Historici.nl

Gepubliceerd op 27-03-2019

Promovendus of Postdoc voor project: ‘Tegen de stroom in: de sociale mobiliteit van joodse Nederlanders (1880-1940)’ – IISG-KNAW

Functieomschrijving

De promotieplaats c.q. postdoc plaats is een onderdeel van het project voor ‘Tegen de stroom in: de sociale mobiliteit van joodse Nederlanders (1880-1940)’. Dit project wordt gefinancierd door het KNAW Onderzoeksfonds en is een gezamenlijk project van het IISG en het Huygens ING.

In dit project staat de vraag centraal welke individuele strategieën van joodse Nederlanders in de periode 1880-1940  opwaartse sociale mobiliteit (en daarmee hun integratie) hebben bevorderd of juist belemmerd.

Voor het project op het IISG zal de ledenadministratie van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond (ANDB) worden gebruikt, in combinatie met andere persoonsgerichte bronnen, om de individuele strategieën van joodse Nederlanders binnen een wijder netwerk in kaart te brengen en te analyseren. Door hun levenslopen, beroepsveranderingen en verhuisgeschiedenis op individueel niveau systematisch in kaart te brengen, willen we patronen en mechanismen van in- en uitsluiting blootleggen en nagaan in hoeverre die een algemenere geldigheid hebben en ons kunnen helpen om hedendaagse integratieprocessen beter te doorgronden.

Het onderzoek zal plaatsvinden onder leiding van prof. dr. Leo Lucassen, prof. dr. Karin Hofmeester en prof. dr. Lex Heerma van Voss, met ondersteuning van prof. dr. Kees Mandemakers.

Functie-eisen

• een onderzoeksmaster of master geschiedenis of sociologie (voor de promovendus)

• een afgerond proefschrift in de historische of sociale wetenschappen (voor de post-doc)

• aantoonbare ervaring met kwantitatieve data analyses en geavanceerde statistische methoden;

• uitstekende schrijfvaardigheid in het Nederlands en het Engels;

• aantoonbare interesse in joodse en/of migratiegeschiedenis is een pré.

Arbeidsvoorwaarden

Aanstelling:

De aanstelling bij de KNAW ten behoeve van het IISG betreft een dienstverband voor de periode van 1 jaar met uitzicht op een verlenging tot 4 jaar voor de aio en een verlenging tot 3 jaar voor de post-doc.  Startdatum zo spoedig mogelijk.

Arbeidsvoorwaarden:

Voor de aio bedraagt het salaris in het eerste jaar 2.325,- en loopt op tot € 2.972,- in het vierde jaar (schaal P CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek.

Voor de post-doc is het salaris afhankelijk van relevante werkervaring minimaal € 3.637,- en maximaal € 4.978,- (schaal 11 CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek.

De KNAW biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen.

Werkgever

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG – KNAW)

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG – KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.

Additionele informatie

Voor meer informatie over de vacature en het project kun je contact opnemen met prof. dr. Karin Hofmeester via e-mail kho@iisg.nl of via tel. 020 668 5866.

 

Soliciteer hier.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.