Historici.nl

Gepubliceerd op 20-04-2022

Peter Lennertz The Wolf Conservation Association

‘Door mijn werk voor de organisatie The Wolf Conservation Association, met meer dan 35 jaar ervaring met wolven in de natuur en in gevangenschap, heb ik ervaren dat wolven helemaal geen bloeddorstige dieren zijn. Ze zijn juist zachtaardige dieren met een enorm sociaal familiegevoel. Een wolvenfamilie lijkt op een mensenfamilie, met “vader- en moederwolf en hun kinderen”.

In Europa zijn wolven voor mensen alleen theoretisch gevaarlijk

Wolven doden prooidieren die vele malen groter zijn dan wij mensen. Toch zegt John Linell van het Noorse Instituut voor Natuurwetenschappen NINA, na de evaluatie van alle toegankelijke rapporten over wolf aanvallen op mensen sinds de 18e eeuw:

“Het risico om aangevallen te worden door wilde wolven in Europa is zo minimaal dat het niet gekwantificeerd kan worden.” Wolfaanvallen op mensen zijn de afgelopen decennia geweest onder geheel andere omstandigheden dan in het huidige Midden-Europa. In India werden kleine kinderen gedood omdat ze in gebieden leefden waar de natuurlijke prooi van de wolven waren uitgeroeid en deze kinderen het vee moesten bewaken.’

Detail van ‘Geschiedenis van een wolf’, Pellerin & Cie., ca. 1902 (via Rijksmuseum)

Maatschappelijk panel – De Wolf en de Mens
Door Redactie Historici.nl
Nicoline van der Sijs | Herkomst en gebruik van het woord wolf in het Nederlands
Door Nicoline van der Sijs
Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging
Door Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.