Historici.nl

Gepubliceerd op 16-05-2014

Prijs: Tentoonstelling Het geheugenpaleis wint Museums + Heritage Award 2014

De tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven van het Nationaal Archief heeft gisteravond in Londen de Engelse Museums + Heritage Awards for Excellence 2014 gewonnen. De jury prees Het geheugenpaleis vanwege de innovatieve manier van tentoonstellen en het zetten van ‘een nieuwe standaard’.

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek, is zeer verheugd over deze prijs. “Hiermee laten we zien dat archieven niet saai zijn, dat we door het vertellen van verhalen de documenten, foto’s en kaarten tot leven kunnen brengen. Vol vertrouwen gaan we de toekomst in.”

Erfgoedinstellingen buiten Engeland konden deelnemen aan de internationale categorie van deze Award. Het geheugenpaleis was samen met vier andere instellingen genomineerd in deze categorie:

•  Olympisch Museum van het Internationaal Olympisch Comité,  Zwitserland, Paragon Creative Ltd.
•  Springbok Experience van de South African Rugby Union, Mather & Co Ltd.
•  Wonderkamers, Gemeentemuseum Den Haag, Kiss the Frog 
•  The Red Star Line Museum van Museums and Heritage uit Antwerpen, België

Het geheugenpaleis
Op 15 oktober vorig jaar opende koning Willem-Alexander de deuren van de tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven. In de tentoonstelling neemt het Nationaal Archief bezoekers mee langs elf grote en kleine verhalen uit bijna duizend jaar Nederlandse geschiedenis. Originele documenten, foto’s en kaarten vertellen de verhalen die in archieven verborgen liggen. Elk verhaal heeft zijn eigen ruimte in de tentoonstelling waarin niet alleen archiefstukken centraal staan maar waar onder andere kunstenaars, artiesten en ontwerpers hun interpretatie op de archiefstukken en de verhalen geven. Zo kruipt acteur en regisseur Helmert Woudenberg in de huid van Johan van Oldenbarnevelt, zingt Ricky Koole over VOC-vrouwen en laat acteursgroep Wunderbaum zien wat een worsteling een scheiding was voor 1971.

Bekijk Het geheugenpaleis filmpje op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=u2Tf0IlEVWo

Verlenging
Het winnen van de Museums + Heritage Award 2014 is mede aanleiding om Het geheugenpaleis te verlengen, tot en met 4 januari 2015.

Creatieve partners 
De kunstenaars die een belangrijke inbreng hebben in de tentoonstelling zijn: Bruno Doedens/SLeM, Los Digitalos, Helmert Woudenberg, Ricky Koole, Stout & Smits, Jaime Ibanez en Jornt Duyx, Ad van Liempt, Christina Garcia Martin, Ola Szostak en Willemijn Schellekens, Wunderbaum.

Bij zes verhalen van de tentoonstelling zijn in samenwerking met Uitgeverij Balans  publicaties verschenen waaronder Het land van verhalen van auteur Jan Blokker. Een zevende verhaal wordt door uitgeverij Xtra verwerkt tot een graphic novel. 
Samen met Prodemos richt het Nationaal Archief zich met zijn lesprogramma’s op het bereiken van onderwijsgroepen.

Ontwerp 
Het ontwerp van de tentoonstelling Het geheugenpaleis is van Studio Louter & Todd van Hulzen.

Fondsen 
Het geheugenpaleis is mede mogelijk gemaakt door het vfonds, het Mondriaan fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818, de Morrenstichting, het kf Heinfonds, Stichting Zabawas, de J.E. Jurriaanse Stichting en het Genootschap voor het Nationaal Archief.

Meer informatie over Het geheugenpaleis is te vinden op www.gahetna.nl/geheugenpaleis

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.