Historici.nl

Gepubliceerd op 27-08-2018

Postkoloniale beeldenstormen? Een repliek op de Daendelslezing 2018 van Gert Oostindie

Tijdens de vijfde Daendelslezing en de aansluitende discussie in het Rijksmuseum op woensdag 25 april 2018, reflecteerde Gert Oostindie op de huidige Nederlandse omgang met het koloniale verleden. Het debat deed veel stof opwaaien en bleef door andere historici niet onbeantwoord. In dit vlammende betoog dienen Barbara Henkes en Martijn Eickhoff Oostindie van repliek.

 


Barbara Henkes is als historica verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek wordt mede gedreven door de vraag hoe gewelddadige vormen van uitsluiting en repressie in het verleden doorwerken in de hedendaagse samenleving. Samen met Margriet Fokken verzorgde zij het boek Sporen van het slavernijverleden in Groningen. Gids voor stad en Ommeland (2016). b.henkes@rug.nl Martijn Eickhoff is als historicus verbonden aan het NIOD en gedetacheerd bij het KITLV. Zijn onderzoek richt zich op (de doorwerking van) grootschalig geweld en regime change in Europa en Azië in de negentiende en twintigste eeuw met een bijzondere nadruk op de ruimtelijke, materiële en transculturele aspecten daarvan. m.eickhoff@niod.knaw.nl
Alle artikelen van Barbara Henkes en Martijn Eickhoff
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.