Historici.nl

Gepubliceerd op 13-02-2015

Prijs: Tijdreis 2000 jaar Domplein in Utrecht

De jury van de 7e Geschiedenis Online Prijs, met Maarten van Rossem als voorzitter, heeft de iPad-app ‘Tijdreis 2000 jaar Domplein in Utrecht’ bekroond als beste applicatie. ‘De makers hebben de modernste technische mogelijkheden gebruikt om de app te realiseren, zonder daarbij het doel en de gebruiksvriendelijkheid uit het oog te verliezen,’ aldus de jury. Van de 275 ingezonden websites en applicaties kwamen er vijftien op de shortlist, op grond van hun originele invalshoek, innovatief gebruik van digitale mogelijkheden, toegankelijk niveau en fris design. Naast de Tijdreis zijn er een tweede en derde prijs, en een publieksprijs.Tijdreis 2000 jaar Domplein in Utrecht

De iPad-app geeft een virtuele reis langs het Domplein vanaf de Romeinse tijd tot nu. 360 graden-panorama’s van het plein tonen prachtig hoe dit door de eeuwen heen steeds van karakter veranderde. Uit iedere periode zijn er 3d-modellen van belangrijke bouwwerken, en afbeeldingen van vondsten uit die tijd, zoals de onlangs gevonden muntschat uit de vroege Middeleeuwen. De Tijdreis is de virtuele tegenhanger van de ondergrondse ontdekkingsreis DOMunder, waarbij bezoekers op avontuur gaan onder het Domplein. De Tijdreis wint het bronzen beeldje.

Slavenschip en laatste jaar WOII op 2 en 3

Als nummer 2 eindigt de website van het Zeeuws Archief Aan boord van een slavenschip, die de reis van het slavenschip d’Eenigheid in kaart brengt. De derde prijs is voor Weg naar de bevrijding, een website over het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog (1944) tijdens de bevrijding van het zuiden van Nederland. De site is gemaakt door de zuidelijke regionale kranten en omroepen.

De winnaars van de 2e en 3e prijs ontvangen een boekenpakket.

Publieksprijs voor Historiek.net

Behalve de juryprijs zijn er ook drie publieksprijzen uitgereikt. De eerste prijs gaat dit jaar naar Historiek.net, dat zijn concurrenten met 2443 stemmen ver achter zich heeft gelaten. Historiek probeert de actualiteit te verbinden met geschiedenis en richt zich op een breed publiek, onder het motto ‘Omdat we ook van gisteren zijn’. Het hoge aantal stemmen bewijst dat bezoekers en volgers van Historiek dit waarderen.

De tweede prijs is voor Canon Sociaal Werk, de derde voor Zoekakten.nl. Alle drie winnaars ontvangen een geldbedrag.

Geschiedenis Online Prijs

De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, DE REE archiefsystemen, Archieven.nl en de Koninklijke Bibliotheek en wordt eenmaal per twee jaar  uitgereikt. De jury van 2015 bestond uit Maarten van Rossem (voorzitter), Hay Kranen (ontwikkelaar digitale producties en Wikipediaan), Anne Burgers (Historisch Nieuwsblad), Huibert Crijns (Koninklijke Bibliotheek) en Erik de Ree (DE REE archiefsystemen). Voor het gehele juryrapport, ga naar www.geschiedenisonlineprijs.nl.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.