Historici.nl

Gepubliceerd op 29-02-2024

Postdoc Onderzoeker Project Joodse Oorlogswezen – Universiteit van Amsterdam

De Amsterdam School of Historical Studies heeft een vacante postdoctorale positie als onderdeel van het project Joodse oorlogswezen, geleid door hoofdonderzoeker prof.dr B.T. Wallet. De Amsterdam School of Historical Studies (ASH) is een van de vijf onderzoeksscholen binnen het Amsterdam Institute for Humanities Research (AIHR).

ASH vertegenwoordigt en bevordert de studie van het menselijk verleden van de Oudheid tot heden. Het brengt ruim 200 academici samen die deelnemen aan ca. 16 onderzoeksgroepen.

Elke onderzoekschool/instituut bestrijkt een belangrijk onderzoeksgebied binnen de faculteit en heeft een eigen onderzoeksprogramma, en is tevens de thuisbasis voor promovendi, die met elkaar en met senior leden in de onderzoeksgroepen die deel uitmaken van de onderzoekschool.

Wat ga je doen?
Een van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog is dat relatief veel van de overlevende joodse kinderen als wees uit de oorlog kwamen. Hun zorg werd inzet van een pijnlijk debat tussen het voormalige verzet en de joodse gemeenschap. Een deel kwam terecht in joodse weeshuizen en/of onder toezicht van de joodse voogdijstichting Le-Ezrath Ha-Jeled.

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar een tweede postdoctorale onderzoeker met een focus op sociale en culturele geschiedenis. De twee onderzoekers in dit project gaan samen na hoe de zorg voor deze kinderen is verlopen, met speciale aandacht voor hun vermogensbeheer. Naast bestuurlijke processen zullen de ervaringen van de oorlogspleegkinderen en de zorgverleners in kaart gebracht worden. De onderzoekers zullen daartoe uitvoerig archiefonderzoek verrichten, naast oral history met betrokkenen

Taken en verantwoordelijkheden:

 • het ontwerpen en uitvoeren van zelfstandig onderzoek naar de zorg en het vermogensbeheer van joodse oorlogswezen, resulterend in een gezamenlijk rapport van beide postdocs dat gepresenteerd zal worden aan de stichting Joods Maatschappelijk Werk;
 • het schrijven van ten minste twee artikelen in ‘peer-reviewed’ internationale wetenschappelijke tijdschriften;
 • het (mede)organiseren van een afsluitend symposium.

Een uitgebreider projectplan is bij de hoofdonderzoeker op te vragen.

Je bent een gedreven onderzoeker met een scherpe, analytische geest, die niet terugschrikt voor het doen van oral history en het verwerken van grote hoeveelheden (archief)materiaal. Je bent invoelend en in staat om te gaan met emotioneel soms pittige dossiers. Je bent een teamspeler en hebt er plezier in om samen met anderen het onderzoek in te richten en aan een eindproduct te werken.

Jouw ervaring en profiel:

 • gepromoveerd in een relevant vakgebied;
 • aantoonbare ervaring met het publiceren in internationale toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften;
 • aantoonbare ervaring met het presenteren van wetenschappelijke resultaten op internationale congressen;
 • enthousiasme voor/affiniteit met het overbrengen van academisch onderzoek naar niet-academische doelgroepen;
 • uitstekende sociale-, communicatieve- en organisatorische vaardigheden;
 • goede beheersing van het Nederlands en het Engels.

Kennis van de joodse geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog en haar nasleep, en van het Hebreeuws strekt tot aanbeveling.

De postdoc onderzoeker wordt aangesteld bij de afdeling MVT&C van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het onderzoek valt onder de Amsterdam School of Historical Studies. We bieden een dienstverband voor de periode van een jaar. Bij goed functioneren wordt deze periode verlengd met 7 maanden. Het dienstverband is voor 38 uur per week. De startdatum is bij voorkeur 1 april 2024.

Afhankelijk van kennis en ervaring bedraagt het salaris minimaal € 4.036 (schaal 10) en maximaal € 5.090 (schaal 10) bruto per maand, op basis van 38 uur per week. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder?

 • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
 • een enthousiast en professioneel team;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam;
 • uitstekende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Voor vragen over de functie of afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:

 • Prof.dr. Bart Wallet: Full Professor of Early Modern and Modern Jewish History
 • b.t.wallet@uva.nl
 • +31 (0)6 19679311

Solliciteer direct!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.