Historici.nl

Gepubliceerd op 27-03-2024

Projectmedewerker catalogiseren Prentkunst – Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is hét museum van Nederland en behoort tot een van de bekendste musea ter wereld. Onze missie is om onze collectie relevant te maken voor een zo breed mogelijk publiek. En daar kun jij aan bijdragen. Voor het catalogiseren van omvangrijke deelcollecties en aanwinsten van het museum zoeken wij twee projectmedewerkers catalogiseren Prentkunst.

Samenwerken aan aanwinsten
Als projectmedewerker catalogiseren krijg je de kans om deelcollecties en aanwinsten van het museum op een kwalitatief hoogstaande manier te catalogiseren. Je ziet hierdoor ontzettend veel verschillende objecten en krijgt de mogelijkheid om je oog te trainen en je expertise op het gebied van prentkunst snel te vergroten.

Binnen jouw functie ben je onderdeel van een interdisciplinair aanwinstenteam dat gezamenlijk zorg draagt voor de ontsluiting van nieuwe, omvangrijke aanwinsten en enkele deelcollecties van het museum. Het grootste deel van deze aanwinsten wordt gedaan door het Rijksprentenkabinet en bestaat dus uit fotografie en werken op papier. Nieuwe objecten worden gecatalogiseerd, gedigitaliseerd, geconserveerd en opgenomen in de collectie.

Jouw werk zal bestaan uit het zelfstandig catalogiseren van objecten. Het catalogiseren bestaat niet alleen uit het invoeren van de basisgegevens van een object, maar eveneens uit het verrijken van de informatie met documentatie en onderwerpsontsluiting (iconografisch en/of historische associaties). Ook het determineren van de gebruikte techniek(en) is een belangrijk onderdeel van je werk. Na een intensieve inwerkperiode wordt verwacht dat je, afhankelijk van de soort objecten, een productie hebt van 20 à 40 objecten per werkdag van 8 uur.

Werken bij het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum is van én voor iedereen. Jij maakt deel uit van de afdeling Bureau Collecties, een afdeling die zorg draagt voor de collectie van het museum. Binnen deze afdeling word je onderdeel van het aanwinstenteam, een team dat bestaat uit 15 collega’s met verschillende expertises en opleidingen. Iedereen draagt vanuit zijn eigen professionaliteit bij aan het proces om aanwinsten te ontsluiten. De sfeer in het team is goed, we lunchen samen, organiseren borrels en er is een groot groepsgevoel.

Wat breng jij mee?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en welk talent jij toevoegt aan ons team. Op dit moment werken er acht mensen aan het catalogiseren van de collectie. In totaal zijn we op zoek naar twee nieuwe collega’s voor de prentkunst en een nieuwe collega voor de collectie fotografie. Een universitaire opleiding (kunst)geschiedenis is noodzakelijk; er wordt een groot beroep gedaan op je inhoudelijke kennis.

Je hebt kennis van en ervaring met grafische technieken, je kunt goed zelfstandig werken, maar krijgt ook energie van samenwerken. Je bent nauwkeurig, houdt van structuur en wordt enthousiast van werken met deelcollecties en aanwinsten van het museum. Verder zijn we op zoek naar iemand die zich herkent in onderstaande omschrijving:
• Academische opleiding Geschiedenis/Kunstgeschiedenis.
• Aantoonbare kennis van en ervaring met werken op papier.
• Aantoonbare kennis van grafische technieken; kennis van fotomechanische technieken is een pre.
• Ervaring met het hanteren van kunstobjecten.
• Ervaring met geautomatiseerde gegevensverwerking en/of collectiemanagement systeem; ervaring met Adlib/Axiell CMS is een pre.
• Uitstekende beheersing van het Nederlands.

Wat krijg je ervoor terug?
Als Projectmedewerker catalogiseren Prentkunst krijg je de kans om voor en achter de schermen van een groot, internationaal georiënteerd museum met gedreven vakmensen samen te werken.

Daarnaast bieden we:
• Een bruto maandsalaris van € 2.963,00 tot € 3.763,00 per maand op basis van 36 uur (schaal 8 van de museum-cao).
• 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
• Een contract voor de duur van 12 maanden.
• Een volledige ov-reiskostenvergoeding vanaf 5 km (tot maximaal € 345,-). De kosten die je maakt als jij je fiets op het station in een bewaakte fietsenstalling zet worden ook volledig vergoed.
• Deelname aan verschillende events en sportactiviteiten, zoals de Rijksrun.

Enthousiast
Maak er direct werk van en solliciteer uiterlijk 7 april 2024 via de sollicitatiebutton. Het sollicitatieproces verloopt als volgt:
1. Na ontvangst van je cv, motivatie en je antwoord op de 3 vragen gaan we voor je aan de slag.
2. Zien we een match? Dan plannen we graag een kennismakingsgesprek op 15 of 16 april. Let op: er is één gesprek en in dit gesprek zullen we je kennis ook testen aan de hand van enkele voorbeelden uit de praktijk. We horen graag wie je bent, welke ervaring je hebt en wat je aanspreekt in deze functie. De aanvang van de functie is per 1 juni ’24.

Heb je nog vragen? Merel van Erp, Projectleider Aanwinstenteam geeft graag antwoord via m.van.erp@rijksmuseum.nl.

Let op: Wij nemen uitsluitend sollicitaties in behandeling die via de website van het Rijksmuseum zijn ingediend. Sollicitaties per mail nemen wij niet in behandeling.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer!

Projectmedewerker catalogiseren Fotografie – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Conservator Fotografie – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Senior Educator Publiek – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.