Historici.nl

Gepubliceerd op 27-06-2023

Promovendus Rechtsgeschiedenis – Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Ben je geïnteresseerd in rechtshistorisch onderzoek en moderne innovatieve technische onderzoeksmethoden, solliciteer dan bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Functieomschrijving

Wij zoeken een gemotiveerde promovendus voor het door NWO gefinancierde project getiteld “Een analyse van de pluraliteit van juridische bronnen in de vroegmoderne juridische praktijk van het Hof van Friesland.” Het project omvat het bestuderen van de civiele procesdossiers uit 1716-1730, die bewaard worden in het archief van het Hof van Friesland. Tijdens deze periode werd het juridische landschap gekenmerkt door een rijke verscheidenheid aan juridische bronnen. Het primaire doel van dit project is om een grondig begrip te krijgen van het gebruik van deze bronnen in de juridische praktijk. Specifiek richten we ons op het onderzoeken van de impact van de herziening van de Landsordonnantie in 1723. Ter ondersteuning van ons onderzoek hebben we het corpus van civiele procesdossiers gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt via Transkribus, een geavanceerd systeem voor het herkennen van handgeschreven tekst. Daarnaast maken we gebruik van tekstannotatieplatforms om de diverse patronen van juridische bronnen bloot te leggen. Als promovendus speelt u een cruciale rol in het analyseren van deze patronen om ons begrip van de motieven en mechanismen achter het gebruik van verschillende juridische bronnen te verbeteren.
Gedurende het project krijgt u de waardevolle kans om nauw samen te werken met juridische experts en datawetenschappers, wat een interdisciplinaire benadering van uw onderzoek bevordert. U ontvangt begeleiding en supervisie van gerenommeerde professoren: prof. Hylkje de Jong van de VU Amsterdam en prof. Gijs van Dijck van de Universiteit Maastricht.

Jouw taken

De belangrijkste taak van de promovendus is het uitvoeren van het onderzoek binnen het onderzoeksproject “Een analyse van het pluralisme van rechtsbronnen in de vroegmoderne rechtspraktijk van het Hof van Friesland” en het publiceren van een proefschrift. Ten behoeve van deze taak worden ook onderwijsmodules gevolgd.
Wij zoeken sollicitanten die gepassioneerd zijn over juridische geschiedenis, een sterke interesse hebben in vroegmoderne juridische praktijken, beschikken over sterke analytische en onderzoeksvaardigheden, en enthousiast zijn om een significante bijdrage te leveren aan het vakgebied.

Functie-eisen

  • Master in Rechtsgeleerdheid (privaatrecht of rechtsgeschiedenis);
  • Affiniteit met rechtshistorisch onderzoek;
  • Aantoonbare vaardigheid in het lezen van zeventiende- en achttiende-eeuwse handschriften of de bereidheid dit in het eerste jaar van de aanstelling aan te leren;
  • Aantoonbaar goede schrijfvaardigheid;
  • Aantoonbare onderzoekskwaliteiten en analytische vaardigheden.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.541 (PhD) oplopend tot €3.247 (PhD) bruto per maand in het vierde jaar bij een voltijds dienstverband.

De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur 1 jaar en bij voldoende perspectief verlengd tot een totaal van 4 jaar. Aan het einde van het vierde jaar wordt de arbeidsovereenkomst afgesloten met een dissertatie.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

  • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband;
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering;
  • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling;
  • goede en voordelige sportfaciliteiten;
  • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer.

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 31.000 studenten en werken meer dan 5.000 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
De faculteit der Rechtsgeleerdheid verzorgt bacheloropleidingen op drie gebieden: Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie. Daarnaast hebben we een uitgebreid aanbod aan masteropleidingen en contractonderwijs. Ons onderwijs en onderzoek richten zich op de maatschappelijke functie en relevantie van het recht: van verbintenissen in de platformeconomie tot het nieuwe werken, van koloniaal onrecht tot medische aansprakelijkheid, van gezinshereniging tot burgerinspraak, van zedendelicten tot gijzelsoftware. Ons onderzoek heeft vaak een internationaal en multidisciplinair karakter.

Werken bij de faculteit Rechtsgeleerdheid is werken in een actieve en inspirerende academische omgeving. Samen met je collega’s draag je in een goede onderlinge werksfeer bij aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. De faculteit telt ruim 300 medewerkers en 4.500 studenten.

Over de afdeling
De afdeling Rechtstheorie en Rechtsgeschiedenis biedt een dynamische en inspirerende werkomgeving. De afdeling hecht grote waarde aan de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek en aan een goede onderlinge werksfeer. De sectie Rechtsgeschiedenis verzorgt onderwijs op het terrein van de historische ontwikkeling van de continentaal Europese rechtswetenschap en rechtspraktijk. De sectie Rechtstheorie verzorgt onderwijs op het terrein van de rechtsfilosofie en de methodologie van recht en rechtswetenschap binnen de opleidingen Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie.

Additionele Informatie

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 12-07-2023. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 17 juli 2023, indien mogelijk vragen wij je hier rekening mee te houden.

Het overleggen van een diploma maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam: prof. dr. mr. H. de Jong
Functie: Hoogleraar Rechtsgeschiedenis
E-mail: h.de.jong@vu.nl

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.