Historici.nl

Gepubliceerd op 25-02-2013

Opening 1001 Vrouwen

Op 14 februari werd tijdens de feestelijke opening van de tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis het gelijknamige boek overhandigd aan Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De auteur Els Kloek en de ontwerpster Irma Boom werden geïnterviewd door Eppo van Nispen tot Sevenaer.

Bekijk hier de opening terug.

Kunstenaressen, dievegges, nonnen, vorstinnen, martelaressen, weldoensters, gifmengsters, savantes, avonturiersters en andere opmerkelijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis: ooit waren ze beroemd of berucht, nu zijn ze vaak vergeten. Ten onrechte, want hun levensverhalen werpen nieuw licht op het verleden. Onder hoofdredactie van Els Kloek beschreven ruim 300 deskundigen in overzichtelijke artikelen de levens van spraakmakende vrouwen uit de geschiedenis van Nederland, van de vroegste tijden (ca. 300 na Christus) tot nu, in het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

De tentoonstelling laat de levensverhalen zien van historische vrouwen in al hun verscheidenheid. Bezoekers lopen letterlijk door de pagina’s van het vuistdikke boek. Onderweg komen zij onder meer de doek tegen waarmee de heilige Cunera werd gewurgd, de schoenen (maat 55) van reuzin Trijntje Keever, het schrijfkistje van Anna Maria van Schurman, de bh van Mata Hari en het pistool van Hannie Schaft. Bekende Nederlanders als journaliste Aldith Hunkar, presentator Arie Boomsma, zanger Bennie Jolink, actrice Eva Laurenssen, schrijfster Maartje Wortel en televisiemaakster Raja Felgata laten zien wie hun favoriete vrouw uit het verleden is. Bezoekers kunnen ook zelf op zoek naar hun historische ‘soulmate’. Zo slaat de tentoonstelling over vrouwen uit het verleden een brug naar het heden.

Tijdens de opening werd een toespraak gegeven door Renée Römkens, directeur van het Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, een presentatie door Els Kloek, een interview door Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur CPNB, met Els Kloek en ontwerpster Irma Boom, een toespraak door Hans Clevers, president van de KNAW, en de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek aan Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Muzikale bijdragen werden geleverd door Jetta Starreveld.

Het project is een initiatief van historica Els Kloek, verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Het Huygens ING werkt in dit project samen met de Bijzondere Collecties van de UvA en Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is een veelzijdig project, dat mede gefinancierd wordt door middel van crowdfunding met een streefbedrag van € 85.000, waarvan al meer dan € 70.000 is toegezegd. Het boek en de tentoonstelling zijn ontworpen door Irma Boom. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Vantilt.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.