Historici.nl

Gepubliceerd op 10-01-2015

Open Access: discussie over de toegang tot wetenschappelijke artikelen

In november 2013 maakte staatssecretaris Dekker (OCW) zijn beleid voor het publiceren in Open Access bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Onderzoek dat met publiek geld gefinancierd is moet voor iedereen toegankelijk worden. Sindsdien is er een debat ontstaan over wat nu de beste manier is om wetenschappelijke artikelen voor iedereen gratis toegankelijk te maken.

Marcel aan de Brugh zet in NRC Handelsblad (10-01-’15) uiteen welke belangen de verschillende partijen – uitgevers, overheden en academici – hebben bij het open access krijgen van wetenschappelijke kennis.​

Anne-Marie Mreijen analyseert op Historici.nl hoe de discussie over open access wordt gevoerd binnen de geesteswetenschappen. Zij is redacteur van het wetenschappelijk tijdschrift BMGN-LCHR dat sinds 2013 in Open Access verschijnt.

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.