Historici.nl

Gepubliceerd op 27-07-2021

Projectmedewerker Onderzoek & Advies Postkolonialisme bij het Allard Pierson

Allard Pierson presenteert, onderzoekt en beheert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. We bieden studenten, onderzoekers en andere belangstellenden een grote verscheidenheid aan onderzoeksmateriaal en wil daarnaast een breed publiek laten genieten van deze collecties door middel van een gevarieerde programmering met tentoonstellingen, lezingen en andere evenementen en publicaties. Allard Pierson is onderdeel van de Bibliotheek UvA/HvA en onze doelgroepen bevinden zich binnen en buiten de UvA. Het team Uitvoerende Kunsten, onderdeel van de afdeling Kennis & Collecties van het Allard Pierson (AP), is verantwoordelijk voor acquisitie, beheer, ontsluiting en presentatie van het Theater- en Muziekerfgoed. In dit team werken informatiespecialisten en een aantal tijdelijke krachten.

Het Allard Pierson zoekt voor de afdeling Kennis & Collecties een Projectmedewerker Onderzoek & Advies Postkolonialisme.

24 uur per week

Wat ga je doen
Als ons nieuwe erfgoedtalent zal je je richten op het zoek- en zichtbaarder maken van diversiteit in de muziek- en theatercollecties, zodat de ongelijkheid die ontstaan is vanuit kolonialisme en die doorleeft in onze huidige, postkoloniale samenleving wordt doorbroken.

De muziekcollectie en theatercollecties zijn online in te zien. Momenteel is al het ingevoerde zichtbaar voor alle bezoekers van deze websites. We willen dit zo houden: we bewaren immers de collecties om gevonden te worden door onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden. Bepaalde collectiestukken zijn echter achterhaald in de manier waarop ze gepresenteerd worden, in woord en/of beeld. Daarnaast zijn sommige collecties meer summier ontsloten dan andere, waardoor onderzoek naar specifieke achtergronden bemoeilijkt wordt. De collecties betreffen gemeenschappelijke geschiedenis en dienen dus inclusiever ontsloten te zijn.

We streven er naar dat de collectie respectvol gerepresenteerd wordt, middels het identificeren van ongepaste termen en het zoeken naar gepaste termen en het toepassen van begeleidende teksten bij kwetsend beeldmateriaal, waarmee deze thematiek her- en erkend wordt. We willen dat alle collecties met aandacht zijn ontsloten. Het doel is dat de collectie(beschrijvingen) zoveel mogelijk gedekoloniseerd worden, zodat de collectie toegankelijk en acceptabel is voor iedereen.

Het project dat een tijdsbeslag kent van twee jaar, is als volgt samengesteld;

Jaar 1

 • inventariseren van materiaal in de collecties met betrekking tot diversiteit;
 • inventariseren van de gebruikte terminologie en welke woorden aangepast moeten worden, in het kader van dekolonisering;
 • beeldmateriaal inventariseren;
 • een Plan van Aanpak opzetten hoe we met de bevindingen uit bovenstaande punten om moeten gaan, ofwel hoe we de muziek- en theatercollecties zo goed mogelijk kunnen dekoloniseren.

Jaar 2

 • het uitvoeren van het Plan van Aanpak, welke geformuleerd is bij stap 4 in het eerste jaar;
 • adviseren over welke verhalen moeten worden toegevoegd aan de Canon van de Nederlandse theatergeschiedenis en aanzet geven tot nieuwe onderzoeksrichtingen binnen de collecties;
 • adviseren over hoe we diversiteit kunnen waarborgen of implementeren in de toekomst, binnen de organisatie, in het bijzonder binnen de sector Kennis & Collecties (laatste zes maanden).

Wat vragen we van jou
We zoeken iemand die bij voorkeur een voltooide opleiding tot muziek- of theaterwetenschapper, historicus of archivaris heeft.

Verder heb je:

 • ervaring in onderzoek in (museale) archieven en collecties;
 • ervaring met samenwerken met andere onderzoeksinstituten en musea;
 • kennis over verzamelgeschiedenis van (inter)nationale musea;
 • kennis, of ben je bereid deze op te doen, over projecten zoals Words Matter, Code Diversiteit & Inclusie en Musea Bekennen Kleur;
 • goede contactuele en communicatieve vaardigheden;
 • goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en het Engels;
 • en kun je zelfstandig en in teamverband werken.

Het belangrijkste vinden we dat je een persoonlijke band met het onderwerp hebt. Je bent iemand die zich kan inleven in de materie en daarom de intrinsieke motivatie heeft om zich voor dit project in te zetten.

Naast de drie kerncompetenties van de Bibliotheek (samenwerken, klantgerichtheid en leervermogen) gaat het bij deze functie om:

 • doelgericht en efficiënt;
 • plannen en organiseren;
 • accuraat.

Wat bieden we jou
We bieden een parttime dienstverband van 24 uur per week voor de periode van één jaar met een proeftijd van twee maanden. Bij gebleken geschiktheid is een verlenging van één jaar mogelijk.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 2.656 tot € 3.548 bruto per maand (salarisschaal 8) op basis van volledige werktijd (38 uur per week), exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering.

De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder?

 • Een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden.
 • Een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s.
 • Een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Over ons
De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Vragen
Voor vragen over de functie of de afdeling, neem dan gerust contact op met: Hans van Keulen, plaatsvervangend Hoofdconservator en Conservator/Teamleider Uitvoerende Kunsten.

Gebruik dit mailadres uitsluitend voor het stellen van vragen: we verwerken alleen sollicitaties die we ontvangen via de sollicitatieknop onderaan deze vacature.

Sollicitatie
Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we sollicitatie graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link online solliciteren. We ontvangen graag een motivatiebrief en cv als pdf-bestand.

De reactietermijn sluit op 1 september 2021. Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.

 

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.