Historici.nl

Gepubliceerd op 06-04-2020

Promovendus NIOD-KNAW Onderzoek naar de geschiedenis Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Voor het onderzoek De VNG en het Nederlandse bestuur gedurende oorlog, crisis en herstel zoekt het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies een promovendus/promovenda.

Dit promotieonderzoek betreft een onderzoek naar de werkzaamheden en de institutionele geschiedenis van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) als onderdeel van het Nederlandse openbaar bestuur tijdens crisis en oorlog. Het onderzoek richt zich op de VNG als organisatie en haar activiteiten tijdens de bezetting, maar ook in de aanloop daarnaartoe en gedurende de nasleep. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de VNG.

De geschiedenis van de VNG roept interessante en nog niet beantwoorde vragen op: de vereniging mag weliswaar in de loop van de bezetting aan zichtbare werkzaamheid en betekenis hebben verloren, ze bleef wel min of meer intact. Al wijkt het beeld op het eerste gezicht niet af van de rest van het openbaar bestuur, toch zijn er vragen over de manier waarop de leiding de organisatie door de bezettingstijd heeft willen sturen met het doel haar te behouden. In dit verband gaat het onder meer om de vraag in hoeverre de organisatie werd genazificeerd. Ook de rol van de VNG na de bevrijding in het proces van herstel van het openbaar bestuur en het rechtsherstel is een onderdeel dat in een totaalbeeld over de vereniging in relatie tot de Tweede Wereldoorlog niet mag ontbreken.

Functie-eisen

  • afgeronde master Geschiedenis of aanverwante studie;
  • aantoonbare affiniteit met het onderzoeksthema;
  • aantoonbare ervaring met onderzoek na afronding van de academische opleiding, bij voorkeur ook in archieven;
  • uitstekende onderzoeksvaardigheden;
  • aantoonbare vaardigheid in schrijven, ook voor een breder publiek van belangstellenden;
  • in staat zowel in teamverband als op individuele basis werkzaamheden te verrichten.

Arbeidsvoorwaarden
Het dienstverband gaat in per 1 augustus 2020 (of zo snel als mogelijk) met een arbeidsduur van 38 uur per week (1,0 fte). Het betreft een dienstverband voor de duur van een jaar, met uitzicht op verlenging bij gebleken geschiktheid.
Het bruto maandsalaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.325 (P0), conform cao Nederlandse Universiteiten, oplopend tot €2.972 (P3, in het vierde jaar) bij een voltijds dienstverband (38 uur).
Daarnaast kennen wij 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering, een bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer en diverse scholings- en ontwikkelmogelijkheden.

Werkgever
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD – KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. De expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en genocide. Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie.

Additionele informatie
Een beschrijving van het onderzoeksprogramma is per mail op te vragen via bestuurssecretariaat@niod.knaw.nl.

Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met:
Dr. Hinke Piersma, senior onderzoeker, E-mail: h.piersma@niod.knaw.nl
Prof. Dr. Peter Romijn, directeur Onderzoek, E-mail: p.romijn@niod.knaw.nl

Meer informatie over onze organisatie kun je vinden op: www.niod.nl.

APPLY

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.