verricht met toepassing van geavanceerde en digitale methoden.

Additionele informatie
Voor meer informatie over de vacature en het project kun je contact opnemen met dr. Pepijn Brandon via e-mail pepijn.brandon@iisg.nl.

Meer informatie over het IISG vind je op iisg.amsterdam.

SOLLICITEER

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.