Historici.nl

Gepubliceerd op 29-07-2014

Prestigieuze Duitse Prijs voor Marcel van der Linden

De Ruhr Universiteit Bochum, Duitsland, heeft de “Bochumer Historikerpreis” 2014 toegekend aan Marcel van der Linden, directeur Onderzoek IISG.

De prijs (25.000 euro) wordt om de drie jaar uitgereikt ter bekroning van uitzonderlijke en internationaal erkende prestaties op het gebied van de economische en sociale geschiedenis.

De jury over Van der Linden: ‘Marcel van der Linden heeft niet alleen als wetenschapper het concept Global Labour History beslissend vormgegeven, maar ook als organisator de institutionele basis gelegd voor een sterk wereldwijd netwerk dat zich bezighoudt met de geschiedenis van de arbeid en en de arbeidersbeweging, die in de 21ste eeuw nog niets van zijn relevantie en aantrekkingskracht verloren heeft’.

Illustere voorgangers van Marcel van der Linden waren Lutz Niethammer (2002), Jürgen Kocka (2005), Eric Hobsbawm (2008) en Christoph Kleßmann (2011). Van der Linden is de eerste Nederlander die de prijs wint.

Van der Linden geldt als een van de grondleggers van de “Global Labour History”, de historische studie van arbeid en arbeidsverhoudingen op wereldschaal (slavernij, loonarbeid, huishoudelijk werk, enz). In 2008 ontving Van der Linden al een eredoctoraat van de Universiteit van Oslo.

De prijs is een initiatief  van het Institut voor für sociale Bewegungen in Bochum en is de belangrijkste prijs voor sociaal-economisch historici in Duitsland.

De ceremonie zal plaatsvinden op 28 november 2014 in Bochum, Haus der Geschichte des Ruhrgebiets.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.