Historici.nl

Gepubliceerd op 04-07-2023

Projectmedewerker REPUBLIC – Huygens Instituut KNAW

Locatie: Amsterdam
Max uren per week: 30,40
Max salaris: €4.670,00
Duur overeenkomst: 1 jaar
Solliciteer t/m: 22-07-2023

Ben jij een geesteswetenschapper met belangstelling voor Digital Humanities en historisch onderzoek? Lijkt het je leuk om een enthousiaste groep vrijwilligers te begeleiden? Werk je graag in een wetenschappelijke omgeving, dan nodigen we je van harte uit om op deze vacature te reageren.

Voor de onderzoeksgroep Politieke Cultuur en Geschiedenis van het Huygens Instituut ten behoeve van het project REPUBLIC zijn we per direct op zoek naar een tijdelijke:

Projectmedewerker data-extractie, crowdsourcing en communicatie

(voor 0,8 fte)

Projectbeschrijving

REPUBLIC is een door NWO gefinancierd project met een looptijd van vijf jaar. REPUBLIC stelt zich ten doel de resoluties (besluiten) van de Staten-Generaal 1576-1796 digitaal te ontsluiten en online te publiceren. Voor dit op 1 maart 2019 gestarte project is het Huygens Instituut op zoek naar een medewerker die 1) meedraait in het team dat binnen het project verantwoordelijk is voor data-extractie; 2) de coördinatie verzorgt van het crowdsourcingsonderdeel van het project, waarin vrijwilligers de automatisch getranscribeerde tekst van de resoluties corrigeren en taggen; en 3) inhoudelijk invulling geeft aan de externe communicatie over het project, via onder meer de projectwebsite en sociale media.

Dit ga je doen:

  • Het uitvoeren van wisselende taken binnen het team informatie-extractie;
  • Het modereren van de bestaande vrijwilligersprojecten van REPUBLIC;
  • Het instrueren en enthousiasmeren van de vrijwilligers;
  • De projectwebsite bijhouden;
  • REPUBLIC onder de aandacht brengen van de beoogde doelgroepen door de technische aspecten van het project en het inhoudelijke potentieel van de resoluties van de Staten-Generaal op toegankelijke manieren inzichtelijk te maken.

Binnen het Huygens Instituut zul je deel uitmaken van de onderzoeksgroep Politieke Cultuur en Geschiedenis. De werkzaamheden vinden plaats in nauwe samenwerking met de afdelingen DH-Lab, Datamanagement en Digitale Infrastructuur.

Dit breng je mee:

  • Een (bijna) afgeronde (research)masteropleiding binnen de (digitale) geesteswetenschappen;
  • Belangstelling voor en liefst ervaring met computationele informatie-extractie;
  • Affiniteit met het begeleiden en coördineren van vrijwilligers;
  • Goede communicatievaardigheden, sociale media heeft geen geheimen voor jou;
  • Inzicht in de geschiedenis van de Republiek en ervaring met vroegmoderne handgeschreven bronnen zijn een pre.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over de vacature en het project kun je contact opnemen met Joris Oddens, hoofd van de onderzoeksgroep Politieke Cultuur en Geschiedenis bij het Huygens Instituut en projectleider REPUBLIC (klik op de naam om en informatieverzoek te sturen). Meer informatie over het Huygens ING kun je vinden op https://www.huygens.knaw.nl/ en meer informatie over het HuC kun je vinden op https://huc.knaw.nl/.

Over het Huygens Instituut
Het Huygens Instituut wil het onderzoek naar de Nederlandse geschiedenis en cultuur verrijken, verbreden, vernieuwen en breed toegankelijk maken. Dat doen we door historische en literaire data en teksten uit verschillende collecties en bronnen digitaal te ontsluiten, met elkaar te verbinden en op innovatieve manieren te analyseren – door de eeuwen heen en voorbij de grenzen van Europa.

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal €2.960,00 en maximaal €4.670,00 bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal 10 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW) . Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP. Heb je je research master nog niet dan bieden we je de aanloopschaal min €2.818 max €3.764 (schaal 8).

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Diversiteit & Inclusie
De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer hier!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.