Historici.nl

Gepubliceerd op 18-09-2023

Online Marketing & Communicatie Stagiair(e) – Nationaal Museum van Wereldculturen

Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal, Museum Volkenkunde in Leiden en het Wereldmuseum in Rotterdam (binnenkort samen onder de naam Wereldmuseum) zijn musea over mensen. Onze missie is inspireren tot een open blik op de wereld. Wij tonen de meest cultureel diverse collectie van Nederland en hebben oog voor wat ons wereldwijd als mensen verbindt. Graag zouden wij deze culturele diversiteit ook weerspiegeld zien in ons publiek en in onze organisatie. Wij moedigen jonge en ondernemende talenten aan stage bij ons te lopen. Ben jij de nieuwe stagiair(e) Online marketing & communicatie die van aanpakken weet om onze musea sterker in de markt te zetten?

Voor het Nationaal Museum van Wereldculturen zoeken wij nu een creatieve en ondernemende

Online Marketing & Communicatie Stagiair(e)

32-36 uur per week

Wie zijn wij?
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) is in 2014 ontstaan na een fusie van het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden. Sinds mei 2017 is er ook een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum in Rotterdam (WMR). NMVW en WMR hebben eenzelfde directie, managementteam en Raad van Toezicht en ook andere werkzaamheden en diensten worden centraal voor alle musea uitgevoerd. De gezamenlijke collecties omvatten zo’n 500.000 objecten en 700.000 fotografieën en de musea hebben gezamenlijk ca. 235 medewerkers in loondienst. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een flexibele schil en coachen wij graag stagiairs, research associates en vrijwilligers.

Samen ontvangen de vier musea jaarlijks zo’n 425.000 bezoekers.

We zijn doorlopend op zoek naar stagiair(e)s voor marketingcommunicatie. De voorkeur gaat uit naar een startdatum in februari of september voor een duur van minimaal 5 maanden voor 32-36 uur per week (andere invulling is in overleg mogelijk).

Wat ga je doen?
We zijn op zoek naar iemand die de stage als meewerkstage kan invullen. Onderzoek / project in overleg.

Als online marketing & communicatie stagiair(e) word jij onderdeel van het team Digitale Communicatie en Online binnen de sector Publiek en Partners. Een jong team met als vaste standplaats Museum Volkenkunde in Leiden. Je werkt minstens 1 of 2 dagen in Leiden en je hebt de mogelijkheid om ook op de andere locaties te werken.

Werkzaamheden
Je ondersteunt het team bij alle werkzaamheden zoals:

 • Het actualiseren van de content van de websites;
 • Aangeleverde teksten redigeren en SEO-proof maken;
 • Content creëren voor onze social media kanalen en posten;
 • Door middel van webcare sta je onze fans en volgers te woord en help je de antwoorden te vinden op hun vragen over onze tentoonstellingen, events en/of objecten;
 • Proactief passende en interessante content opvragen binnen de verschillende afdelingen van onze vier musea;
 • Je leert werken in ons mailprogramma (Spotler); berichten maken, lijsten managen, inschrijfformulieren maken, rapportages maken;
 • Ondersteunen bij het optimaliseren van de nieuwsbrief databases;
 • Meedenken over hoe we onze databases kunnen vergroten.

Daarnaast is er binnen ons team veel ruimte voor eigen inbreng en ideeën.

Wie ben jij?
Draai jij je hand niet om voor het schrijven van een vlotte tekst en het uitzoeken of maken van de perfecte foto voor een post op onze social media? Vind jij het leuk om de websites eens kritisch onder de loep te nemen en wil je nadenken over wat onze nieuwsbrieflezers écht willen lezen? Wil je keuzes leren onderbouwen met analyses? En word jij enthousiast van het idee om alle mooie verhalen over onze musea over mensen wereldkundig te maken via de online kanalen? Dan is ons team dé plek waar je stage moet lopen!

Profiel:

 • Student in het 3e of 4e leerjaar in de richting van marketing, communicatie, nieuwe media, creatieve content creatie;
 • Het is een pre als je bekend bent met basis HTML en het werken in CMS systemen;
 • Je hebt oog voor maatschappelijke trends en houdt graag de actualiteiten in de gaten;
 • Je bent communicatief vaardig en beschikt over een vlotte pen in het Nederlands en Engels;
 • Je bent leergierig, creatief, zelfstandig, en ondernemend;
 • Je bent goed op de hoogte van Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en TikTok en weet hoe je deze effectief kunt inzetten;
 • Het is een pre als je handig bent met het creëren en bewerken van video’s en foto’s (bv. met Photoshop, Illustrator, Indesign, of Premiere Pro);
 • Je denkt actief mee en bent niet bang om nieuwe ideeën aan te dragen en jezelf te laten horen;
 • Je bent een echte teamplayer.

Wat bieden wij?
Een leerzame stage met een bruto maandvergoeding van 250 euro (bij een 36-urige werkweek) bij het grootste volkenkundige museum van Nederland met 4 publiekslocaties. Hierdoor krijg je de unieke kans om ervaring op te doen bij zowel het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en het Wereldmuseum.

Tijdens de stage zal je ervaring opdoen binnen de culturele sector, je leert onderdelen van de museumcollectie kennen en hoe we deze op verschillende manieren ontsluiten.

Je wordt begeleid door de teamleider digitale communicatie & online en krijgt van daaruit de mogelijkheid om ervaring op te doen met de verschillende sub specialismen binnen het online team. Zo zal je kennis opdoen op het gebied van onder andere: websitebeheer, e-mailmarketing, social media en contentcreatie.

Als er wensen zijn voor het behandelen van bepaalde thema’s vanuit de studie, dan kunnen we daar rekening mee houden.

Heeft bovenstaande nog niet al je vragen beantwoord?
Neem dan contact op voor inhoudelijke vragen met Nyanga Weder, Teamleider digitale communicatie en online via email: nyanga.weder@wereldculturen.nl of met personeelszaken: personeelszaken@wereldculturen.nl.

Ben jij geïnteresseerd?
Solliciteer dan via onderstaande knop. Met geschikte kandidaten wordt zo snel mogelijk contact opgenomen.

Tip: We vinden het ook leuk om wat meer over jou als persoon te weten, misschien is het leuk als je ook een foto / video meestuurt van een activiteit waar je helemaal blij van wordt! Hoeft niet, mag wel.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.