Historici.nl

Gepubliceerd op 22-06-2023

Projectleider Programmering- Mauritshuis

Mauritshuis in Den Haag zoekt een Projectleider Programmering voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 30-06-2023Van Vermeers Meisje met de parel, tot De anatomische les van Rembrandt en Fabritius’ Puttertje. Nergens in Nederland vind je zo veel indrukwekkende schilderijen per vierkante meter als in het Mauritshuis. We zijn een klein museum met een grote collectie 17de-eeuwse schilderkunst en nog grotere ambities.

Zo willen we van het Mauritshuis een plek maken waar iedereen zich thuis voelt. Ongeacht leeftijd, achtergrond of kennis van kunst. We willen laten zien dat onze schilderijen – ook al zijn ze honderden jaren oud – over onderwerpen gaan die nog altijd actueel zijn. Liefde, ongelijkheid, macht, schoonheid. We zijn een innovatief museum dat vanuit verschillende perspectieven het heden met het verleden verbindt.

De collectie van het Mauritshuis

De collectie van het Mauritshuis, die deel uitmaakt van de Rijkscollectie, kent een rijke geschiedenis. De kern van de verzameling wordt gevormd door de ruim 100 schilderijen van merendeels Hollandse en Vlaamse meesters uit het bezit van stadhouder Willem V (1748-1806), prins van Oranje. Diens schilderijencollectie werd in 1816 aan het Rijk overgedragen door zijn zoon, koning Willem I (1772-1843), en is vanaf 1822 in het Mauritshuis te bezichtigen. Willem I was tevens verantwoordelijk voor enkele belangrijke aanwinsten, zoals Gezicht op Delft van Johannes Vermeer, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt en De bewening van Christus van Rogier van der Weyden (en atelier).

De collectie Hollandse schilderijen uit de 17de eeuw in het Mauritshuis behoort samen met die in het Rijksmuseum, de National Gallery in Londen en de Gemäldegalerie in Berlijn, tot de vier belangrijkste ter wereld. Wat betreft de Vlaamse schilderkunst uit de 17de eeuw en de Duitse schilderkunst uit de 16de eeuw is onze collectie weliswaar minder compleet, maar behoort deze toch tot de belangrijkste van ons land.

Organisatie

In het Mauritshuis werken circa tachtig vaste medewerkers in verschillende afdelingen. Daarnaast werken er 30 tot 40 rondleiders, museumdocenten en servicebaliemedewerkers op flexibele basis. Geen dag is hetzelfde. We maken nieuwe tentoonstellingen, doen onderzoek en ontvangen wekelijks duizenden bezoekers. Dat doen we samen. Bij elke tentoonstelling vormen experts uit verschillende afdelingen een team. Steeds in andere combinaties. Zo houden we onze blik scherp.

Ter versterking van ons team Educatie & Programmering zijn we op zoek naar een ervaren en gedreven

Projectleider Programmering

24 uur per week

Als Projectleider Programmering ben je op de hoogte van maatschappelijke ontwikkelingen en deze moeiteloos weet te koppelen aan onze collectie schilderijen en de geschiedenis van het Mauritshuis. Je organiseert lezingen, thematische rondleidingen en vernieuwende publieksprogramma’s. Diversiteit & inclusie en het bereiken van nieuwe doelgroepen zijn vanzelfsprekend geïntegreerd in jouw dagelijkse werkpraktijk. Je werkt projectmatig in multidisciplinaire teams en bent sterk in het verbinden van ons publiek, onze stakeholders en je collega’s.

Als Projectleider Programmering ligt het accent op het ontwikkelen en uitvoeren van interne publieksactiviteiten die gekoppeld zijn aan de vaste collectie en wisselende tentoonstellingen en projecten. Daarnaast ben je (mede)organisator van brede publieksactiviteiten zoals bijvoorbeeld: het organiseren van lezingen, Museumnacht, Keti Koti, Wereldvrouwendag. Je richt je op mensen die ons museum nog niet vanzelfsprekend weten te vinden en initieert samenwerkingen die hieraan bijdragen. Kortom, jij zorgt voor een prikkelende activiteitenplanning waar een breed publiek op afkomt.

Wat kun je verwachten?

We bieden een aanstelling voor 24 uur per week, in eerste instantie voor de duur van een jaar, met uitzicht op een vaste aanstelling. De functie is ingeschaald in schaal 9 conform de museum cao en afhankelijk van opleiding en ervaring. Daarnaast ontvang je 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.

Wat kun je van ons verwachten?

Een inspirerende werkomgeving, een bevlogen team en never a dull moment. In het Mauritshuis werken zo’n tachtig mensen aan nieuwe tentoonstellingen, bruisende activiteiten en baanbrekend onderzoek. Daarnaast werken er 30 tot 40 rondleiders en museumdocenten servicebaliemedewerkers op flexibele basis. Het Mauritshuis ontvangt jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers.

Wie ben jij?

  • Een teamspeler met uitstekende communicatieve vaardigheden.
  • Je bent nieuwsgierig naar brede maatschappelijke thema’s en je brengt inhoudelijke vertalingen hiervan tot stand in realtie tot onze collectie en wisselende tentoonstellingen.
  • Je weet het bestaande netwerk te onderhouden en verder uit te bouwen.
  • Je bent een vernieuwer met een originele kijk op het bereiken van (nieuw) publiek. Voor jou is het vanzelfsprekend dat het museum de bezoeker centraal stelt.

Wat breng je mee?

  • Academisch of HBO werk- en denkniveau.
  • Minimaal 3 jaar werkervaring in het publieksgericht werken binnen een projectmatige structuur (bij voorkeur in een museale of culturele bedrijfstak).
  • Kennis van 17de-eeuwse schilderkunst.
  • Expertise op het gebied van het ontwikkelen van activiteiten, events en tentoonstellingen.
  • Daadkracht en een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de totstandkoming van projecten.
  • Een relevant netwerk.

Herken je jezelf in het geschetste profiel en heb je interesse in deze uitdagende functie? Stuur dan je motivatiebrief en curriculum vitae vóór 30 juni naar Walther van den Heuvel via vacature-educatie@mauritshuis.nl onder vermelding van Projectleider Programmering. De eerste gesprekken vinden plaats in week 27.

Voor meer informatie over de functie kun je terecht bij Walther van den Heuvel hoofd educatie & programmering via w.vandenheuvel@mauritshuis.nl.

Bij indiensttreding vragen we je een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Het Mauritshuis staat middenin de samenleving. We willen dat iedereen zich bij ons thuis voelt, ongeacht achtergrond, geloof, gender, leeftijd of opleidingsniveau. Daarom vinden we het belangrijk dat onze medewerkers een afspiegeling van de samenleving vormen. We streven naar een cultureel divers personeelsbestand en moedigen alle gekwalificeerde professionals aan om te solliciteren.

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Solliciteer

Hoofd Collectie en Wetenschap – Mauritshuis
Door Redactie Historici.nl
Mauritshuis: Coördinator Programmering Volwassenen
Door Redactie Historici.nl
Mauritshuis: Junior Conservator
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.