Historici.nl

Gepubliceerd op 28-02-2018

Promovendus ‘Christine Mohrmann en de (katholieke) klassiekenreceptie’ (1,0 fte)

Werkzaamheden

In dit vierjarige onderzoeksproject staat de persoon van classica Christine Mohrmann (1903-1988) centraal. Doel van dit wetenschappelijk onderzoek is het analyseren en beschrijven van het leven van Mohrmann tegen de achtergrond van de positie van vrouwelijke wetenschappers binnen de academische cultuur als geheel en het netwerk van classici in het bijzonder, de veranderlijke status van de studie der klassieken gedurende de twintigste eeuw en de wisselwerking van het vak met de veranderingen binnen het Nederlandse en internationale katholicisme.

Als promovendus analyseert u het nagelaten archief van Mohrmann, en ook dat van de Radboud Universiteit en andere (katholieke) organisaties waarbinnen Mohrmann actief was. U analyseert de inhoud van haar vakpublicaties en de ontvangst daarvan in nationale en internationale vaktijdschriften en netwerken van classici, historici en theologen. U schrijft hierover een proefschrift dat zich ook leent om te worden uitgegeven als lezenswaardige en toegankelijke Nederlandstalige biografie ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Radboud Universiteit in 2023. Het onderzoeksproject kent daarom een strikte deadline. Uw onderzoek valt deels onder de afdeling Geschiedenis (i.h.b. cultuurgeschiedenis) en deels onder Algemene Cultuurwetenschappen (i.h.b. receptiegeschiedenis).

Werkomgeving

De Faculteit der Letteren telt ruim zeshonderd medewerkers die zich bezighouden met onderwijs en onderzoek op het gebied van geschiedenis en kunst, talen en culturen, taalwetenschap en communicatie- en informatiewetenschappen, of met de ondersteuning van dit onderwijs en onderzoek. Het onderzoek wordt verricht binnen één van de twee facultaire onderzoeksinstituten: Centre for Language Studies (CLS) of Historical, Literary and Cultural Studies (HLCS). De faculteit verzorgt voor ca. vierentwintighonderd studenten opleidingen, verdeeld over tien afdelingen.

Wij verwachten

Als promovendus beschikt u over:

 • een (Research) Master diploma Geschiedenis, Literary Studies, of Klassieken;
 • ervaring met archiefonderzoek;
 • goede kennis van het vakgebied der klassieken;
 • een goede schrijfvaardigheid;
 • het vermogen om uzelf aan deadlines te houden.

Bij voorkeur heeft u kennis van ontwikkelingen binnen het 20e-eeuws katholicisme.

Wij bieden

 • aanstelling: 1,0 fte;
 • het salaris is exclusief 8% vakantietoeslag en 8.3% eindejaarsuitkering;
 • het salaris bedraagt €2.222,- bruto per maand in het eerste jaar en loopt op tot maximaal €2.840,- bruto per maand in het vierde jaar, op basis van een 38-urige werkweek (P schaal);
 • contractduur: 18 maanden, bij voldoende vordering van het proefschrift en goed functioneren wordt het contract verlengd met 2,5 jaar;
 • UFO functieprofiel: Promovendus.

Benieuwd naar onze aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden?

Overige informatie

De aanvangsdatum van het project is 1 september 2018 of zoveel eerder als mogelijk.

Meer weten?

Meer over: de Faculteit der Letteren
Meer over: de afdeling Geschiedenis

Meer over de inhoud van de vacature:
Prof.dr. M.E.B. Derks, hoogleraar
Telefoon: 024 3612830
E-mail: m.derks@let.ru.nl

Prof.dr. M. J.G. Depourcq, hoogleraar
Telefoon: 024 3612848
E-mail: m.depourcq@let.ru.nl

Interesse?

Solliciteer (ter attentie van drs. L.J.P.M. van Mosseveld) uitsluitend via onderstaande button ‘Solliciteer’. De sollicitatie dient de volgende bijlage(n) (uitsluitend deze) te bevatten:

 • uw motivatie voor dit onderzoeksproject;
 • uw cv, inclusief de namen en contactgegevens van twee referenten;
 • een A-4 waarop u uw ideeën over de inhoud en de aanpak van het project uiteenzet;
 • een kopie van uw cijferlijst voor alle vakken van de (Research) Master;
 • tenminste twee pagina’s uit één van uw academische teksten.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 13 maart 2018. Deelname aan de PhD Personality Questionnaire (PPQ) kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Vacature op de website van de Radboud Universiteit

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.