Historici.nl

Gepubliceerd op 15-09-2022

Postdoctorale onderzoeker Digitale interfaces voor meerstemmige geschiedschrijving

Functieomschrijving

De Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture (AHM) heeft een vacante postdoctorale positie als onderdeel van het bredere thema Humane AI, met daarbinnen een focus op het domein data en platformen. De Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture is een van de vijf onderzoeksscholen binnen het Amsterdam Institute for Humanities Research.

Wat ga je doen

In dit project onderzoek je welke digitale technieken en methoden we kunnen inzetten om een verbinding te maken tussen de bronnen en verhalen van (groepen) burgers over hun eigen geschiedenis en identiteit en de bronnen en verhalen die in de erfgoedcollecties te vinden zijn. Specifiek is het project gericht op onze samenwerking met de gemeente Amsterdam en andere partners in het Masterplan Zuidoost. Je ontwikkelt een conceptueel-theoretisch kader voor zo’n digitaal-technologisch ondersteunde, community-gedreven benadering van erfgoed, cultuur en geschiedenis, en werkt daarnaast mee aan de praktische implementatie van een prototype omgeving voor deze verzameling en presentatie die aansluit op het project in Zuidoost. Binnen het facultaire onderzoeksprogramma en lab CREATE word je hierbij ondersteund door onderzoekers, programmeurs en de projectmanager van de Amsterdam Time Machine. Het interfacultaire onderzoekszwaartepunt Humane AI en de Cultural en Civic AI Labs bieden een context voor samenwerking met AI onderzoekers.

Taken en verantwoordelijkheden:

 • onderzoek doen, tussentijdse onderzoeksresultaten presenteren op workshops en conferenties en twee peer-reviewed artikelen publiceren;
 • deelnemen aan bijeenkomsten van de projectonderzoeksgroep en het ontwikkelen van een gedeelde database;
 • mede-organiseren van bijeenkomsten gericht op kennisdeling.

Functie-eisen

Jouw ervaring en profiel:

 • gepromoveerd in geschiedenis, mediastudies, sociale geografie, sociologie of een aanverwante SSH discipline, of in informatica of informatiekunde (HCI) met aantoonbare affiniteit met geschiedenis;
 • affiniteit met het werken met culturele data en digitale methoden voor toegang en presentatie van die data;
 • aantoonbare ervaring met het publiceren in internationale toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften;
 • aantoonbare ervaring met het presenteren van wetenschappelijke resultaten op internationale congressen;
 • enthousiasme voor/affiniteit met het overbrengen van academisch onderzoek naar niet-academische doelgroepen;
 • uitstekende sociale-, communicatieve- en organisatorische vaardigheden;
 • goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands en het Engels.

Ervaring met het werken met bevolkingsgroepen uit Zuidoost of een relatie met het stadsdeel is een pré.

Arbeidsvoorwaarden

De postdoc onderzoeker wordt aangesteld bij de afdeling Mediastudies van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het onderzoek valt onder de Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture. We bieden een dienstverband voor de periode van één jaar. Bij goed functioneren wordt deze periode verlengd met één jaar. Het dienstverband is voor 30,4-38 uur per week. Bij voorkeur start het dienstverband per 1 oktober 2022.

Afhankelijk van kennis en ervaring bedraagt het salaris minimaal € 3.974 en maximaal € 5.439 (schaal 11) bruto per maand, op basis van 38 uur per week. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder?

 • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
 • een enthousiast en professioneel team;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam;
 • uitstekende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Werkgever

Faculteit der Geesteswetenschappen

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Docenten en onderzoekers van de faculteit werken samen in interdisciplinaire onderzoeksverbanden en zijn actief in uiteenlopende onderwijsprogramma’s.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Additionele informatie

Voor vragen over de functie of afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:

T: +31 (0)6 172 50 595

Solliciteren

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.